Μάχη του Βατερλό: Κομμένα μέλη ζώων βρέθηκαν σε ανασκαφή, στο ίδιο σημείο που είχε ανακαλυφθεί ανθρώπινος σκελετός

Μάχη του Βατερλό: Κομμένα μέλη ζώων βρέθηκαν σε ανασκαφή, στο ίδιο σημείο που είχε ανακαλυφθεί ανθρώπινος σκελετός

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το εν λόγω μέρος που ανακαλύφθηκαν τα οστά πιθανώς ήταν ένας λάκκος που σχεδιάστηκε για να καθαρίσει γρήγορα το νοσοκομείο από το αίμα μετά τη μάχη - μια αυτοσχέδια «χωματερή» για λείψανα

waterloo
Το μακελειό και η φρίκη της μάχης του Βατερλό αποκαλύφθηκαν σε μια ανασκαφή, στην οποία συμμετείχαν βετεράνοι του στρατού και αρχαιολόγοι, όπου βρέθηκαν ακρωτηριασμένα άκρα και λείψανα αλόγων που πυροβολήθηκαν από τους στρατιώτες  για να τα βγάλουν από τη δυστυχία τους.

Τουλάχιστον 20.000 άνδρες -και πιθανώς πολύ περισσότεροι- σκοτώθηκαν στην επική μάχη του 1815, όταν ο Βρετανός στρατιωτικός αξιωματικός Δούκας του Ουέλινγκτον και μια ευρωπαϊκή συμμαχία νίκησαν τις γαλλικές δυνάμεις του Ναπολέοντα σε μια αιματηρή αναμέτρηση που καθόρισε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη για σχεδόν έναν αιώνα.

Όπως αναφέρεται στον Guardian, οι ερευνητές, σε μια ανασκαφή που κράτησε δύο εβδομάδες  στο αγρόκτημα Mont-Saint-Jean, στο Βέλγιο, το οποίο χρησίμευε ως νοσοκομείο πεδίου του Ουέλινγκτον, αποκάλυψαν 15 κομμένα άκρα, τους σκελετούς δέκα αλόγων, μιάμισης αγελάδας και ολόκληρο τον ανθρώπινο σκελετό, μέρος του οποίου είχε αποκαλυφθεί στην ίδια τοποθεσία το 2022. 

Κλείσιμο


Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το εν λόγω μέρος που ανακαλύφθηκαν τα οστά πιθανώς ήταν ένας λάκκος που σχεδιάστηκε για να καθαρίσει γρήγορα το νοσοκομείο από το αίμα μετά τη μάχη - μια αυτοσχέδια «χωματερή» για λείψανα.

Ο Tony Pollard, ιστορικός και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Σε άλλα ναπολεόντεια πεδία μάχης, έχουμε βρει ταφικούς λάκκους με ανθρώπους. Έχουμε ανακαλύψει λάκκους με άλογα. Έχουμε δει ακόμη και λάκκους με άλογα και ανθρώπους. Πουθενά αλλού στο αρχαιολογικό αρχείο δεν έχουμε αυτόν τον συνδυασμό άκρων, ταφής και αλόγων που έχουν υποστεί ευθανασία».

Εν τω μεταξύ, ο σκελετός της μιας αγελάδας που βρέθηκε ολόκληρη παρουσιάζει σημάδια σφαγής, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε για τροφή.

waterloo-
Εικόνα από: Waterloo Uncovered


Τα ευρήματα «ξυπνούν μνήμες» σε βετεράνους του στρατού που συμμετείχαν στην ανασκαφή

Ο Pollard είναι ο ακαδημαϊκός επικεφαλής του Waterloo Uncovered, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης υποστήριξης βετεράνων, η οποία οργάνωσε την ανασκαφή  που συμμετείχαν και βετεράνοι στρατιώτες, όπως ο Clive Jones από την Ουαλική φρουρά, ο οποίος δήλωσε ότι η αποκάλυψη των αλόγων του «ξύπνησε μνήμες από τον βομβαρδισμό του Hyde Park το 1982, από τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί και επτά άλογα του ιππικού». Επτά μέλη στρατιωτικής μπάντας σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Regent's Park την ίδια ημέρα.

Ο Jones, που τότε υπηρετούσε στο ιππικό του στρατού στο Νάιτσμπριτζ, έπινε καφέ στους στάβλους όταν άκουσε τον κρότο των οπλών. «Και τρία άλογα ήρθαν καλπάζοντας από τη ράμπα, πίσω στον χώρο των στάβλων, και το καθένα επέστρεψε στον δικό του στάβλο όπου ζούσε», θυμάται. «Ήταν γεμάτα αίμα».

Περισσότερα από 42 χρόνια αργότερα, η αποκάλυψη των σκελετών αλόγων στο Βατερλό του επανέφερε στη μνήμη τον «πόνο των αλόγων το 1982».

Νέα στοιχεία για το τι πράγματι συνέβη στη μάχη

Οι ανασκαφές του Waterloo Uncovered, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 για την 200ή επέτειο της μάχης, βοήθησαν να δοθεί «μια πιο ισορροπημένη εικόνα» σε σχέση με τις βρετανικές αναφορές στα βιβλία ιστορίας, οι οποίες τείνουν να παραλείπουν άλλα έθνη, είπαν οι ερευνητές

Για παράδειγμα, αποδείχθηκε η ένταση της μάχης στο αγροτόσπιτο Hougoumont, γνωστό ως το σημείο θανάτου, όπου 1.200 στρατιώτες - σύμμαχοι των Βρετανών προσπάθησαν να συγκρατήσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό Γάλλων στρατιωτών. Οι βρετανικές αναφορές υποστήριζαν επί μακρόν ότι οι Γάλλοι δεν μπήκαν ποτέ στον κήπο του Hougoumont. Η αρχαιολογική εργασία - που περιελάμβανε την ιατροδικαστική χαρτογράφηση των μολύβδινων σφαιρών μουσκέτων - δείχνει το αντίθετο, ρίχνοντας νέα στοιχεία για την αγριότητα αυτής της μάχης μέσα στη μάχη.

Οι ιστορικοί έχουν υπολογίσει ότι περίπου 500 άκρα στρατιωτών από τη συμμαχία του Ουέλινγκτον ακρωτηριάστηκαν στο Mont-Saint-Jean, χωρίς αναισθητικό ή αντιβιοτικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Atena: Προειδοποιητικό «112» για Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου

Πρεμιέρες, τρέιλερ και εκπλήξεις - Όλα όσα έρχονται στη μικρή οθόνη, η «μητέρα των μαχών» στην πρωινή ζώνη

Γαλλία: Νηπιαγωγός στο Παρίσι χτυπά δυνατά 3χρονο κοριτσάκι και το ρίχνει στο έδαφος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης