Έλον Μασκ: Νέα ανάρτηση για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα - «Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»

Έλον Μασκ: Νέα ανάρτηση για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα - «Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»

Ο δισεκατομμυριούχος σχολίασε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας

elon-musk-ellada-mak1
Έλον Μασκ: «Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Σε μία νέα ανάρτηση σχετικά με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προχώρησε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Έλον Μασκ.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ σχολιάζει άλλον χρήστη του Χ, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα γράφει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας «θα μειωθεί απότομα έως και κατά 25% μέχρι το 2070, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 4%. Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 140.000. Οι οικονομικές προκλήσεις, οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς νέους Ελληνες στο εξωτερικό, επιδεινώνοντας την κρίση».

«Το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα είναι πλέον μόλις 1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα, οδηγώντας σε γήρανση του πληθυσμού. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα και μέτρα στήριξης της οικογένειας για να καταπολεμήσει την τάση αυτή, με τους αξιωματούχους να τη χαρακτηρίζουν ως τη “μεγαλύτερη απειλή” της χώρας», συνεχίζει ο χρήστης του οποίου την ανάρτηση αναδημοσίευσε ο δισεκατομμυριούχος.
musk-anartisi-1
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται πως και τον περασμένο Απρίλιο ο Έλον Μασκ είχε προχωρήσει σε παρόμοια ανάρτηση, δημοσιεύοντας τότε, ωστόσο, την ανάρτηση ενός άρθρου από ιστότοπο το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για fake news και συνωμοσιολογία.

Μία γέννηση ανά δύο θανάτους

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 καταγράφηκαν 73.000 γεννήσεις, οι οποίες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 91 ετών ενώ οι θάνατοι άγγιξαν τους 127.581 Αυτή η σημαντική διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 76.541 βρέφη, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι έφθασαν τους 140.801. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε δύο ανθρώπους που πεθαίνουν γεννιέται ένας, γεγονός που μέσα σε λίγα χρόνια θα φέρει δραστικές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, ο χαμηλός αριθμός των γεννήσεων δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά, αλλά στο ότι έχει μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται.

Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 1982 οι περισσότερες γεννήσεις ήταν από γυναίκες ηλικίας 20-34 ετών, ενώ το 2022 οι περισσότερες γεννήσεις είναι από γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών. Χαρακτηριστικά, το 1982 γεννήθηκαν 1.707 βρέφη (σε σύνολο 137.275 γεννήσεων) από γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών, ενώ το 2022 γεννήθηκαν 6.303 βρέφη (σε σύνολο 76.514 γεννήσεων) από γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την ηλιακή ομάδα.

Δείτε βίντεο: Έλον Μασκ: «Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»

Έλον Μασκ: «Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»



Ειδήσεις σήμερα:

Σεφερλής εναντίον παρουσιαστών ψυχαγωγικών εκπομπών: Θα τους ξεμπροστιάσω όλους με επιχειρήματα, θα περάσουμε ωραία

Ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο: Λεηλασίες, βιασμοί και άλλες ιστορίες…

Ελβετία: Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης