Ντόναλντ Τραμπ: Μπορεί να κερδίσει από τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του σε δύο μήνες; Τι απαντούν CNN, Sky News και BBC

Ντόναλντ Τραμπ: Μπορεί να κερδίσει από τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του σε δύο μήνες; Τι απαντούν CNN, Sky News και BBC

Με αντίπαλο την Κάμαλα Χάρις, η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής όσο ήταν τον Ιούλιο όταν απέναντί του βρισκόταν ο Τζο Μπάιντεν

trump-fist
Σε κατάσταση σοκ και παγωμάρας βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες οι ΗΠΑ καθώς οι αρχές το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσαν ότι υπήρξε δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πέρα των προφανών ερωτημάτων για τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες για δεύτερη φορά επέτρεψαν σε ένοπλο να βρεθεί σε απειλιτική απόσταση από τον Τραμπ - μολονότι αυτή τη φορά η ένταση της κριτικής είναι λιγότερη σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση η επικεφαλής της υπηρεσίας - το βασικό ερώτημα που αναζητεί απάντηση είναι το κατά πόσο τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο γκολφ του Trump International Golf Course West Palm Beach South μπορούν να βοηθήσουν τον Τραμπ να κερδίσει στις κάλπες.

Ryan Routh: What we know about the Trump assassination attempt suspect


Κλείσιμο
«Υπό κανονικές συνθήκες, μια προφανής απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός υποψηφίου προέδρου θα αναμενόταν να προκαλέσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτική ώθηση. Αλλά η τελευταία απόπειρα έρχεται σε μια στιγμή που η μάχη με την Κάμαλα Χάρις είναι στήθος με στήθος» σημειώνει το CNN σε ανάλσυή του.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «ενώ και οι δύο υποψήφιοι μάχονται για ίσως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων σε κρίσιμες πολιτείες, παραμένει άγνωστο το πόσα περιθώρια υπάρχουν για την αλλαγή της άποψης των ψηφοφόρων σχετικά με τον Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί πολωτικούς τόνους από το 2015 όταν ξεκίνησε την πρώτη του εκστρατεία για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του CNN «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που έχει σκοπό να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η δεύτερη προφανής απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει οι ψηφοφόροι να ξεκαθαρίσουν αυτή την απρόβλεπτη και επικίνδυνη προεκλογική περίοδο».

Όπως θυμίζει το CNN «μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας, ο Τραμπ κάλεσε τη χώρα να ενωθεί. Όμως η υπόσχεσή του για ενότητα δεν κράτησε περισσότερο από το πρώτο τρίτο της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων καθώς μετά επικράτησε η διχαστική ρητορική πάνω στην οποία έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ο Τραμπ αγνόησε επίσης επανειλημμένα τις συμβουλές ανώτερων Ρεπουμπλικανών και της ομάδας του να επικεντρωθεί στην κριτική του κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν. Επομένως ακόμη και αν οι σύμβουλοί του προτείνουν να επανέλθει στη ρητορική της εθνικής ενότητας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τραμπ θα τους ακούσει. Πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα κινηθεί νομικά σε βάρος τους και θα τους κλείσει μέσα, αν θεωρήσει ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες επαναλάμβοντας τα όσα αβάσιμα έχει πει για τις προηγούμενες "κλεμμένες" εκλογές».

FBI investigating apparent assassination attempt of Trump in Florida


Από την πλευρά του το Sky News σε ανάλυση που δημοσιεύει επικαλείται το παράδειγμα του Τζέραλντ Φορντ ο οποίος έγινε στόχος επίδοξων δολοφόνων σε διάστημα δύο εβδομάδων το 1975 και δεν κατάφερε να νικήσει στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

«Ήδη η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ σχεδόν δεν αποτέλεσε θέμα στο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις ούτε και κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα» παρατηρεί το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Τις πρώτες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας της Κυριακής το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ προσπάθησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία με μηνύματα για δωρεές στην καμπάνια, σημειώνει το Sky News, για το οποίο, όμως, πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με τον Ιούλιο

Man in custody after "apparent assassination attempt" on Trump | BBC News


«Μετά τους πυροβολισμούς στην Πενσιλβάνια, η εικόνα του Τραμπ με την υψωμένη γροθιά και το αυτί γεμάτο αίματα αξιοποιήθηκε για να φανεί ως ένας ισχυρός άνδρας και πολιτικός σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν. Τοτε οι δημοσκοπήσεις τον έδειξαν μπροστά και στις επτά αποκαλούμενες swing states. Όμως τώρα είναι μια πολύ διαφορετική προεκλογική περίοδος. Η Κάμαλα Χάρις είναι η αντίπαλός του και τον έχει πλησιάσει στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε ορισμένες από αυτές τις κρίσιμες πολιτείες».

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με το BBC, είναι ότι με τον αριθμό των όπλων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους επιθέσεις «ενδεχομένως να εξελιχθούν σε μια αναπόφευκτη νέα κανονικότητα».

«Μολονότι η Κάμαλα Χάρις έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι "η βία δεν έχει θέση στην Αμερική", οι λεπτομέρειες της νέας απόπειρας δολοφονίας -η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη ειδικότερα- θα καθορίσουν τελικά τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην αμερικανική πολιτική. Για την ώρα, όμως, και παρά την έκκληση της Χάρις αυτού του είδους η βία αποτελεί όλο και περισσότερο μέρος της σημερινής Αμερικής» καταλήγει το BBC στην πρώτη «ανάγνωση» της νέας απόπειρας με στόχο τον Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο: Λεηλασίες, βιασμοί και άλλες ιστορίες…

Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Ποιος είναι ο 58χρονος που επιχείρησε να τον πυροβολήσει ενώ έπαιζε γκολφ

Βίντεο: Ενοχλημένη η Σακίρα με θεατές που τραβούσαν βίντεο κάτω από το φόρεμά της, έφυγε από τη σκηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης