Κακοκαιρία Boris: Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις καταστροφές στην Ευρώπη - 16 νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες

Σε Τσεχία, Πολωνία και Αυστρία τα περισσότερα θύματα - Χωριά και πόλεις βυθίστηκαν στην ανατολική Ρουμανία – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Πολωνία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής προκάλεσε στην κεντρική Ευρώπη το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Boris το Σαββατοκύριακο, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς από τις πλημμύρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 16 νεκροί, ενώ τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν σε Τσεχία, Πολωνία και Αυστρία.

Στην Τσεχία, ένα άτομο πνίγηκε σε ρέμα κοντά στην πόλη Μπρούνταλ στα βορειοανατολικά, ενώ επτά άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Και στη βορειοανατολική Αυστρία, δύο άνθρωποι ηλικίας 70 και 80 ετών έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας εξ αυτών, κάτοικος της πόλης Höbersdorf, εκτιμάται ότι πνίγηκε όταν προσπαθούσε να αντλήσει νερό από το διαμέρισμά του, σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.




Παραμένει ο κίνδυνος πλημμύρας

Σε ορισμένες περιοχές, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες περιοχές που προετοιμάζονται για περισσότερες αναταραχές.

Στη Σλοβακία, η υπερχείλιση του ποταμού Δούναβη προκάλεσε πλημμύρες στην περιοχή της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 9 μέτρα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα υψηλότερα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στην Τσεχία. Από το πρωί της Πέμπτης, στη βορειοανατολική πόλη Jesenik έπεσαν 473 χιλιοστά βροχής, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής.




Στην Αυστρία, ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα. Στο Σεντ Πόλτεν έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε τέσσερις ημέρες από ό,τι σε ολόκληρο το υγρότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί το 1950.

Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και πόλεις βυθίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης Slobozia Conachi να κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.

Σε κίνδυνο η πόλη Paczków στην Πολωνία

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των ασθενών ενός νοσοκομείου στην πόλη Nysa. Οι δρόμοι έχουν διαταραχθεί σοβαρά και η κυκλοφορία των τρένων διακόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος της πόλης Paczków στη νοτιοδυτική Πολωνία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη, που βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω υπερχείλισης νερού σε κοντινό ταμιευτήρα.

Σε άλλα μέρη της Πολωνίας, ωστόσο, η στάθμη του νερού πέφτει τώρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Ο δήμαρχος της πόλης Klodzko, Michal Piszko, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι το νερό έχει υποχωρήσει και οι ενδείξεις είναι ότι τα χειρότερα έχουν πλέον περάσει.

Πού αναμένονται βροχές μέχρι αύριο

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα υπάρξουν νέες βροχές σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη σε Αυστρία, Τσεχία και νοτιοανατολική Γερμανία, όπου μπορεί να πέσουν άλλα 100 χιλιοστά νερού.

Από τα μέσα της εβδομάδας, ο καιρός στην κεντρική Ευρώπη θα βελτιωθεί, ενώ θα επικρατήσουν πιο ξηρές συνθήκες, αν και τα νερά των πλημμυρών ενδεχομένως θα χρειαστούν μέρες για να υποχωρήσουν.

Προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, όπου και θα κινηθεί η κακοκαιρία και αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Περισσότερο αναμένεται να πληγεί η περιοχή της Εμίλια – Ρομάνια, με 100-150 χιλιοστά βροχής, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει πλημμύρες.



Ο Ορμπάν ακύρωσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει την Τετάρτη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει την ομιλία του αυτή λόγω της καταιγίδας Μπόρις που πλήττει την κεντρική Ευρώπη.

«Εξαιτίας των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών και των πλημμυρών (...) ανέβαλα το σύνολο των διεθνών υποχρεώσεών μου», έγραψε στο Χ ο εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος είχε εκνευρίσει στις αρχές Ιουλίου τους εταίρους του επισκεπτόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ανακοίνωσε ότι δεν θα φύγει από τη χώρα μέχρι να περάσουν τα χειρότερα.



Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε «την αναβολή για επόμενη ημερομηνία της ομιλίας που είχε προγραμματιστεί γι' αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας».

Η απόφαση του Ορμπάν επιδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση, με εκπροσώπους της να σημειώνουν ότι η χώρα χρειάζεται εθνική ενότητα.



Σχέδια για την αποκατάσταση των ζημιών

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι ένα ταμείο καταστροφών είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση των ζημιών. Όπως ανέφερε 300 εκατομμύρια ευρώ είναι άμεσα προσπελάσιμα. Αν όμως χρειαστούν περισσότερα, το ταμείο θα αυξηθεί.

Η Πολωνία, που επίσης υπέστη μεγάλες καταστροφές, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιαλα ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του, γράφοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.Η πιο προβληματική κατάσταση είναι τώρα στη νότια Βοημία, είπε. Παράλληλα, στους κατοίκους της Οστράβα ζητήθηκε να μην μεταβούν στην πόλη.




Δείτε βίντεο: Κακοκαιρία Boris: Τουλάχιστον 16 νεκροί – Φόβοι για νέες πλημμύρες



Ειδήσεις σήμερα:

Σεφερλής εναντίον παρουσιαστών ψυχαγωγικών εκπομπών: Θα τους ξεμπροστιάσω όλους με επιχειρήματα, θα περάσουμε ωραία

Ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο: Λεηλασίες, βιασμοί και άλλες ιστορίες…

Ελβετία: Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr