The Crown/Μετά την περιπέτεια: Η επιστροφή της πριγκίπισσας με μηνύματα και συμβολισμούς

The Crown/Μετά την περιπέτεια: Η επιστροφή της πριγκίπισσας με μηνύματα και συμβολισμούς

Ουίλιαμ και Κέιτ ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος χημειοθεραπειών - Ειδικοί αναλύουν καρέ-καρέ το βίντεο, αποκρυπτογραφούν τα κρυφά μηνύματα και μιλούν για μια ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον της μοναρχίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kate-ef-mak
Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα να κυλιούνται στα χώματα και να φιλιούνται σαν έφηβοι; Ο βασιλιάς να χάνεται στις αγκαλιές αθλητριών από τη Νέα Ζηλανδία; Οι εποχές που αλλάζουν πολύ γρήγορα, αλλά και έκτακτες συνθήκες -δηλαδή το να νοσούν ταυτόχροaνα δύο μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από καρκίνο- κάνουν το βασιλικό πρωτόκολλο να αλλάζει. Τι άλλο μπορεί να δούμε, λοιπόν, στο μέλλον;

Το βίντεο με το οποίο η πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλετον, η οποία τον Μάρτιο είχε επιβεβαιώσει ότι είχαν βρεθεί προκαρκινικά κύτταρα μετά από εγχείρηση που είχε κάνει στην κοιλιά και ότι θα έπρεπε να υποβληθεί σε προληπτική χημειοθεραπεία, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο χημειοθεραπειών της, ότι δεν έχει καρκίνο, ήταν μάλλον... αδιανόητο για το Μπάκιγχαμ τα προηγούμενα χρόνια. Γυρισμένο σε μια παραλία, με την οικογένεια σε χαλαρές στιγμές να παίζει και να διασκεδάζει, έμοιαζε -λόγω και του voice over με τη φωνή της πριγκίπισσας- περισσότερο με ντοκιμαντέρ. Ή με το happy ending μιας ταινίας με θέμα μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Kate Middleton Reveals She Has Finished Chemo | PEOPLE

«Ιστορική στιγμή για τη μοναρχία»

Κλείσιμο
Στη Μεγάλη Βρετανία οι ειδικοί αναλυτές για τα βασιλικά ζητήματα κρίνουν το βίντεο ως μια ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα. «Είναι ένα preview», λένε, του τύπου της βασίλισσας που θα είναι η Κέιτ. Πιο χαλαρή, λιγότερο αφοσιωμένη στους τύπους και τα πρωτόκολλα, περισσότερο αφοσιωμένη σε αυτούς που αγαπά και την αγαπούν.

Ούτως ή άλλως, το γεγονός και μόνο ότι μοιράζεται με το κοινό τις εξελίξεις σχετικά με την υγεία της -κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στον βρετανικό θρόνο- αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη μεταμόρφωση της βασιλικής οικογένειας.
kate-ef-2
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος χημειοθεραπειών σε ένα βίντεο γεμάτο εικόνες ευτυχίας - και πολλούς συμβολισμούς

Η Κάθριν υιοθετεί ένα πιο ανθρώπινο προφίλ, αυτό της γυναίκας της διπλανής πόρτας. Ο Βρετανός αναλυτής Τζόναθαν Σακερντότι θεωρεί ότι η επιλογή της Κάθριν να συζητά δημοσίως για την υγεία της αναδιαμορφώνει τη μοναρχία, καθιστώντας την πιο σύγχρονη, πιο κοντά στη νέα γενιά.

«Η διαφάνεια της Κάθριν σχετικά με την πρόσφατη περιπέτειά της με τον καρκίνο ήταν μια μεταμορφωτική στιγμή για τη βρετανική μοναρχία. Μοιραζόμενη προσωπικά βίντεο και ενημερώσεις σχετικά με τη θεραπεία της, η Κέιτ έσπασε τη βασιλική παράδοση, η οποία συνήθως διατηρεί την ιδιωτικότητα γύρω από θέματα υγείας», είπε ο Σακερντότι και συνέχισε: «Η διαφάνειά της όχι μόνο την εξανθρώπισε, αλλά και έδειξε στο κοινό την ανθεκτικότητά της, ενισχύοντας την εικόνα της ως το μέλλον της μοναρχίας. Η προσέγγισή της, ιδίως με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σηματοδοτεί μια σύγχρονη βασιλική οικογένεια. Το βίντεό της είναι μια τεράστια αλλαγή στο στυλ επικοινωνίας για τη βασιλική οικογένεια... δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα πράγματα στο μέλλον».
kate-ef-3
Η στάση του Ουίλιαμ

Δεν είναι μόνο δική της επιλογή αυτός ο εκσυγχρονισμός που προβλέπει πιο ανοιχτή, πιο προσιτή τη βασιλική οικογένεια, υιοθέτηση πιο χαλαρών κανόνων, συχνή αγνόηση του σκληρού πρωτοκόλλου και μετακίνηση της οικογένειας σε πρώτο πλάνο. Ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, από την πρώτη στιγμή που έμαθε ότι η Κέιτ είναι άρρωστη, άλλαξε τρόπο ζωής. Ναι, συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του -συχνά μάλιστα αντικαθιστώντας και τον ασθενή πατέρα του-, αλλά με κάθε ευκαιρία μίλαγε για τη σύζυγό του, ενώ περιόρισε κατά το δυνατό τις δημόσιες εμφανίσεις του, αφού η Κέιτ δεν μπορούσε να τον συνοδεύσει.

Η χρήση των social media και η επικοινωνία μέσω βίντεο είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα αναγκαζόταν η βασιλική οικογένεια να κάνει, όμως ενώ διατηρεί πλήρες σκοτάδι σχετικά με τον τύπο καρκίνου της Κέιτ (κάτι που διατηρεί και μια σχετική απόσταση από τα κουτσομπολιά), δίνει στη δημοσιότητα την εικόνα της οικογένειας σε χαλαρές στιγμές εκτός παλατιού. Τα παιδιά να παίζουν και να πλατσουρίζουν στο νερό, το ζευγάρι να ξαπλώνει ανάμεσα στους θάμνους και στην άμμο και να αγκαλιάζεται.

Αυτή την πρωτοφανή χαλαρή εικόνα υιοθέτησε και ο βασιλιάς Κάρολος πριν καν οι κακές γλώσσες προλάβουν να «μαντέψουν» ενόχλησή του για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου. Ο ίδιος, υποδεχόμενος τη γυναικεία ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, φορώντας την αγαπημένη του γραβάτα με την ελληνική σημαία, αφέθηκε να πνιγεί στις αγκαλιές των αθλητριών που ήθελαν να του μεταδώσουν θετική ενέργεια και να του ευχηθούν περαστικά. Οι σωματικές επαφές, όπως οι αγκαλιές, ήταν μέχρι πρότινος κάτι πραγματικά αδιανόητο, ιδιαίτερα μέσα στο Μπάκιγχαμ, και ο Κάρολος επέλεξε να δείξει ότι σπάει και αυτός το πρωτόκολλο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Κάρολος επέλεξε να ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του (είναι γνωστό πως υπόκειται σε θεραπεία για καρκίνο), ενημερώνοντας τις Νεοζηλανδές αθλήτριες ότι δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τη χώρα τους λόγω «εντολών των γιατρών», αλλά ότι ελπίζει να βρεθεί μια άλλη αφορμή σύντομα.
kate-ef-4
Ο βασιλιάς Κάρολος «πνίγεται» στις αγκαλιές των αθλητριών ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας
Βασιλικά καθήκοντα

Στο βίντεο, στο οποίο η πριγκίπισσα της Ουαλίας φαίνεται να περνά χρόνο με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τα παιδιά τους, πρίγκιπα Γεώργιο, πριγκίπισσα Σάρλοτ και πρίγκιπα Λούις στο Νόρφολκ, εκφωνείται ένα μήνυμα από την Κέιτ.

Σε αυτό περιγράφει: «Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορώ να σας πω τι ανακούφιση είναι που επιτέλους ολοκλήρωσα τη χημειοθεραπεία μου. Οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν απίστευτα δύσκολοι για εμάς ως οικογένεια. Η ζωή όπως την ξέρετε μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να πλοηγηθούμε στα φουρτουνιασμένα νερά και στον άγνωστο δρόμο».

Συζητώντας για τον αντίκτυπο που είχε η περιπέτεια της υγείας της τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της, η Κέιτ σημείωσε: «Αυτή η περίοδος υπενθύμισε πάνω απ’ όλα στον Ουίλιαμ και σε μένα να συλλογιστούμε και να είμαστε ευγνώμονες για τα απλά αλλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, τα οποία τόσοι πολλοί από εμάς συχνά θεωρούμε δεδομένα. Το να αγαπάμε απλά και να μας αγαπούν. Το να κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω χωρίς καρκίνο είναι τώρα αυτό που εστιάζω».

Η πριγκίπισσα χρησιμοποιεί, επίσης, το βίντεο για να μοιραστεί μερικές πληροφορίες για τα σχέδιά της σχετικά με την επιστροφή της στα βασιλικά καθήκοντα, με την Κέιτ και το παλάτι να τονίζουν ότι το κύριο μέλημα τώρα είναι η «πορεία της προς τη θεραπεία» και ότι «η διαδικασία της πλήρους ανάρρωσης είναι μακρά».

Ακόμη, η Κέιτ ευχαριστεί το κοινό για την υποστήριξή του και αναγνωρίζει όσους περνούν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο, σχολιάζοντας: «Η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια όλων ήταν πραγματικά συγκινητική. Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο - παραμένω μαζί σας, δίπλα-δίπλα, χέρι-χέρι. Μέσα από το σκοτάδι μπορεί να βγει το φως, γι’ αυτό αφήστε αυτό το φως να λάμψει έντονα», καταλήγει.

Στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε στο Νόρφολκ τον Αύγουστο, δείχνει την οικογένεια να περνάει χρόνο μαζί στο δάσος και στην παραλία, να παίζει χαρτιά και να κάνει πικνίκ. Εμφανίζονται επίσης και οι γονείς της Κέιτ, Κάρολ και Μάικλ Μίντλετον, να παίζουν παιχνίδια με την οικογένεια. Επιπλέον, το κλιπ δείχνει τρυφερές στιγμές με την Κέιτ και τον Ουίλιαμ να ποζάρουν αγκαλιασμένοι και τον Ουίλιαμ να της δίνει ένα φιλί στο μάγουλο. Και, στο βίντεο αυτό καθεαυτό υπάρχει μια σειρά από κρυμμένα μηνύματα.

Εν πρώτοις τα φορέματα που χρησιμοποιεί. Στο μεγαλύτερο μέρος του βίντεο εμφανίζεται με ένα λευκό -όχι μεγάλης αξίας- φόρεμα που υπογραμμίζει τον χαλαρό χαρακτήρα του μηνύματος, ενώ στο τέλος εμφανίζεται στην αγκαλιά του Ουίλιαμ και των παιδιών της φορώντας ένα γαλάζιο φόρεμα - το χρώμα που επιλέγει από την ημέρα που έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Καθόλου τυχαία, στα γαλάζια είναι ντυμένη και η υπόλοιπη οικογένεια, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι «πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αφορά την ενότητα της οικογένειας», με το χρώμα να συμβολίζει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα, την ηρεμία.

Το δαχτυλίδι-σύμβολο

Αυτό που συζητήθηκε περισσότερο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι στο βίντεο η πριγκίπισσα της Ουαλίας εμφανίζεται να φορά μια βέρα και όχι το δαχτυλίδι με το γαλάζιο ζαφείρι 18 καρατίων - αυτό που της δώρισε ο Ουίλιαμ και είχε κληρονομήσει από την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Εδώ, οι απαντήσεις ως προς αυτή την επιλογή είναι περισσότερες από μία.

Εν πρώτοις η Κάθριν επέλεξε να μη φορά αυτό το δαχτυλίδι επειδή, παρότι θα παρέπεμπε στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα αναβάθμιζε την εικόνα της σε πιο επίσημη. Οπως και να το κάνει κανείς, εάν η 42χρονη φόραγε το δαχτυλίδι με το ζαφείρι των 18 καρατίων, δεν θα φαινόταν τόσο προσιτή.

Ενδεχομένως, όμως, να υπάρχει και άλλος λόγος. Ειδικοί εξηγούν ότι λόγω των χημειοθεραπειών στις οποίες υποβλήθηκε η Κέιτ Μίντλετον, έχασε αρκετό βάρος, με αποτέλεσμα το δαχτυλίδι να μη στέκεται στο δάχτυλό της. Με δεδομένο ότι αναμένεται να ανακτήσει το χαμένο βάρος της, επέλεξε το λογικό, να μην παρέμβει δηλαδή στο μοναδικό κόσμημα, κόβοντάς το για να αλλάξει το νούμερο. Η Κέιτ φορά στον λαιμό της ένα μενταγιόν με τα αρχικά των τριών παιδιών της.

Από εκεί και πέρα, το βίντεο της Μίντλετον είναι γεμάτο με κρυμμένους συμβολισμούς, αυτό που στην κινηματογραφία αποκαλείται και ως «easter eggs». Από την επιλογή της άσπιλης από τον πολιτισμό και απολύτως φυσική παραλία του Νόρφολκ (η οποία βρίσκεται μάλιστα συχνά στο επίκεντρο διαμαχών, καθώς αποτελεί παραλία γυμνιστών και φυσιολατρών) ως και τη μουσική που χρησιμοποιήθηκε, το τραγούδι «Ιρλανδία» του Ουαλού καλλιτέχνη Μπεν Γουίνγουντ - που υπενθυμίζει τον ρόλο της Κέιτ ως πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Στα πρώτα καρέ, η πριγκίπισσα εμφανίζεται να οδηγεί ένα αυτοκίνητο, κάτι που εξηγείται ότι συμβολίζει το γεγονός ότι ξαναπαίρνει τον έλεγχο της ζωής της, και να στέκεται δίπλα από ένα μεγάλο δέντρο - με τα δέντρα να συμβολίζουν τη ζωή, το πέρασμα του χρόνου, τη σοφία.

Στο βίντεο, η Κέιτ και η οικογένειά της εμφανίζονται να παίζουν μέσα στα στάχυα, ενώ σε αρκετά καρέ βλέπουμε και φτέρες. Αυτά, μαζί με τη σκηνή στην οποία η πριγκίπισσα φαίνεται να απελευθερώνει μια πεταλούδα από τις παλάμες της, συμβολίζουν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, την αναγέννηση, αλλά και την ανθεκτικότητα, τον θρίαμβο της Κέιτ απέναντι στον καρκίνο.

Δεν είναι καλά

Και ενώ από το παλάτι διαρρέεται ότι η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται να αναλάβει αργά αλλά σταθερά ξανά καθήκοντα και ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίζεται ενώπιον δεκάδων ανθρώπων και μιλά ανοιχτά για την κατάσταση της υγείας του, τα σενάρια συνωμοσίας δεν λείπουν.

Κουτσομπολίστικα Μέσα Ενημέρωσης απ’ όλο τον κόσμο, επικαλούμενα insiders του παλατιού, επιμένουν ότι η κατάσταση της υγείας τόσο του βασιλιά όσο και της πριγκίπισσας της Ουαλίας δεν είναι όπως επικοινωνείται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Newsnation (ανήκει στη Nexstar Media Group του Αμερικανού μεγιστάνα Τζον Μιούζ), το οποίο γράφει: «Παρ’ όλα αυτά, οι έμπιστες πηγές μου που μιλούν με το παλάτι συχνά λένε ότι τόσο η Κάθριν όσο και ο Κάρολος, παρά τη βουκολική εικόνα που επικοινωνείται στο βίντεο, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά. Η Κέιτ δεν βρίσκεται σε ανάρρωση και δεν έχει ξεπεράσει τον καρκίνο, μου είπε η πηγή μου. Δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση… θα είναι δύσκολος ο δρόμος από εδώ και πέρα τόσο γι’ αυτήν όσο και για τον Κάρολο. Πίστευα ότι ο Κάρολος ήταν πιο θεραπεύσιμος, αλλά και οι δύο δεν είναι καλά».

Το δημοσίευμα κλείνει με το «παράπονο» ότι το παλάτι του Κένσιγκτον δεν απάντησε στα email του Μέσου, κάτι που δεν είναι καθόλου περίεργο, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η πηγή που επικαλείται το Newsnation αναφέρει ότι «ο φόβος είναι πως ένας από τους δύο δεν θα ζήσει πάρα πολύ»…

Ειδήσεις σήμερα

Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα που έκλεψε εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ - Εντοπίσαμε ασυνήθιστη συνταγογράφηση, λέει η διοικήτρια

Καιρός - Κολυδάς: Φθινοπωρινή εβδομάδα με βροχές - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Απόστολος Λύτρας: Στα μπουζούκια μετά την αποφυλάκισή του - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης