Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία άρχισε την αντεπίθεση στο Κουρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του ανέμενε μια αντεπίθεση - H Ρωσία, από την πλευρά της έκανε λόγο, για ανακατάληψη δέκα χωριών στην περιοχή όπου πριν από ένα μήνα το Κίεβο ξεκίνησε επιχείρηση εισβολής

Νέες συνθήκες διαμορφώνει η ρωσική επιθετικότητα στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία, κάτι που θέτει σε κατάσταση προβληματισμού και συναγερμού τη δυτική κοινότητα όσον αφορά στον βάθμό της στήριξης που θα παράσχει στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στη ρωσική δυτική περιοχή του Κουρσκ.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ανέμενε μια αντεπίθεση.

Επιχειρώντας να καταδείξει τη ρωσική βαρβαρότητα, ο Ζελένσκι προχώρησε στην εξής ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, συνοδεία φωτογραφίας:

«Άλλο ένα έγκλημα από τη Ρωσία. Σήμερα ο επιτιθέμενος εξαπέλυσε πυρά σε οχήματα της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονέτσκ». 

«Όπως γνωρίζουμε, δύο τραυματίες δέχονται ειδική βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» πρόσθεσε. 

«Σε αυτόν τον πόλεμο όλα είναι απολύτως ξεκάθαρα όσον αφορά στη ρωσική βαρβαρότητα. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τη ζωή. Εάν κάποιος θέλει να ακούσει και τις ''δύο πλευρές'', στη Ρωσία αυτό εκλαμβάνεται ως το δικαίωμα να αφαιρούνται ζωές» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. 

«Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος και ήθος. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε τη Ρωσία να σταματήσει την τρομοκρατία και να οδηγηθεί στην ειρήνη» κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. 


Λίγο νωρίτερα, πάντως, η Ρωσία μετέδωσε ότι ανακατέλαβε 10 χωριά στην περιοχή του Κουρσκ, εκεί όπου τον περασμένο μήνα η Ουκρανία ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας εισβολή. 

«Στρατεύματα ελευθέρωσαν 10 οικισμούς σε μόλις δύο μέρες» μετέδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram. 

Το χρονικό της ουκρανικής εισβολής 

Στις 6 Αυγούστου η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί από το εξωτερικό εναντίον της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περνώντας τα σύνορα και εισβάλλοντας στην περιφέρεια του Κουρσκ, με χιλιάδες στρατιώτες υποστηριζόμενους από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαριά όπλα, περιλαμβανομένων όπλων δυτικής κατασκευής.



Ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας γεννημένος στην Ουκρανία μπλόγκερ που υποστηρίζει τη Ρωσία, και δύο άλλοι μπλόγκερ με επιρροή -Rybar και Two Majors- ανέφεραν πριν από ένα 24ωρο πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει μια σημαντική αντεπίθεση στο Κουρσκ.



«Στην περιφέρεια του Κουρσκ, ο Ρωσικός Στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση στο δυτικό πλευρό της εχθρικής σφήνας, μειώνοντας την ουκρανική ζώνη ελέγχου κοντά στα κρατικά σύνορα», ανέφερε το μπλογκ Two Majors.



Ο Ποντολιάκα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει χωριά στο δυτικό τμήμα του εδάφους της Ρωσίας στο οποίο εισέβαλε η Ουκρανία, ωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Μάλαγια Λόκνια, νότια του Σναγκόστ.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέος ΚΟΚ: Νόμιμες οι «σφήνες» από τις μοτοσικλέτες ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα Ι.Χ.

Είχα πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, είπε ο 46χρονος - Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ στο αίμα του

Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ μετά το debate: Η καζούρα στο «X» και το καυστικό εξώφυλλο του Time
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr