Space X: Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - «Από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Δείτε βίντεο με την ιστορική αποστολή «Polaris Dawn» της Space X - Το εγχείρημα ξεκίνησε με ρεκόρ, με το σκάφος Crew Dragon να φτάνει στο υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει άνθρωπος μετά το Apollo 17

Το σημαντικότερο μέρος της αποστολής τους, υλοποίησαν σήμερα τα μέλη του πληρώματος της αποστολής Polaris Dawn της Space X: έκαναν τον πρώτο διαστημικό περίπατο που έχει γίνει ποτέ από ιδίωτες αστροναύτες.

Το πλήρωμα της αποστολής αποτελούν ο 41χρονος δισεκατομμυριούχος Jared Issacman, ο 50χρονος πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας Scott Poteet και οι υπάλληλοι της SpaceX Sarah Gillis, 30 ετών, και Anna Menon, 38 ετών.

Οι Jared Isaacman και Sarah Gillis βγήκαν απο το σκάφος «Crew Dragon Resilience» το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), για τον διαστημικό περίπατο που σηματοδότησε άλλο ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας.

Δείτε βίντεο με τη διαδικασία...



Ο Isaacman βγήκε από την κάψουλα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι  (ώρα Ελλάδας) και, ενώ κοιτούσε τη Γη, σχολίασε: «Πίσω στο σπίτι έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο». Η διαστημική του βόλτα κράτησε περίπου 10 λεπτά και μετά επέστρεψε στην κάψουλα.  Ακολούθησε η Sarah Gillis γύρω στις 2:10 και γύρισε στην κάψουλα μετά από 10 λεπτά.





Στις 2:20 η Gillis έκλεισε την καταπακτή της κάψουλας και ξεκίνησε η διαδικασία της επανασυμπίεσης.



Η Polaris Dawn είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αποστολές του προγράμματος Polaris του επιχειρηματία Jared Isaacman. Όπως ακριβώς έκανε και το «Project Gemini» της NASA στα μέσα της δεκαετίας του '60 για το πρόγραμμα Apollo, αυτό έχει ως στόχο τη συγκέντρωση εμπειρίας και την ανάπτυξη τεχνικών και τεχνολογιών για μελλοντικές εμπορικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.



Η αποστολή Polaris Dawn σηματοδοτεί την τρίτη πτήση του «Crew Dragon Resilience» της SpaceX, το οποίο προηγουμένως «πέταξε» τις αποστολές Crew-1 και Inspiriation4 - η τελευταία εκ των οποίων ήταν η πρώτη πλήρως εμπορική διαστημική αποστολή, που επίσης χρηματοδοτήθηκε από τον Jared Isaacman.



Αφού απογειώθηκε τελικά την Τρίτη, το Polaris Dawn ξεκίνησε την αποστολή του πετώντας ψηλότερα από κάθε άλλη ανθρώπινη διαστημική πτήση από τότε που το Apollo 17 επέστρεψε από τη Σελήνη το 1972. Το «Resilience» τέθηκε αρχικά σε στα 1.200 χλμ. και ολοκλήρωσε αρκετές περιστροφές πριν ανέβει στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του, στα 1.400,7 χλμ.

Με την ολοκλήρωση του τμήματος της αποστολής σε μεγάλο υψόμετρο, το Resilience μείωσε το απόγειό του σε περίπου 700 χιλιόμετρα για να προετοιμαστεί για τον σημεριν'ο διαστημικό περίπατο της Πέμπτης. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί διαστημικός περίπατος κατά τη διάρκεια εμπορικής αποστολής ή από εμπορικό αστροναύτη, καθώς τόσο ο Isaacman όσο και η Sarah Gillis της SpaceX αναμένεται να βγουν από την κάψουλα για να δοκιμάσουν τις διαστημικές τους στολές στο κενό του διαστήματος. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο Scott Poteet και η Anna Menon, θα παραμείνουν στο Dragon, αλλά θα εκτεθούν στο κενό, καθώς το Dragon δεν διαθέτει αεροθυρίδα, οπότε ολόκληρη η κάψουλα θα αποσυμπιεστεί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της αποστολής.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέος ΚΟΚ: Νόμιμες οι «σφήνες» από τις μοτοσικλέτες ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα Ι.Χ.

Είχα πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, είπε ο 46χρονος - Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ στο αίμα του

Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ μετά το debate: Η καζούρα στο «X» και το καυστικό εξώφυλλο του Time
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr