Γαλλία: Άναψε το «πράσινο φως» για να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

Γαλλία: Άναψε το «πράσινο φως» για να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

Με ψήφους 12-10 το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έκανε αποδεκτό το αίτημα του κόμματος του Μελανσόν - Σε λίγες εβδομάδες η συζήτηση, χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας

macron
Αποδεκτή από το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (με 12 ψήφους υπέρ και 10 κατά), έπειτα από συνεδρίασή του το πρωί της Τρίτης, έγινε η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Εμανουέλ Μακρόν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν - Λυκ Μελανσόν.

Οι συζητήσεις επί της πρότασης θα διεξαχθούν σε λίγες εβδομάδες στην Επιτροπή Δικαίου της Εθνοσυνέλευσης και, πιθανότατα, σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα.

Αν και η διαδικασία αυτή δεν έχει - σύμφωνα με τη Le Figaro, αλλά και τη Μαρίν Λεπέν - σχεδόν καμία πιθανότητα επιτυχίας, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καθαίρεσης, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση περνάει από το προεδρείο της Συνέλευσης.

Κλείσιμο


Η σύνθεση του εν λόγω οργάνου δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή. Ως μειοψηφία στο «Palais Bourbon», οι βουλευτές της αριστερής συμμαχίας «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, την Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) έχουν την πλειοψηφία μέσα στο προεδρείο, μετά την αποστασία αρκετών «Μακρονιστών» τον περασμένο Ιούλιο, κατά την εκλογή των γραμματέων. Με αριθμητική υπεροχή, οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων ψήφισαν επομένως όλοι υπέρ αυτής της πρότασης. Και ήταν οι σοσιαλιστές αυτοί, οι οποίοι, μετά από πολλούς δισταγμούς, έγειραν την πλάστιγγα.

Παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του στρατοπέδου της πλειοψηφίας, της δεξιάς και του Εθνικού Συναγερμού, η πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας θα μπορέσει λοιπόν να εξεταστεί προσεχώς στην Εθνοσυνέλευση, αρχικά από την επιτροπή νόμων, ενώ ακόμη και αν απορριφθεί, θα μπορούσε στη συνέχεια -εκτός αν γίνουν τυχόν ελιγμοί της τελευταίας στιγμής- να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.


Ειδήσεις σήμερα

Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Πυρκαγιές σε 20 περιοχές της Πορτογαλίας, 17 νεκροί από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Διαμπερές τραύμα στο κρανίο έχει ο 69χρονος που χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο από τον γιο του στο Βόλο

Ομολόγησε ο Ντομινίκ Πελικό: Παραδέχομαι τις κατηγορίες, είμαι βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης