Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου εξετάζει την αποπομπή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου εξετάζει την αποπομπή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ

Το πρόσχημα για την πιθανή αποπομπή είναι πως ο Γκαλάντ αντιστέκεται στην επίθεση πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, σύμφωνα με πολιτικές πηγές - Ποιος προορίζεται για αντικαταστάτης του και γιατί αντιδρούν οι οικογένειες των ομήρων

israel-arthrou-03
Το ενδεχόμενο να καθαιρέσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σκέφτεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με το πρόσχημα ότι ο τελευταίος εμποδίζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Λίβανο, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται η Haaretz. Τις τελευταίες ημέρες, το γραφείο του Νετανιάχου έχει στείλει μηνύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός προτρέπει τις IDF να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στο βορρά, αλλά ο υπουργός Άμυνας είναι αντίθετος σε αυτό.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Νετανιάχου προετοιμάζει το έδαφος για την αποπομπή του Γκαλάντ ανεξάρτητα από την υλοποίηση της κίνησης στον Βορρά - αλλά με φόντο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «New Hope»Σάαρ Γκίντεον στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Σαάρ και ο Νετανιάχου συζητούν εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να προστεθεί στην κυβέρνηση η παράταξη του πρώτου και πρόσφατα υπήρξε σημαντική πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες. Πηγές του κόμματος «Λικούντ» ανέφεραν ότι η πρόοδος στις συνομιλίες με τον Σάαρ επιτεύχθηκε αφού η Σάρα Νετανιάχου υποχώρησε στις αντιρρήσεις που είχε για τον το διορισμό του ως υπουργού Άμυνας.

Το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την προσθήκη του Σάαρ στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν σχολίασε το δημοσίευμα για την πρόθεση του Νετανιάχου να απομακρύνει τον Γκαλάντ. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σχετικά με το θέμα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Κλείσιμο
Ανώτερος υπουργός του «Λικούντ» δήλωσε ότι ο Νετανιάχου αποφάσισε να καθαιρέσει τον Γκαλάντ επειδή ο υπουργός Άμυνας «δεν ευθυγραμμίζεται μαζί του» όσον αφορά το νόμο που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους από τη στράτευση. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο Μπίμπι φοβάται ότι οι υπερορθόδοξοι θα διαλύσουν την κυβέρνηση - και ο Γκαλάντ είναι το εμπόδιο στο νόμο για την επιστράτευση». Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι υπερορθόδοξοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική θητεία στον στρατό, ωστόσο τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση με την οποία έδινε εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη στράτευση τους.

Την ίδια στιγμή, το γραφείο που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων δήλωσε ότι «ο διορισμός του Γκίντεον Σάαρ στη θέση του υπουργού Άμυνας θα είναι μια σαφής και ξεκάθαρη παραδοχή του πρωθυπουργού ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τους ομήρους», καθώς ο ίδιος «έχει καταστήσει σαφές - και δημόσια - ότι είναι εναντίον νέας συμφωνίας εκεχειρίας», χαρακτηρίζοντάς την «παράδοση». Ως εκ τούτου, ο διορισμός του θα ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη των ομήρων».


Ειδήσεις σήμερα

Εμμονή με τη στήριξη της Ουκρανίας είχε ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ - Προσπαθούσε να στρατολογήσει ξένους

Σεφερλής εναντίον παρουσιαστών ψυχαγωγικών εκπομπών: Θα τους ξεμπροστιάσω όλους με επιχειρήματα, θα περάσουμε ωραία


Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC - Πλήρωνε παιδόφιλο για να του στέλνει εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης