Πόλεμος στην Ουκρανία - Reuters: Η Ρωσία κατασκευάζει drones «καμικάζι» με κινητήρες από την Κίνα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Reuters: Η Ρωσία κατασκευάζει drones «καμικάζι» με κινητήρες από την Κίνα

Περισσότερα από 2.500 drones με κινεζικά εξαρτήματα έχει παράγει η Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφα που επεξεργάστηκε το Reuters - Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη διάθεση της Μόσχας να απεμπλακεί από το Ιράν

drone_kina
Την παραγωγή ενός νέου επιθετικού μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς, του Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα έχει αρχίσει από πέρσι η Ρωσία, ενώ έχει προλάβει να το αναπτύξει και σε πλήγματά της στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές μέσα σε ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που έφτασαν στη διάθεση του Reuters.

Οι πληροφορίες - στις οποίες περιλαμβανόταν η σύμβαση παραγωγής του νέου drone, αλληλογραφία ρωσικής εταιρείας σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα - ανέφεραν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.



Κλείσιμο
Επιπλέον, οι πηγές πληροφοριών δήλωσαν στο Reuters ότι το Garpiya έχει αναπτυχθεί ήδη εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και απώλειες πολιτών και στρατιωτών. Επιπλέον, διέθεσαν στο πρακτορείο εικόνες από τα συντρίμμια ενός Garpiya σε ουκρανικά εδάφη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Samuel Bendett, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης σε ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του συγκεκριμένου drone, ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση της Ρωσίας από την εξάρτησή της από το Ιράν για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας.

«Αν αυτό συμβαίνει, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ανάπτυξη, καθώς και, προφανώς, στην Κίνα, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο εξαρτώνται από πολλά κινεζικά εξαρτήματα για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών», είπε χαρακτηριατικά.

Το Ιράν, το οποίο δεν σχολίασε για το θέμα αυτό, έχει προμηθεύσει περισσότερα από 1.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» Shahed στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Μάιο. Τα συγκεκριμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα και να πλήξουν υποδομές μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αντικειμένων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα έχει πάντα δεσμευτεί να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Εκκλήσεις του ΝΑΤΟ στην Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η βοήθεια του Πεκίνου στη Μόσχα υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σύγκρουσης.

Το Garpiya «μοιάζει πολύ με το Shahed», αλλά έχει αρκετά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με βίδες και κινητήρα Limbach L-550 E, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στο Reuters. Ο κινητήρας, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από γερμανική εταιρεία, παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach, η οποία δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το συγκεκριμένο drone έχει βάρος απογείωσης μικρότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, αναφέρει το συμβόλαιο παραγωγής μεταξύ της Kupol και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας - περίπου παρόμοιο με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.

Το Reuters εξέτασε μια σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατ. ευρώ) που υπεγράφη το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Kupol για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου που βρίσκεται στη δυτική Ρωσία - το οποίο αγοράστηκε από την Kupol το 2020 - χρησιμοποιείται για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ένα πρωτότυπο του Garpiya ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας. Η παραγωγή έφτασε σε μερικές εκατοντάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2.000 το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει σχεδόν 14.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων του ιρανικού Shahed καθώς και των ρωσικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Geran-2 και Lancet.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο σχετικά με την υποστήριξή του στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και έχει επιβάλει εκατοντάδες κυρώσεις με στόχο να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εκμεταλλεύεται ορισμένες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό για το θέμα αυτό.


Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τον Γκλέτσο, υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται και ο Παπανώτας

Νέες αποκαλύψεις για τη φρικτή δολοφονία στην Ελβετία - Η Κριστίνα ήθελε να εγκαταλείψει τον άνδρα της αλλά δεν πρόλαβε πριν τη δολοφονήσει


Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης