Ολλανδία: Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Χάγη

Διαμαρτύρονται για τις κρατικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα - Απεργούν οι αστυνομικοί

Ακτιβιστές υπέρ του κλίματος απέκλεισαν σήμερα μια μεγάλη oδική αρτηρία στην Ολλανδία, σε μια ακόμη από μια σειρά διαδηλώσεων κατά των κρατικών επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Υπό χαλαρή αστυνόμευση λόγω απεργίας των αστυνομικών, περίπου 500 ακτιβιστές έκαναν το μεσημέρι πορεία σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο κέντρο της Χάγης.



Με ήχους από τύμπανα που έφεραν, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κρατούσαν πανό που έγραφαν «δράση τώρα» και «δταματήστε τις επιδοτήσεις σε ορυκτά».

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφεραν καρέκλες για κάμπινγκ και έστησαν σκηνές στο σημείο δείχνοντας ότι σχεδιάζουν να διανυκτερεύσουν εκεί.



Με βάση τους υπολογισμούς μιας περσινής κυβερνητικής έκθεσης, βιομηχανικές εταιρείες λάμβαναν πάνω από 39 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, κυρίως με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων.

H οικολογική οργάνωση Extinction Rebellion έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να καταργηθούν οι επιδοτήσεις.

Δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν από την οικολογική οργάνωση πέρσι στην ίδια τοποθεσία στον αυτοκινητόδρομο Α12.

Σε προηγούμενες διαδηλώσεις, οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν βίαια τους διαδηλωτές και συνελάμβαναν όσους δεν υπάκουσαν στις εντολές να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, με τους περισσότερους αστυνομικούς να απεγούν σήμερα μέχρι τις 17:00, τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) λόγω διαφωνιών για το συνταξιοδοτικό, δεν είναι σαφές πόσο διάστημα θα συνεχιστεί η διαδήλωση και ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου.

Ο δήμος της Χάγης ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου είναι παράνομος και ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να μετακινηθούν σε ένα διπλανό μεγάλο χωράφι.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέες αποκαλύψεις και μαρτυρίες από άνδρες που κατηγορούν τον πρώην CEO της Abercrombie & Fitch για σεξουαλικές επιθέσεις

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη γυναίκα που ομολόγησε ότι σκότωσε τον αδελφό της στη Νέα Σμύρνη

«Θολό» το τοπίο σχετικά τη χρήση πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Στάρμερ





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr