Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο χάρτης της νέας Κομισιόν - Οι ισορροπίες και οι 6 ισχυροί αντιπρόεδροι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να εξισορροπήσει ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, τις ισχυρότερες και λιγότερες ισχυρές οικονομίες και τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μια καινούργια δομή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα περιλαμβάνει πλέον ισχυρούς εκτελεστικούς αντιπροέδρους και Επιτρόπους, χωρίς να υφίστανται εφεξής οι «ενδιάμεσοι» αντιπρόεδροι της Κομισιόν.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, έχοντας πλέον απελευθερωθεί από τα μεγαλύτερα βαρίδια της και τους πιο ισχυρούς της επικριτές εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τον Τιερί Μπρετόν, τον Νικολά Σμιτ και τον Ζοζέ Μπορέλ, ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας της επόμενης Επιτροπής, εξισορροπώντας ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, στις ισχυρότερες και λιγότερες ισχυρές οικονομίες και φυσικά τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Η ακτινογραφία των 6 εκτελεστικών αντιπροέδρων

Σε αυτό το πλαίσιο η Τερέζα Ριμπέρα (Σοσιαλδημοκράτες) από την Ισπανία θα αναλάβει εκτελεστική αντιπρόεδρος για την πράσινη μετάβαση και θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

H Χένα Βίρκουνεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) από την Φινλανδία αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικής αντιπροέδρου για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία, ενώ ο Στεφάν Σεζουρνέ,ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Τιερί Μπρετόν, «επιβραβεύεται» από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνοντας την πολύ σημαντική θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, καθώς θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς.

Ο Ραφαέλε Φίτο, o ακροδεξιός εκλεκτός της Τζόρτζια Μελόνι, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβραβεύεται επίσης από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνοντας καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις.

Η Κάγια Κάλας ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι είχε συμφωνηθεί να είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και Αντιπρόεδρός ενώ η Ροξάνα Μιρζάτου θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα, ένα χαρτοφυλάκιο κάτω την «ομπρέλα» της δημογραφίας.

Οι επίτροποι

H σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού περιλαμβάνει κυρίως πολιτικούς σχεδόν άγνωστους στις Βρυξέλλες, με τους περισσότερους να προέρχονται από το ΕΛΚ, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι αρκετοί Επίτροποι έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, κάτι όμως, που όπως δήλωσε η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βοηθήσει στη συνεργασία εντός τους Κολεγίου.

Πλέον, η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, τα μέλη του οποίου θα καλέσουν σε ακρόαση κάθε έναν από τους 26 Επιτρόπους, προτου τους υπερψηφίσουν ή τους καταψηφίσουν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι από τους προτεινόμενους Επιτρόπους θα καταφέρουν να λάβουν τελικά το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να προτείνουν αντικαταστάτες μετά την απόρριψη των αρχικών επιλογών τους από το Κοινοβούλιο, καθυστερώντας την έναρξη της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέας προέδρου της Επιτροπής.

Η ίδια η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να μιλήσει για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλώς ότι «όλη η Ευρώπη θέλει η νέα Επιτροπή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).

Η λίστα των 20 επιτρόπων

Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία θα είναι Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα νέο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και τελωνειακή πολιτική.

Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία θα είναι Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας.

Ντουμπράφσκα Σουίτσα από την Κροατία  θα είναι η Επίτροπος για τη Μεσόγειο.

Όλιβερ Βαρχέλι από την Ουγγαρία θα είναι Επίτροπος για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Βούπκε Χοέστρα από την Ολλανδία θα είναι ο Επίτροπος για το κλίμα

Άντριους Κουμπίλιους από τη Λιθουανία θα είναι ο Επίτροπος για την Άμυνα και το Διάστημα

Μάρτα Κος από τη Σλοβενία θα εργαστεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας – και τη συνέχιση των εργασιών για την ανοικοδόμηση, και θα στηρίξει τις υποψήφιες χώρες για να τις προετοιμάσουν για την ένταξη.

Μάγκνους Μπρούνερ από την Αυστρία θα είναι ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης.

Τζέσικα Ρόζγουελ από τη Σουηδία θα είναι η Επίτροπος για το Περιβάλλον

Γιόζεφ Φίκελα από την Τσχεία θα είναι ο Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες

Κώστας Καδής απο την Κύπρο θα είναι Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών

Απόστολος Τζιτζικώστας από την Ελλάδα θα είναι Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού.

Μαρία Αλμπουκέρκι θα είναι η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Χάτζα Λαμπίπ από το Βέλγιο θα είναι Επίτροπος για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.

Πιοτρ Σεραφίν από την Πολωνία θα είναι ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, την Καταπολέμηση της Απάτης και τη Δημόσια Διοίκηση.

Νταν Γιόργκενσεν από τη Δανία θα είναι ο Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Στέγαση.

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα από τη Βουλγαρία θα είναι Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Μάικλ Μαγκράθ από την Ιρλανδία θα είναι Επίτροπος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.

Κρίστοφ Χάνσεν  από το Λουξεμβούργο θα είναι ο Επίτροπος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα.

Γκλέν Μικάλεφ από τη Μάλτα θα είναι Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό

Ειδήσεις σήμερα

Σκληρές κριτικές για τη Μις Τουρκία μετά τη στέψη της - «Είναι αυτή ομορφιά;... είναι σαν άνδρας»

Στο φως κύκλωμα καρουζέλ εικονικών εταιρειών: Η απώλεια ΦΠΑ άνω των €10 εκατ. και το ξέπλυμα με Jaguar, Porsche και πολυτελείς διακοπές

«Φέρτε πίσω την προτομή της Νεφερτίτης» - Tο χρονικό της κλοπής του γλυπτού που ζητά η Αίγυπτος από τη Γερμανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr