Politico: O Σολτς σκληραίνει τη στάση του στο μεταναστευτικό με στόχο την πολιτική του επιβίωση

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ελέγχους σε όλα τα γερμανικά σύνορα για έξι μήνες για να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση - Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την ανάδειξη του  ακροδεξιού κόμματος AfD στις τοπικές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

Η κίνηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να καθιερώσει νέους συνοριακούς ελέγχους κινδυνεύει να δημιουργήσει ρήγμα στην ΕΕ, προειδοποιεί σε άρθρο του το Politico.

Με μια άλλη πιθανή ακροδεξιά εκλογική νίκη του AfD που διαφαίνεται σε 11 ημέρες στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου και τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς να πνέει τα λοίσθια στις δημοσκοπήσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί του φαίνεται ότι αλλάζουν γραμμή πλεύσης σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους που απειλούν να υπονομεύσουν έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ιδέας - την ελευθερία μετακίνησης πέραν των εθνικών συνόρων, σχολιάζει το σχετικό άρθρο.



«Ενισχύουμε την εσωτερική μας ασφάλεια μέσω συγκεκριμένης δράσης και συνεχίζουμε τη σκληρή μας πορεία ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, στην διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε νέους ελέγχους σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα. «Μέχρι να επιτύχουμε ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», πρόσθεσε, «πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα εθνικά μας σύνορα», επεσήμανε.

Οι επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από άτομα που εισήλθαν στη χώρα ως αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε από έναν Σύριο στη δυτική πόλη Ζόλινγκεν τον Αύγουστο, οδήγησε τον Σολτς στην δήλωσε ότι πλέον «η τρομοκρατία είναι εναντίον όλων μας ».

Η κίνηση έρχεται επίσης αμέσως μετά τον θρίαμβο του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια Θουριγγία και Σαξονία.

Ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη ενός ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των απελάσεων και τη μείωση των επιδομάτων για ορισμένους αιτούντες άσυλο στη χώρα.

Οι γερμανικές αρχές απέλασαν επίσης 28 Αφγανούς υπηκόους που καταδικάστηκαν για εγκλήματα στο Αφγανιστάν η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν .

Τα τελευταία μέτρα για τα σύνορα αποσκοπούν στον «περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην προστασία από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ισλαμιστικός τρόμος και το σοβαρό έγκλημα», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - οι ιδιαιτερότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως - έχουν προκαλέσει σύγχυση και συναγερμό στις χώρες με την οποία γειτνιάζει η ατμομηχανή της ευρωζώνης.

Οι χώρες αυτές εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Ευρωζώνη, στην εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, και την οικονομία της Ε.Ε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε δριμύτατα τα γερμανικά σχέδια από τη Βαρσοβία.

Εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν αυστηρότερους ελέγχους, θα οδηγούσε στην «ντε φάκτο αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Τουσκ και πρόσθεσε:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή που οδηγεί στην αυστηροποίηση των μέτρων».

Η Γερμανία διενεργεί ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ελβετία.

Οι γερμανικές αρχές έχουν γυρίσει πίσω περίπου 30.000 άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα στα σύνορα των προαναφερθέντων χωρών από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα αφορά την επέκταση αυτών των ελέγχων στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Οι Πολωνοί ηγέτες ανησυχούν ότι η Γερμανία θα ενισχύσει τους συνεχιζόμενους ελέγχους, που έχουν οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα με τον Ντόναλντ Τουσκ να υπογραμμίζει ότι η Βαρσοβία «θα απευθυνθεί σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την απόφαση του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις».

Σημειώνεται ότι ο Τουσκ ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση στο Πότσδαμ της Γερμανίας στο τέλος της εβδομάδας, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον καγκελάριο Σολτς, αν και ο λόγος της ακύρωσης παραμένει ασαφής.

Ενώ ο συνασπισμός του Σολτς- Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι (Die Gruene) και Ελεύθεροι (FDP) Δημοκράτες- δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλούσαν ρήγμα στη συνθήκη Σένγκεν, στο εσωτερικό βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσφορία του πολιτικού κόσμου για να επιστρέψει τους μετανάστες στα σύνορα.

Μέλη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πιέζουν την κυβέρνηση του Σολτς να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γερμανία από άλλες χώρες της ΕΕ — μια κίνηση που πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνουν οι ειδικοί, με άλλες χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και για τους αιτούντες άσυλο.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού του Σολτς υποστηρίζουν την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών για την απέλαση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ που θεωρούνται υπεύθυνες για την επεξεργασία των αιτήσεών τους, αναφέρει το Politico.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στα δυτικά από αύριο - Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο

Μητσοτάκης: Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό, θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις

Είχα πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, είπε ο 46χρονος - Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ στο αίμα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr