Ράιαν Γουέσλι Ρουθ: Εμμονή με τη στήριξη της Ουκρανίας είχε ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ - Προσπαθούσε να στρατολογήσει ξένους

Άνθρωποι που τον γνώριζαν, μιλούν για παραληρηματική προσκόλληση με τον πόλεμο απέναντι στην Ρωσία

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, που φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έπαιζε γκολφ Μαρ α Λάγκο, φαινόταν να έχει παραληρηματικές ιδέες σχετικά με την υποστήριξη και τη στρατολόγηση ξένων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ρουθ είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με τη λεγεώνα των ξένων μέσω διαδικτύου, προτείνοντας τη στρατολόγηση μεγάλου αριθμού εθελοντών από διάφορες χώρες.

Ωστόσο, οι προσφορές του χαρακτηρίστηκαν από την πλευρά της λεγεώνας ως μη ρεαλιστικές. Ο εκπρόσωπος της λεγεώνας, Ολεξάντρ Σαγκούρι, επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο Ρουθ δεν συνεργάστηκε ποτέ επίσημα με τη λεγεώνα και ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη επικοινωνία μαζί του.

Την ίδια ώρα, στα social media κυκλοφορεί πολύ ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει τον συλληφθέντα σε προπαγανδιστικό βίντεο του τάγματος Αζώφ:


Ολόκληρο το βίντεο:


Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι σχέσεις του Ρουθ με την Ουκρανία και οι φαντασιώσεις του για τη στρατολόγηση ξένων εθελοντών δείχνουν ένα πιο σύνθετο προφίλ του υπόπτου, το οποίο συνδέεται τόσο με την πολιτική κατάσταση όσο και με τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Από την πλευρά του, ο γιος του Ρουθ, Όραν, επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι ο πατέρας του ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Αυτή η αφοσίωση του Ρουθ φαίνεται να εκδηλωνόταν και μέσω αναρτήσεων στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), όπου ένας λογαριασμός που αποδίδεται στον Ρουθ απευθυνόταν στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προτείνοντας τη δημιουργία μιας πόλης για ξένους εθελοντές με σκοπό τη συγκέντρωση υποστήριξης και εξοπλισμού για την πολεμική προσπάθεια.

Παράλληλα, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσοου, επιβεβαίωσε ότι ο Ράιαν Ρουθ ήταν ο άνδρας που συνελήφθη χθες για μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.



Ο άνδρας βρέθηκε κρυμμένος σε θάμνους κοντά στο γκολφ κλαμπ του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ. Ο Ρουθ εντοπίστηκε από τις αρχές και τέθηκε υπό κράτηση.



Η σχέση του Ράιαν Ρουθ με την Ουκρανία: Εθελοντής αποκαλύπτει τις συναντήσεις τους στο Κίεβο

Ένας εθελοντής, που βρισκόταν στην Ουκρανία, μίλησε στο BBC για τις εμπειρίες του από τις συναντήσεις του με τον Ράιαν Γουέσλι Ρουθ στο Κίεβο τον Ιούνιο του 2022. Ο Κρις Λουτζ, εργαζόμενος στο Phoenix Aid Work Project, επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσει τον Ρουθ αρκετές φορές. «Τον είχα συναντήσει πολλές φορές προσωπικά… Ο Ράιαν προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε μιλούσε αγγλικά. Ήταν πανταχού παρών», δήλωσε ο Λουτζ.

Σύμφωνα με τον Λουτζ, ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ ήταν γνωστός τοπικά ως «ένας προπονητής στρατολόγησης» με κύριο στόχο του να φέρνει ξένους να πολεμήσουν για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Παρά την αφοσίωση του Ρουθ, ο Λουτζ τόνισε ότι ο Ρουθ δεν είχε επίσημα δικαιώματα ή εξουσίες να στρατολογεί για τη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, κάτι που δημιούργησε επιπλοκές.



Όταν ρωτήθηκε για την προσωπικότητα του Ρουθ, ο Λουτζ ανέφερε: «Δεν θα τον έλεγα τρελό. Ήταν απλά υπερβολικά αφοσιωμένος. Προσπαθούσε όσο καλύτερα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά η αφοσίωσή του είχε φτάσει σε ανθυγιεινό επίπεδο».

Ο Λουτζ συνέχισε λέγοντας ότι ο Ρουθ του ζήτησε βοήθεια για να στρατολογήσει ξένους μαχητές. «Μου ζήτησε συμβουλές για το πώς να φέρει Αφγανούς μαχητές στην Ουκρανία. Ωστόσο, επειδή δεν είχα εμπειρία με το ουκρανικό νομικό σύστημα, αρνήθηκα. Όταν μου είπε ότι μπορούσε να φέρει χιλιάδες Αφγανούς μαχητές, τότε άρχισα να υποψιάζομαι».

Η μαρτυρία του Λουτζ ρίχνει φως στις υπερβολικές φιλοδοξίες του Ρουθ να συμβάλει στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δημιουργώντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και δυνατότητές του.



Ειδήσεις σήμερα:

Κάτω από 1.000 ευρώ εισόδημα δηλώνουν οδοντίατροι, ταξιτζήδες, υδραυλικοί και εστιάτορες

O Σεφερλής, ο Σεργουλόπουλος και τα όρια της σάτιρας

Σε 11 εβδομάδες παίζονται όλα στην Κεντροαριστερά: Ποιος ζει (και) ποιος πεθαίνει σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr