Γερμανία: «Πράσινη» εξέγερση σε βάρος του Σολτς - Αντιτίθενται στην αυστηροποίηση για τους αιτούντες άσυλο

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων SPD και Πρασίνων εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αυστηροποίησης των μέτρων για το άσυλο

Kατά της αυστηροποίησης των νόμων περί ασύλου που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία τάσσεται ο εταίρος του, οι «Πράσινοι» (Die Gruene) κάνοντας δύσκολη τη ζωή του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Το ζήτημα της ασφάλειας και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Βερολίνου σχετικά με το πακέτο αιτούντων άσυλο έχει προκαλέσει σάλο στους Πρασίνους με πολλούς να επισημαίνουν ότι βρίσκονται στα όριά τους.  Αρχικά, υπήρξε διαμάχη στη σύνοδο κορυφής για το άσυλο μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κυβέρνησης Σολτς ωστόσο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων SPD και Πρασίνων εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αυστηροποίησης των κανόνων.

Από την πλευρά τους, ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στη Γερμανία, Ρόμπερτ Χάμπεκ όπως και η 43χρονη υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ έσπευσαν να υποστηρίξουν τη σκληρότερη γραμμή για το άσυλο - ωστόσο υπάρχουν πολλές «φωνές» που αντιδρούσαν έντονα. Ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Αντρέας Άουντρετς, επέκρινε δριμύτατα στο κοινοβούλιο το πακέτο περί ασύλου, σχολιάζει η εφημερίδα Bild.

Ήδη από τη Δευτέρα άρχισαν τα... όργανα στην Bundestag. Αρχικά ειπώθηκε από τους Πράσινους ότι τα προσχέδια είχαν ληφθεί πολύ αργά και ότι ήθελαν να τα εξετάσουν με την ησυχία τους.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες των Πρασίνων, Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρέγκε πρότειναν την σύνταξη των νομοσχεδίων σε πρώτη ανάγνωση. Τώρα ορισμένοι θέλουν να κάνουν προσαρμογές στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτό απειλεί να αποδυναμώσει τα σχέδια; Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Άουντρετς υποστήριξε χθες στη Bundestag.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά πώς (...) προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανταρσία μέσα στο κόμμα», τόνισε. Σε ανοιχτή επιστολή, οι Πράσινοι, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της Bundestag, απαιτούν, μεταξύ άλλων, νέα στάση στις απελάσεις αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν.

«Τα μέλη των Πρασίνων αισθάνονται υποχρεωμένα να εκφράσουν την «απογοήτευση και την απόρριψή τους» σε ότι αφορά την πορεία που ακολουθήθηκε στη μεταναστευτική πολιτική», γράφουν οι συντάκτες της επιστολής.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Moon Deng: To υπέροχο ιπποποταμάκι που έχει εξελιχθεί σε σταρ των social media και οι... κίνδυνοι της διασημότητας

«O Απόστολος Λύτρας απολαμβάνει την ελευθερία του, σκοπός του είναι να επανορθώσει» λέει ο δικηγόρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr