Βλαντιμίρ Πούτιν: Κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Δύση - Απέλασε Βρετανούς διπλωμάτες και τους κατηγορεί για κατασκοπεία

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Στάρμερ οι οποίοι θα συζητήσουν αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα

Η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της πιθανής χρήσης δυτικών όπλων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Στην παραμονή της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε απειλές δηλώνοντας ότι, εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το NATO και η Μόσχα θα αντιδράσει αναλόγως.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συντόνιζε την «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» στην Ουκρανία, με στόχο την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο, και ότι οι έξι διπλωμάτες απειλούσαν την ασφάλεια της χώρας.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες», τονίζοντας ότι η αφαίρεση της διαπίστευσης των διπλωματών από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ήταν αντίποινα για προηγούμενες βρετανικές ενέργειες σε απάντηση της ρωσικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απέλαση των έξι Βρετανών διπλωματών από τη Ρωσία, όπως αναφέρει η Washington Post, έρχεται ως απάντηση σε "πολλαπλά εχθρικά βήματα" που έχει λάβει το Λονδίνο, σύμφωνα με την FSB, η οποία κατηγόρησε τους διπλωμάτες για κατασκοπεία και δολιοφθορές. Οι έξι διπλωμάτες από το πολιτικό τμήμα της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα φέρονται να είχαν επαφές με δημοσιογράφους της εφημερίδας Novaya Gazeta και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, που έχει χαρακτηριστεί ως "ξένος πράκτορας" από τις ρωσικές αρχές.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή το πρωί, ένας αξιωματούχος της FSB δήλωσε ότι "είναι σαν κλασικοί Βρετανοί κατάσκοποι", προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές. Οι ρωσικές αρχές μετέδωσαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των διπλωματών, επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητές τους αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους Βρετανούς διπλωμάτες εντείνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι διπλωματικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις στρατιωτικές αποφάσεις που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μπάιντεν και του Στάρμερ.

Η απειλή του Πούτιν υπογραμμίζει την ανησυχία της Μόσχας για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με δυτικά όπλα. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των κρατών του NATO στον πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απορρίψει τέτοιες απειλές, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ να υπερασπίζεται το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Σε δήλωσή του σε Βρετανούς δημοσιογράφους, τόνισε ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί», σημειώνοντας πως η Ρωσία ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον πόλεμο.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επίσης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων του Πούτιν, λέγοντας ότι αντανακλούν την «δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ρωσία στο μέτωπο. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία έχει θέσει μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», οι οποίες έχουν παραβιαστεί χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρθηκε σε αυτές τις νέες προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά ο Πούτιν φαίνεται πιο σοβαρός, καθώς τέτοιες επιθέσεις θα θεωρηθούν ως χτυπήματα του NATO κατά της Ρωσίας.

Στην επικείμενη συνάντηση του Μπάιντεν και του Στάρμερ, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν τεθεί στη χρήση δυτικών όπλων για μακράς εμβέλειας επιθέσεις από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει πιέσει επί μήνες για την άρση αυτών των περιορισμών, προκειμένου να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας που έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή και έχουν κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ερωτηθείς την Τρίτη αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τους περιορισμούς, απάντησε ότι το ζήτημα «συζητείται».

Ειδήσεις σήμερα:

Τρένα κινδύνευσαν να βρεθούν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση στους Αγ. Αναργύρους - Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Βίντεο: Ο Μίλτος Τεντόγλου κάνει καθίσματα με τον Εμμανουήλ Καραλή στην πλάτη του

Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν - Οι τέσσερις προτάσεις για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr