Σιάτλ: Αγρυπνία στη μνήμη της Τουρκοαμερικανίδας που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

«Αγαπούσε τη ζωή τόσο πολύ που ήθελε απλώς να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορούσε», δήλωσε σε συνέντευξή της μια συμφοιτήτριά της - Αύριο στην Τουρκία η σορός της

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε παραλία του Σιάτλ το βράδυ της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πουν το δικό τους αντίο και να αποτίσουν φόρο τιμής στην Τουρκοαμερικανίδα ακτιβίστρια Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, που σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων στη Δυτική όχθη από ισραηλινά πυρά.

Η αυτοσχέδια αυτή τελετή στη μνήμη της 26χρονης κοπέλας πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά στην ίδια παραλία που είχε μαζέψει πέρσι τους φίλους της για να γιορτάσει τα γενέθλιά της, η οποία μάλιστα αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα της μέρη. 

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αισθανόταν τις τελευταίες της στιγμές, ξαπλωμένη μόνη της κάτω από τα ελαιόδεντρα», είπε μια από τις φίλες της, η Κέισι Ναμπάς, στην αγρυπνία. «Τι σκεφτόταν; Και ήξερε ότι όλοι μας θα εμφανιζόμασταν εδώ απόψε, γι' αυτήν;», είπε η κοπέλα, σύμφωα με αναφορές που παρέχει ο Guardian. 



Οι φίλοι που βρέθηκαν στην παραλία του Σιάτλ περιγράφουν την κοπέλα ως μια αστεία και ανοιχτή προσωπικότητα, έναν ελκυστικό άνθρωπο και ως μια αφφοσιωμένη φίλη.

Στο πλήθος ξεχώριζαν μικρές μαύρες, κόκκινες, πράσινες και λευκές παλαιστινιακές σημαίες που είχαν καρφωθεί στην άμμο για να σηματοδοτήσουν τον τόπο της αγρυπνίας.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους φορούσαν παραδοσιακά καρό μαντήλια - κεφιγιέ - για να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή πλευρά και κρατούσαν φωτογραφίες της Εϊγκί με το καπέλο της αποφοίτησής της. Κατέθεσαν τριαντάφυλλα, ηλιοτρόπια ή γαρύφαλλα σε ένα μνημείο όπου κεριά που λειτουργούν με μπαταρίες έγραφαν το όνομά της στην άμμο.



Η Εϊγκί , η οποία φοίτησε σε σχολεία του Σιάτλ και αποφοίτησε φέτος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον με πτυχίο ψυχολογίας, βοήθησε στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση εκ μέρους των διαδηλωτών στις φοιτητικές εστίες, που ήταν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος της πανεπιστημιούπολης κατά του πολέμου στη Γάζα. «Αγαπούσε την ανθρωπότητα, αγαπούσε τους ανθρώπους, αγαπούσε τη ζωή τόσο πολύ που ήθελε απλώς να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορούσε», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζουλιέτ Ματζί, 26 ετών, η οποία τώρα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Είχε τέτοιο αίσθημα δικαιοσύνης».



Δεν αποτελούσε απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις

Σημειώνεται πως κατά τη δολοφονία της Εϊγκί, ένας μάρτυρας που βρισκόταν εκεί, ο Ισραηλινός διαδηλωτής Τζόναθαν Πόλακ, δήλωσε ότι δεν αποτελούσε απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι ο πυροβολισμός έγινε σε μια στιγμή ηρεμίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και ισραηλινών στρατευμάτων που έριχναν δακρυγόνα και σφαίρες.

Η οικογένεια της Εϊγκί απαίτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο θείος της  Εϊγκί  από την πλευρά του δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ότι είχε κρατήσει το ταξίδι της μυστικό τουλάχιστον από μέρος της οικογένειάς της, αποκλείοντας τους συγγενείς της από τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σορός της θα μεταφερθεί αύριο Παρασκευή στην Τουρκία, οι αρχές της οποίας ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές

Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά


Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr