Χίλαρι Κλίντον: Πυρά κατά Νετανιάχου στο νέο της βιβλίο

Στο νέο της βιβλίο η Κλίντον αναφέρεται και στην εμπειρία της ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο συμμετείχε ενεργά σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Σε ένα νέο βιβλίο της, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, επιτίθεται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την ανάληψη «μηδενικής ευθύνης» για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. 

«Ο Νετανιάχου δεν έχει καμία σχέση με την Γκόλντα Μέιρ», γράφει η Κλίντον, αναφερόμενη στην ισραηλινή πρωθυπουργό που ήταν στην εξουσία, όταν η Αίγυπτος επιτέθηκε το 1973 στη χώρα. «Η Μέιρ, αποδέχθηκε μια επιτροπή έρευνας για τις αποτυχίες που οδήγησαν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και παραιτήθηκε από το αξίωμά της. Ο Νετανιάχου, αντίθετα, ανέλαβε μηδενική ευθύνη και αρνείται να προκηρύξει εκλογές, πόσο μάλλον να παραιτηθεί».

Η Κλίντον γράφει για τον Νετανιάχου και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στο βιβλίο Something Lost, Something Gained: Reflections on Life, Love, and Liberty, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την Τρίτη, αναφέρει ο Guardian. Στο βιβλίο της, πέρα από ορισμένες σκέψεις για την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών, η Κλίντον προσφέρει και ορισμένες σπάνιες πτυχές στην ιδιωτική της ζωή.



«Με προβλημάτισε το γιατί η Χαμάς θεωρήθηκε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι οι Ισραηλινές Δυνάμεις»

Η Κλίντον εκφράζει αρνητική κριτική για τον Νετανιάχου σε ένα εκτενές απόσπασμα σχετικά με τις εμπειρίες της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου το 2023 έγινε καθηγήτρια π και προεδρική συνεργάτης. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και εν μέσω της ισραηλινής επίθεσης ως απάντηση, το Κολούμπια ήταν μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων των ΗΠΑ που συμμετείχαν ενεργά στις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις.

Περιγράφοντας μια πανεπιστημιούπολη «τεταμένη από το σοκ και τη θλίψη», γράφει για εποικοδομητικές συνεδρίες συζήτησης που έγιναν με τη συνάδελφό της, την Keren Yarhi-Milo, την κοσμήτορα του τμήματος όπου δίδασλε, η οποία μεγάλωσε στο Ισραήλ και υπηρέτησε στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ωστόσο, γράφει η Κλίντον, κάποιες ερωτήσεις των μαθητών «με προβλημάτισαν, όπως γιατί η Χαμάς θεωρήθηκε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι οι Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF)». Επίσης, γράφει, εξεπλάγη από αυτό που χαρακτήρισε ως έλλειψη ιστορικών γνώσεων ορισμένων μαθητών.

Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ κατά της Γάζας και άλλων περιοχών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές

Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά


Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr