Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες η Πράγα – Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική Ευρώπη

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι περιοχές που θα πληγούν ενδεχομένως θα δεχτούν πάνω από το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες

Βροχοπτώσεις ρεκόρ αναμένουν οι μετεωρολόγοι στην Τσεχία, που εκτιμούν ότι οι περισσότερες περιοχές που θα πληγούν, μπορεί να δεχθούν πάνω από το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες έως την Κυριακή.

Ήδη, ισχυρές βροχές πλήττουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Τσεχίας από χθες. Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν είναι και η Πράγα. Οι αρχές της πρωτεύουσας τοποθετούσαν προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης.



Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.




Σε συναγερμό οι αρχές

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ύστερα από συνεδρίαση επιτροπής κρίσεων, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή και περισσότερα χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν ζημιές σε περιουσίες και να προστατευτούν οι κάτοικοι.

Σήμερα, η προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου επεκτάθηκε σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Πράγας, όπου οι πλημμύρες του 2002 ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το δίκτυο του μετρό της πρωτεύουσας ήταν πλημμυρισμένο για μήνες. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, έχει έκτοτε προβεί σε μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, ενώ έχει λάβει μέτρα για να αποφύγει μια αντίστοιχη καταστροφή.

Αύριο το βράδυ αναμένεται το υψηλότερο επίπεδο των υδάτων

Ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση ότι τα ύδατα στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους αύριο βράδυ. «Λειτουργούμε προληπτικά και πιστεύουμε ότι με το ξεκινήσουμε τα αντιπλημμυρικά μέτρα τώρα δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2002»,δήλωσε.

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την υδροδότηση άρχισαν να αδειάζουν τους ταμιευτήρες σε φράγμα του Μολδάβα έξω από την Πράγα, καθώς και σε άλλους ποταμούς, για να δημιουργήσουν χώρο για τον όγκο των υδάτων που αναμένεται να συσσωρευτεί.



Η σφοδρότερη βροχόπτωση αναμένεται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Παράλληλα ακυρώθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου του τσεχικού πρωταθλήματος σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πόλεις ματαιώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μονάδες της πυροσβεστικής γέμισαν σάκους με άμμο και τοποθέτησαν προστατευτικά για πλημμύρες σε διάφορες πόλεις.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Κεντρική Ευρώπη

Στην πόλη Βρότσλαβ, στην νότια Πολωνία, ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο ποταμός Μοράβα, που σχηματίζει τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας και Αυστρίας-Σλοβακίας πριν εκβάλλει στον Δούναβη, κινδυνεύει με υπερχείλιση και η σλοβακική κυβέρνηση αναζητά σημεία για να διοχετεύσει ύδατα σε μη κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Περιβάλλοντος Τομάς Τάραμπα.



Ειδήσεις σήμερα:

Τρένα κινδύνευσαν να βρεθούν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση στους Αγ. Αναργύρους - Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Βίντεο: Ο Μίλτος Τεντόγλου κάνει καθίσματα με τον Εμμανουήλ Καραλή στην πλάτη του

Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν - Οι τέσσερις προτάσεις για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr