Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι Storm Shadow που είναι κρίσιμοι για επιθέσεις στη Ρωσία από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι Storm Shadow που είναι κρίσιμοι για επιθέσεις στη Ρωσία από το Κίεβο

Διπλωματικό παρασκήνιο για να επιτραπεί στην Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει σε ρωσικό έδαφος - Δείτε βίντεο

Storm-Shadow-drone-mak1
Οι πύραυλοι Storm Shadow βρίσκονται στο απόλυτο επίκεντρο των διπλωματικών διεργασιών τις τελευταίες ημέρες με την Ουκρανία να ζητά να της επιτραπεί να τις χρησιμοποιήσει σε χτυπήματα ρωσικό έδαφος και τη Μόσχα να απειλεί το ΝΑΤΟ με επέκταση του πολέμου.

Οι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων, σχεδιασμένοι για να διαπερνούν οχυρωμένες εγκαταστάσεις, και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

Storm Shadow Missiles: Inside Ukraine’s Nearly $1 Million Weapon | WSJ Equipped
Κλείσιμο


Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτονται να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, αλλά καμία επιβεβαίωση δεν δόθηκε μετά τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στην Ουάσιγκτον.



Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι ένας πύραυλοι κρουζ αγγλογαλλικής κατασκευής με εμβέλεια 250 χλμ., που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία για την καταστροφή οχυρωμένων στόχων και αποθηκών πυρομαχικών στη ρωσική κατεχόμενη Κριμαία.

Εκτοξεύονται από αεροσκάφη και πετούν κοντά στο έδαφος, για να αποφεύγουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προτού ρίξουν την κεφαλή τους σε υψηλής ακρίβειας χτυπήματα. Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθιστώντας τους πολύτιμα όπλα σε ειδικές στρατηγικές επιθέσεις, όπως οι επιθέσεις στην Κριμαία κατά ρωσικών στόχων.

Χρησιμοποιούνται για τη διάτρηση σκληρών οχυρών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί για την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ουκρανία περιορίζεται στη χρήση αυτών των πυραύλων μόνο εντός των δικών της συνόρων. Το Κίεβο έχει πιέσει εδώ και εβδομάδες για την άρση αυτών των περιορισμών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πλήξει τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ σημειώνει ότι ο Storm Shadow έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε καλά προστατευμένους στόχους, όπως η ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μετακινήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους υποδομών μακρύτερα από τα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου να είναι εκτός εμβέλειας του Storm Shadow, εάν οι περιορισμοί αρθούν.

Η άρση των περιορισμών θα επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει περίπου 200 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων, ενώ αν εγκριθεί και η χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, οι δυνατότητες της Ουκρανίας θα επεκταθούν περαιτέρω. Παρά την επιτυχία των πυραύλων Storm Shadow, υπάρχει σκεπτικισμός εντός της Ουάσιγκτον και του Πενταγώνου σχετικά με το πόση διαφορά μπορεί να κάνουν οι πύραυλοι αυτοί στον πόλεμο.

Η Δύση διστάζει να επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων λόγω του φόβου κλιμάκωσης του πολέμου. Υπάρχει ανησυχία ότι η χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα. Μια επίθεση σε σημεία μεταφοράς όπλων, όπως σε μια αεροπορική βάση στην Πολωνία, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους κατά στόχων στην Κριμαία και στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία το 2022. Παράλληλα, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα χωρίς τη βοήθεια των ειδικών της Δύσης, κάτι που οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ αρνούνται.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα είχε προβεί σε πιο επίσημες καταγγελίες εάν οι ισχυρισμοί του Πούτιν είχαν βάση, όταν τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών


Μειωμένες τιμές φέρνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας - Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ και τον Σεπτέμβριο


Ποιοι και πώς θα δουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2025 – Τα οφέλη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης