Ρούπερτ Μέρντοχ: Στα δικαστήρια της Νεβάδα κρίνεται το Successsion της αυτοκρατορίας

Η οικογένεια του μεγιστάνα δίνει μάχη για να μείνει μυστική η μάχη για τη διαδοχή – Ο 93χρονος μεγιστάνας θα έρθει αντιμέτωπος με τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του για το ποιος θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη εξουσία, όταν ο ίδιος πεθάνει 

Αντιμέτωπος με το μέλλον της δικής του αυτοκρατορίας αναμένεται να βρεθεί ο διάσημος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, με το δράμα που αφορά τον διάδοχό του να μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες της Νεβάδα, μακριά από τα βλέμματα του κοινού.

Πλέον, στην υπόθεση διαδοχής του μεγιστάνα, που μαζί με την οικογένειά του ενέπνευσαν τη σειρά Succession που προβλήθηκε στο ΗΒΟ, εισέρχονται τα δικαστήρια, όπου ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τα τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του για το ποιος θα αποκτήσει τις περισσότερες μετοχές με δικαίωμα ψήφου και την εξουσία να ελέγχει τις εταιρείες News Corp και Fox News όταν ο δισεκατομμυριούχος πεθάνει.

Ο 93χρονος αναμένεται ότι θα υποστηρίξει ότι τα σχέδια τριών από τα παιδιά του να αλλάξουν ενδεχομένως το επιχειρηματικό μοντέλο της αυτοκρατορίας ειδήσεων – επικοινωνιών θα βλάψουν τα συμφέροντα των μετόχων. Παράλληλα, θα κριθεί και η τύχη ενός καταπιστεύματος που ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια δολάρια.

Κεκλεισμένων των θυρών

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής της Νεβάδα Ντέιβιντ Χάρντι αποφάνθηκε κατά του αιτήματος ενός συνασπισμού εταιρειών μέσων ενημέρωσης για την αποσφράγιση της υπόθεσης - με την ασαφή ονομασία Doe 1 Trust, PR23-00813 - γράφοντας: «Ένα οικογενειακό καταπίστευμα όπως αυτό που εξετάζεται στην παρούσα υπόθεση, ακόμη και όταν είναι μέτοχος σε εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, είναι ουσιαστικά μια ιδιωτική νομική διευθέτηση, όπως αναγνωρίζουν τα ισχύοντα νομοθετήματα περί σφράγισης».

Πολλοί εκτιμούν ότι κάποιες λεπτομέρειες θα διαρρεύσουν, κάτι που έγινε και τον Ιούλιο, όταν οι New York Times απέκτησαν έγγραφα σχετικά με την αίτηση του Ρούπερτ Μέρντοχ να αλλάξει ή να αποκεντρώσει το καταπίστευμα που είχε συσταθεί προκειμένου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αυτοκρατορίας της Fox Corp να περάσει στα τέσσερα παιδιά από τους δύο πρώτους γάμους του μετά τον θάνατό του.

Ποιον επιθυμεί να δει διάδοχο

Ο Μέρντοχ επιδιώκει να δώσει όλη την εξουσία ψήφου στον μεγαλύτερο γιο του τον Λάχλαν. Εάν τα σχέδιά του γίνουν αποδεκτά, τα άλλα ενήλικα παιδιά του θα χάσουν την εξουσία ψήφου τους. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Λάχλαν είναι πολιτικά πιο ευθυγραμμισμένος με τον δεξιό πατέρα του. Αντίθετα, τα υπόλοιπα αδέρφια έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την κατεύθυνση των εταιρειών, ειδικά κατά την περίοδο της ανόδου και της πτώσης του Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Μέρντοχ πρέπει να πείσει τον επίτροπο διαθήκης της Νεβάδα Έντμουντ Γκόρμαν ότι η εξουσιοδότηση του εκτελεστικού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fox Corporation, Λάχλαν, να διευθύνει την εταιρεία χωρίς την παρέμβαση των άλλων αδελφών θα διατηρήσει την εμπορική αξία της News Corp για όλους τους κληρονόμους του, όπως και για τις δύο κόρες του, Κλόε και Γκρέις, που έχει με την τρίτη σύζυγό το Γουέντι Ντενγκ.


Οι πέντε γάμοι και η NewsCorp

Ο Μέρντοχ έχει παντρευτεί πέντε φορές και έχει έξι παιδιά, την 66χρονη Προύντενς, την 56χρονη Ελίζαμπεθ, τον 53χρονο Λάχλαν, τον 51χρονο Τζέιμς, την 22χρονη Γκρέις και την 21χρονη Κλόε. Οι δύο μικρότερες κόρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου, βάσει της συμφωνίας καταπιστεύματος.

Από το 1960, ο Μέρντοχ έχτισε την αυτοκρατορία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εξαπλώθηκε παγκοσμίως, με τον ίδιο να έχει σημαντική πολιτική και δημόσια επιρροή. Ο ίδιος κατέχει την εταιρεία News Corporation, στην οποία ανήκουν εφημερίδες όπως οι Times και η Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Wall Street Journal στις ΗΠΑ, και τη Fox, η οποία εκπέμπει το Fox News.

Ο δημοσιογράφος Άντριου Νιλ είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC «Η άνοδος της δυναστείας Μέρντοχ» το 2020 ότι ο μεγιστάνας προετοίμαζε τους δύο γιους του να ακολουθήσουν τα βήματά του. «Η οικογένεια ήταν πάντα πολύ σημαντική για τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδίως από την άποψη της δημιουργίας μιας δυναστείας», είχε αναφέρει.

Το 1999, το Murdoch Family Trust, στο οποίο ανήκουν οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, υποτίθεται ότι θα διευθετούσε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια διαδοχής. Ο Μέρντος έδωσε στα μεγαλύτερα παιδιά του διάφορες θέσεις εργασίας στις εταιρείες του.

Το καταπίστευμα δίνει στην οικογένεια οκτώ ψήφους, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να έχει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της News Corp και της Fox News.

Ο κ. Μέρντοχ ελέγχει σήμερα τέσσερις από αυτές τις ψήφους, με τα μεγαλύτερα παιδιά του να είναι υπεύθυνα για μία από αυτές.

Πώς προκλήθηκε το οικογενειακό ρήγμα

Η συμφωνία του καταπιστεύματος ανέφερε ότι μόλις ο Μέρντοχ πεθάνει, οι ψήφοι του θα μεταβιβαστούν ισότιμα στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του. Όμως, οι διαφορές που έχουν τα παιδιά του σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο απόψεων οδήγησαν σε οικογενειακό ρήγμα.

Ο μεγιστάνας παραιτήθηκε πριν έναν χρόνο από τη θέση του προέδρου της Fox και της News Corp υπέρ του Λάχλαν με αποτέλεσμα οι Τζέιμς, Ελίζαμπεθ και Προύντενς, που είναι και το μεγαλύτερο παιδί του από τον γάμο του με την πρώτη σύζυγό του.

Τον Ιούνιο, ο Μέρντος παντρεύτηκε την πέμπτη σύζυγό του Ελένα Ζούκοβα.




Ειδήσεις σήμερα:

Σεφερλής εναντίον παρουσιαστών ψυχαγωγικών εκπομπών: Θα τους ξεμπροστιάσω όλους με επιχειρήματα, θα περάσουμε ωραία

Ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο: Λεηλασίες, βιασμοί και άλλες ιστορίες…

Ελβετία: Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr