Τουρκία: «Κοινό τουρκικό αλφάβητο» υιοθέτησαν οι χώρες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών

Τουρκία: «Κοινό τουρκικό αλφάβητο» υιοθέτησαν οι χώρες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών

Το «κοινό τουρκικό αλφάβητο» βασίζεται στο αντίστοιχο λατινικό με προσθήκη ορισμένων παραλλαγών για να ανταποκρίνεται στις φωνητικές ανάγκες όλων των φθόγγων της ευρύτερης οικογένειας των τουρκικών γλωσσών

turkish_alphabet
Οι χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών υιοθέτησαν «κοινό τουρκικό αλφάβητο» που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αποτύπωσης της κοινής γλωσσικής καταγωγής τους.

Η σχετική απόφαση ελήφθη στην 3η συνάντηση της «Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κοινό Αλφάβητο των Τουρκογενών Χωρών» που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία της «Τουρκικής Ακαδημίας», με έδρα την Αστάνα του Καζακστάν και του «Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας» της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση της «Τουρκικής Ακαδημίας» επισημαίνεται ότι «ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το έργο του κοινού αλφαβήτου για τις τουρκικές γλώσσες, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα αυτό και την εμπειρία της διετούς δραστηριότητας της Επιτροπής».

Το «κοινό τουρκικό αλφάβητο» βασίζεται στο αντίστοιχο λατινικό με προσθήκη ορισμένων παραλλαγών για να ανταποκρίνεται στις φωνητικές ανάγκες όλων των φθόγγων της ευρύτερης οικογένειας των τουρκικών γλωσσών. Αποτελείται από 34 γράμματα, έξι περισσότερα από το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στον γραπτό τουρκικό λόγο της Τουρκίας

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το σχέδιο του κοινού τουρκικού αλφαβήτου με βάση τα λατινικά, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1991, εξετάστηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση και τα μέλη της επιτροπής έκαναν τους απαραίτητους προσδιορισμούς».

Σημειώνεται ακόμη ότι το κοινό τουρκικό αλφάβητο «προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών λαών, διατηρώντας παράλληλα τη γλωσσική τους κληρονομιά».


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στα δυτικά από αύριο - Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο

Μητσοτάκης: Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό, θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις

Είχα πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, είπε ο 46χρονος - Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ στο αίμα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης