Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζική ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία - Πάνω από 200 στρατιώτες απελευθερώθηκαν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζική ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία - Πάνω από 200 στρατιώτες απελευθερώθηκαν

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 103 Ρώσων στρατιωτών, χωρίς όμως να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την ταυτότητα ή τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν

oukrania-aixmalotoi-1
Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου από την αρχή της σύγκρουσης, με κάθε πλευρά να απελευθερώνει 103 αιχμαλώτους.

Η ανταλλαγή αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη μετά από πέντε μήνες και περιλαμβάνει στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια κρίσιμων μαχών.

prisoners_swap_01
prisoners_swap_07
prisoners_swap_02


Κλείσιμο
Η ανταλλαγή αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μάχες να εντείνονται κατά μήκος των συνόρων, καθώς και στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες ανταλλαγές αιχμαλώτων από την αρχή της σύγκρουσης, με την τελευταία να θεωρείται μία από τις πιο μαζικές.

Ο Ουκρανός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρο Λουμπινέτς, δήλωσε ότι η ανταλλαγή αυτή αποτελεί τη 49η που πραγματοποιείται από την αρχή της σύγκρουσης. Ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι από τους απελευθερωθέντες Ουκρανούς αιχμαλώτους βρίσκονταν υπό ρωσική αιχμαλωσία από το 2022, με ορισμένους να έχουν συμμετάσχει στις καθοριστικές μάχες της Μαριούπολης και στο Φιδονήσι. Παρόλο που τα στοιχεία για την κατάσταση των αιχμαλώτων δεν έχουν πλήρως γνωστοποιηθεί, είναι σαφές ότι η επιστροφή αυτών των στρατιωτών θεωρείται μια στρατηγική νίκη για το Κίεβο, καθώς η συμμετοχή τους στις μάχες θεωρήθηκε κρίσιμη για την αντίσταση της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 103 Ρώσων στρατιωτών, χωρίς όμως να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την ταυτότητα ή τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές σιωπηλοί σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, γεγονός που αντανακλά την ελεγχόμενη επικοινωνιακή στρατηγική της Μόσχας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η ανταλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία διατήρησαν στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αν και τα ΗΑΕ δεν σχολίασαν άμεσα τη συμφωνία, η συμμετοχή τους υποδηλώνει την προθυμία τους να λειτουργήσουν ως ουδέτεροι διαμεσολαβητές σε κρίσιμες στιγμές της σύγκρουσης.

prisoners_swap_06
prisoners_swap_07
oukrania-aixmalotoi-1


Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα αποκλιμάκωση της έντασης. Αντίθετα, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αμύνονται και να ανταποκρίνονται στις επιθέσεις που εξαπολύει η Ρωσία. Παράλληλα, το Κίεβο συνεχίζει να καλεί για επιπλέον στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Τέτοιες ανταλλαγές αιχμαλώτων αναμένεται να συνεχιστούν καθώς ο πόλεμος τραβά σε μάκρος, με κάθε πλευρά να προσπαθεί να αποκαταστήσει τους τραυματισμούς και τις απώλειες των δυνάμεών της, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ασκήσει διπλωματική πίεση. Αν και οι ανταλλαγές αυτές δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, δείχνουν τη σημασία της διατήρησης ενός διαύλου επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης ακόμη και σε περιόδους εντατικών πολεμικών επιχειρήσεων.


Τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών


Μειωμένες τιμές φέρνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας - Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ και τον Σεπτέμβριο


Ποιοι και πώς θα δουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2025 – Τα οφέλη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης