Εκλογές ΗΠΑ 2024: «Είσαι δικτάτορας, καθαρίσαμε το χάος σου» η Χάρις, «είσαι μαρξίστρια, έφαγα σφαίρα εξαιτίας σας» ο Τραμπ

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με χειραψία που ζήτησε η Χάρις - Τι είπαν για οικονομία, μετανάστευση, αμβλώσεις και τους πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία

Στο πλατό του ABC στην Φιλαδέλφεια η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνουν για πρώτη φορά μέχρι σήμερα τον λόγο ο ένας στον άλλο στο πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ που ξεκινάει στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Είναι η μόνη προγραμματισμένη τηλεμαχία για αυτή την προεκλογική περίοδο, και ίσως αποδειχθεί καθοριστική, με δεδομένο ότι η προηγούμενη αναμέτρηση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, που οδήγησε στην απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ από την εκλογική κούρσα.

Tο ντιμπέιτ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Κάμαλα Χαρις να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του χαοτικού λόγου του Τραμπ και ανέβει στις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα το επιτελείο της Χάρις είχε αποκαλύψει πως μέρος της στρατηγικής της είναι να χρησιμοποιήσει το προεδρικό ντιμπέιτ ως ευκαιρία για να προσεγγίσει τους «αναποφάσιστους ψηφοφόρους» και παράλληλα να εκθέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγές προσκείμενες στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις ανέφεραν πως η αντιπρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τις στρατηγικές που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ, αλλά η ομάδα της την έχει προετοιμάσει να παραμείνει επικεντρωμένη στα θέματα πολιτικής και στο όραμά της για να προσεγγίσει αυτούς τους ψηφοφόρους.

Το μειονεκτήμα της, είναι ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, δεν γνωρίζουν την πολιτική της αλλά ούτε και την άποψη της για τα μεγάλα ζητήματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που γλίτωσε για μερικά εκατοστά από την απόπειρα δολοφονίας του τη 13η Ιουλίου κι απόψε παίρνει μέρος στο έβδομο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του, θα αποπειραθεί να της φορτώσει όλο το παθητικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, όλα τα κακά που έφερε, κατ’ αυτόν: αναμένεται να σταθεί ειδικά στη μετανάστευση και στον πληθωρισμό.

Από την άλλη, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να τον σφυροκοπήσει για την ασυνέπεια και τις παλινωδίες του ως προς το ζήτημα της άμβλωσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χάρις μπροστά με 1 έως 2 μονάδες έναντι του Τραμπ.

Οι κανόνες για το debate

Την συζήτηση συντονίζουν ο παρουσιαστής του «World News Tonight» David Muir και ο παρουσιαστής του «Prime» του ABC News Live, Linsey Davis. 

Και οι δύο έχουν συμφωνήσει σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιφνίδιες διακοπές ή οι άμεσες παρεμβάσεις.

Οι κανόνες που σύμφωνα με το ABC News έχουν συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές περιλαμβάνουν:

Δεν υπάρχουν εναρκτήριες δηλώσεις και οι τελικές δηλώσεις, θα έχει δύο λεπτά κάθε υποψήφιος
Οι υποψήφιοι θα στέκονται πίσω από τα βάθρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Δεν επιτρέπονται οι προγραμμένες σημειώσεις
Κανένα θέμα ή ερώτηση δεν θα κοινοποιηθεί εκ των προτέρων
Οι υποψήφιοι δεν θα επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον
Οι υποψήφιοι θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, δύο λεπτά για αντικρούσεις και ένα επιπλέον λεπτό σε συνέχεια, διευκρινίσεις ή απαντήσεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Atena: Προειδοποιητικό «112» για Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου

Πρεμιέρες, τρέιλερ και εκπλήξεις - Όλα όσα έρχονται στη μικρή οθόνη, η «μητέρα των μαχών» στην πρωινή ζώνη

Γαλλία: Νηπιαγωγός στο Παρίσι χτυπά δυνατά 3χρονο κοριτσάκι και το ρίχνει στο έδαφος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr