Αμερικανικές εκλογές: 81 εκατ. Αμερικανοί παρακολούθησαν το πρώτο ντιμπέιτ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Στην πρώτη τηλεμαχία, η Κάμαλα ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις – Αναλυτές εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή 

Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, προειδοποιούν αναλυτές που ειδικεύονται στην αμερικανική πολιτική σκηνή σχολιάζοντας το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Την 90λεπτη τηλεμαχία μετέδωσε το δίκτυο ABC News στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος και παρακολούθησαν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Το ντιμπέιτ διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια χωρίς απρόοπτα. Ξεκίνησε στην ώρα του με τη χειραψία των δύο πολιτικών αντιπάλων και ολοκληρώθηκε με το τρυφερό φιλί της Κάμαλα στον σύζυγό της.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF ασχολείται περισσότερο με την φωτογραφία του Τραμπ και τα κατοικίδια στο αεροπλάνο που ανέβασε στην πλατφόρμα του Truth Social παρά με το ντιμπέιτ: «Τι περίεργη προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είναι αυτή;», διερωτάται σε σημερινό του άρθρο.

Τα ατοπήματα της Κάμαλα Χάρις

Εκτός από τις λεκτικές αστοχίες του Τραμπ, ότι οι μετανάστες στο Οχάιο απαγάγουν και τρώνε κατοικίδια, υπήρξαν και ατοπήματα από την πλευρά της απερχόμενης αντιπροέδρου και εκλεκτής του Τζο Μπάιντεν.

Για τους Αμερικανούς αναλυτές, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε... πόντους όταν είπε αναφερόμενος στην Κάμαλα: «Πού είναι ο πρόεδρος; Αυτοί (οι Δημοκρατικοί) τον παραγκώνισαν σαν να είναι σκυλί. Δεν ξέρουμε καν αν είναι ζωντανός!».

Τότε ήταν που η Κάμαλα του απάντησε επιστρατεύοντας όλη της την ψυχραιμία ότι αυτή είναι ο αντίπαλος του Τραμπ και όχι ο Τζο Μπάιντεν.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα υπέπεσε στα ακόλουθα «φάουλ». σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα:

1ον: Δεν αποκάλυψε πολλά όσον αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί και φαινόταν σχεδόν ντροπαλή όταν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένη στρατηγική.

2ον: Υποσχέθηκε δύο φορές φορολογικές περικοπές για τις μικρές επιχειρήσεις και οι περισσότερες επισημάνσεις της αφορούσαν το θέμα των αμβλώσεων που έχει απασχολήσει έντονα τις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική (Ουκρανία, Ισραήλ, Κίνα) ή ένα σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε μόνο αόριστες και έτοιμες προτάσεις, σαν της είχε μάθει παπαγαλία.

Για παράδειγμα, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν υποστεί πολλά δεινά. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει λύση των δύο κρατών.

Οι σκληρές επιθέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ

Επιπλέον, ήταν φανερή η προσπάθειά της να είναι ιδιαίτερα σκληρή με τον αντίπαλό της. Οι ατάκες της, ότι «Ο Πούτιν θα έτρωγε τον Τραμπ για μεσημεριανό» ή ότι «οι δικτάτορες τον λατρεύουν», δείχνουν ότι ήθελε πάση θυσία να τον προκαλέσει, προκειμένου να βγει εκτός εαυτού. Βεβαίως και ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση αποκαλώντας την μαρξίστρια.

Ωστόσο, οι αναλυτές, όπως υποστήριξε ο γερμανικός Τύπος, σχολίασαν τον καυστικό και ειρωνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνηθίσει τον αμερικανικό λαό σε βαριές κουβέντες, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια ενώ η Κάμαλα δεν έχει δείξει ουδέποτε ότι μπορεί να γίνει εριστική, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπoς.

Για όσους ειδικεύονται στην αμερικανική πολιτική σκηνή, θα είναι μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία έως την ημέρα της κάλπης.

Τι λέει η γερμανική πλευρά

Μετά την τηλεμαχία, ο συντονιστής σε θέματα της υπερατλαντικής συνεργασίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Μίχαελ Λινκ, τόνισε ότι η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ θα είναι δύσκολη.

«Ήταν μια ανταλλαγή χτυπημάτων κάτω από τη μέση που έδειξε πόσο σκληρή θα είναι η προεκλογική εκστρατεία στις 56 ημέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη», πρόσθεσε ο ίδιος όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Οι δύο τους είχαν μία έντονη διαμάχη για θέματα όπως η οικονομία, η άμβλωση και η παράνομη μετανάστευση, αλλά και τις εκλογές του 2020 όπως και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν».

Η απουσία του μαργαριταρένιου κολιέ

Κάτι άλλο που έγινε αντιληπτό μόνο από τους ένθερμους υποστηρικτές της Κάμαλα, είναι ότι για πρώτη φορά σε δημόσια εμφάνισή της, δεν φορούσε της περίφημες πέρλες της κοινότητας «Άλφα Κάπα Άλφα».

Το μαργαριταρένιο κολιέ της κυρίας Χάρις παραπέμπει στην ακαδημαϊκή κοινότητα που ανήκε την «ΆΛΦΑ ΚΑΠΑ ΑΛΦΑ» «Τα μαργαριτάρια της κυρίας Χάρις σε συνδυασμό με τα σύνολα που επιλέγει και φέρουν την υπογραφή Αφροαμερικανών σχεδιαστών θεωρούνται “ένα εξαιρετικό πρώτο δομικό στοιχείο για το πώς είναι μία γυναίκα στην εξουσία”», επισημαίνει οι ειδικοί. Τα τελευταία χρόνια, η απερχόμενη πρόεδρος δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο της κολιέ από πέρλες. Μάλλον είναι το... γούρι της. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κόσμημα έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Οι πέρλες της πρώτης γυναίκας - και της πρώτης μαύρης - αντιπροέδρου των ΗΠΑ έχουν τον δικό τους συμβολισμό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

«Πρόκειται για μια αναφορά στην αδελφότητα στην οποία ανήκε ως φοιτήτρια, την “Alpha Kappa Alpha”».

Η πρώτη αδελφότητα με μέλη Αφροαμερικανίδες

«Μιλάμε για την πρώτη αδελφότητα με μέλη Αφροαμερικανίδες. Κάθε νέο μέλος λαμβάνει μια καρφίτσα με πέρλες μαζί με την ένταξή του στην οργάνωση».

H αδελφότητα « Alpha Kappa Alpha» ιδρύθηκε από μια ομάδα εννέα γυναικών κολεγίου της Αφρικής στις 15 Ιανουαρίου του 1908 στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον.Από το Πανεπιστήμιο αυτό αποφοίτησε και η Καμάλα.

Με το ανδρόγυνο στυλ που υιοθετεί στις δημόσιες εμφανίσεις της, οι πέρλες της ταιριάζουν «γάντι». Στην κοσμηματοθήκη της, η Κάμαλα έχει πέρλες σε λευκό και μαύρο χρώμα.

Μετά την νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020, η Κάμαλα Χάρις, το «δεξί χέρι» του Μπάιντεν, θα είχε τεράστια επιρροή κυρίως στις γυναίκες, τουλάχιστον αυτό πίστευαν οι ομοϊδεάτες της όπως είχε σχολιάσει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα.


«Τα μαργαριτάρια αντιπροσωπεύουν τη φινέτσα και τη σοφία»

Για την Κάμαλα, τα μαργαριτάρια έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν μέλος της Alpha Kappa Alpha, της πρώτης μαύρης γυναικείας αδελφότητας. Αυτή η αδελφότητα δίνει σε κάθε νέο μέλος της ένα σήμα διακοσμημένο με 20 μαργαριτάρια κατά την ένταξή του στην αδελφότητα. «Τα μαργαριτάρια αντιπροσωπεύουν τη φινέτσα και τη σοφία», είχε δηλώσει η Γκλέντα Γκλόβερ, πρόεδρος της παγκόσμιας αδελφότητας, στο περιοδικό «Vanity Fair.».

«Εκπαιδεύουμε τις νεαρές γυναίκες να γίνονται ηγέτιδες και να νιώθουν σίγουρες ότι έχουν τη σοφία ώστε να το επιτύχουν. Και όλο αυτό συμβαδίζει με την πραγματική έννοια που πρεσβεύει η κοινότητα Alpha Kappa Alpha», υποστηρίζει.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών το 2022 και ο Δημοκρατικός Μπάιντεν ανέβηκε στο βήμα για να παραχωρήσει την πρώτη του ομιλία, η Καμάλα Χάρις εμφανίστηκε δίπλα του φορώντας ένα υπέροχο σύνολο στο χρώμα της κρέμας που το συνδύαζε - με τι άλλο; - το κολιέ με τις λευκές πέρλες.

Αλλά και πολλές γυναίκες που βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος και χειροκροτούσαν τους νικητές Μπάιντεν και Καμάλα, φορούσαν τα μαργαριτάρια τους ως ένδειξη υποστήριξης στην εν αναμονή αντιπρόεδρο και σε όλες τις γυναίκες που μάχονται για τα δικαιώματά τους.

Άλλες, πάλι, θέλησαν ν' αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ.



Ειδήσεις σήμερα:

H πριγκίπισσα με τις ελληνικές ρίζες που χώρισε μέσω Instagram τον σύζυγό της, λάνσαρε άρωμα με τίτλο... «Divorce»


Ανάλυση New York Times: Επιτυχία της Χάρις το debate, έκανε τον Τραμπ να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο

Ποια είναι η 32χρονη πολιτικός με τις μουσουλμανικές καταβολές που πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας στην Ελβετία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr