Βόρεια Κορέα: Δημοσίευσαν για πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Βόρεια Κορέα: Δημοσίευσαν για πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Σε αυτές τις εγκαταστάσεις παράγεται χάρη σε συσκευές φυγοκέντρησης μεγάλης ταχύτητας ουράνιο σε υψηλό ποσοστό εμπλουτισμού, απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών

North-Korea
Ο αρχές της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν για πρώτη φορά σήμερα εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου με την ευκαιρία επίσκεψης εκεί του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της το 2006 ενώ της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ ως τώρα τις εγκαταστάσεις της.

Σε αυτές τις εγκαταστάσεις παράγεται χάρη σε συσκευές φυγοκέντρησης μεγάλης ταχύτητας ουράνιο σε υψηλό ποσοστό εμπλουτισμού, απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών. Ο Κιμ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Πυρηνικών Όπλων και μια βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών για τον στρατό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις ούτε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.
 

Κλείσιμο
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των συσκευών φυγοκέντρησης προκειμένου να αυξηθεί εκθετικά ο αριθμός των πυρηνικών όπλων για την αυτοάμυνα», πρόσθεσε το πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε εικόνες που δείχνουν τον Κιμ να επιθεωρεί σειρές από συσκευές φυγοκέντρησης.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, όμως η χώρα αγνοεί τις απαγορεύσεις αυτές κυρίως χάρη στη στήριξη των συμμάχων της, της Κίνας και της Ρωσίας. Η Νότια Κορέα από την πλευρά της κατήγγειλε ότι η Πιονγκγιάνγκ «αποκάλυψε την ύπαρξη εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου» και ότι αύξησε την παραγωγή υλικών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης. Η δημοσίευση των εικόνων αυτών έχει στόχο να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση» των ΗΠΑ, ότι «θα είναι αδύνατο να αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρεια Κορέα», όπως εξήγησε ο Χονγκ Μιν αναλυτής στο Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ενοποίηση.

«Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος», πρόσθεσε. Η εγκατάσταση που παρουσιάστηκε «είναι πολύ πιθανόν αυτή στην Κανγκσόν», ένα απόρρητο πυρηνικό συγκρότημα κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε ο Χονγκ.

Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σύντομα σε νέα πυρηνική δοκιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο 38 North ένα πρόγραμμα ανάλυσης για τη Βόρεια Κορέα το οποίο διαχειρίζεται το Stimson Center, η κεντρική εγκατάσταση στην οποία η Πιονγκγιάνγκ προχωρά σε πυρηνικές δοκιμές υπέστη ζημιές από τις απανωτές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα στα τέλη Ιουλίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Τσαντ ΜακΚουίν, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Στιβ ΜακΚουίν

Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο στη Γεωργία - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης