Γιατροί προειδοποιούν για τυχόν θανατηφόρες παρενέργειες από το σκεύασμα αδυνατίσματος, Mounjaro

Γιατροί προειδοποιούν για τυχόν θανατηφόρες παρενέργειες από το σκεύασμα αδυνατίσματος, Mounjaro

Ανησυχία μετά από περίπτωση γυναίκας στο Κουβέιτ που εμφάνισε ηπατική βλάβη μετά από 7 μήνες χρήσης του Mounjaro

mounjaro-apoleia-varous-mak1
Γιατροί προειδοποιούν για έναν σπάνιο αλλά θανατηφόρο κίνδυνο που πιθανόν να συνδέεται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα απώλειας βάρους, όπως το Mounjaro, μετά από περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Daily Mail, μια 24χρονη δασκάλα από το Κουβέιτ, που λάμβανε το Mounjaro για επτά μήνες, εμφάνισε ξαφνικά σοβαρά συμπτώματα όπως εμετό, ναυτία και έντονους πόνους στο στομάχι. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το ήπαρ της είχε υποστεί τόσο σοβαρή βλάβη που η ζωή της βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Οι γιατροί αντέδρασαν άμεσα, εισάγοντας την ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου της χορηγήθηκε μετάγγιση πλάσματος για να αφαιρεθούν οι τοξίνες από το αίμα της.

Οι εξετάσεις της έδειξαν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων, ένδειξη σοβαρής ηπατικής βλάβης. Αν δεν είχε λάβει άμεση ιατρική φροντίδα, θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ, όταν ένας 37χρονος ασθενής εμφάνισε παρόμοια συμπτώματα μετά τη λήψη του ίδιου φαρμάκου. Παρόλο που τα σκευάσματα αδυνατίσματος θεωρούνται ασφαλή, οι γιατροί ανησυχούν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση στο ήπαρ και φλεγμονή.

Η περίπτωσή της δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Journal of Case Reports", με τους γιατρούς να ζητούν περαιτέρω έρευνα και στενή παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα. Αν και οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν συνδέσει το Mounjaro με ηπατικές βλάβες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχεία διάσπαση του λίπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ, όπως έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς μετά από βαριατρικές επεμβάσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρία Παλαιολόγου: Ο Ρώμας είχε αλαζονεία μαζί μου και η Ράντου ήταν ψυχρή

Νίκος Κουρής: Διέγραψε τις φωτογραφίες με τη σύζυγό του και την έκανε unfollow στο Instagram

Αλυσίδα Ελπίδας: Πώς η περιουσία του Σεργιανόπουλου κατέληξε στον Δαρδανελιώτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης