Μέση Ανατολή: Πώς έγινε το μεγάλο χακάρισμα των βομβητών της Χεζμπολάχ που οδήγησε σε 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες - Τα σενάρια

Μέση Ανατολή: Πώς έγινε το μεγάλο χακάρισμα των βομβητών της Χεζμπολάχ που οδήγησε σε 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες - Τα σενάρια

«Σιγή ιχθύος» από το Ισραήλ - «Είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το Ισραήλ και θα πληρώσει» λέει η Χεζμπολάχ - Η σύγκρουση απαιτεί διπλωματική λύση, λέει ο Λευκός Οίκος

hezbollah-arthrou
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Λίβανο και 2.800 τραυματίστηκαν, έπειτα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση». Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».


Παρόμοιες εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν - μετά το αρχικό περιστατικό στη Βηρυτό - και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Al-Arabiya όσο και το Al-Jazeera, ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κατοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα. Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.






Τα σενάρια που εξετάζονται

Με το Ισραήλ προς το παρόν να μην έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο, αναλυτές επιχειρούν να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους έγινε αυτή η πρωτοφανής επίθεση.

Πολλοί υποδεικνύουν ως αιτία των εκρήξεων κάποιου είδους χάκινγκ το οποίο προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, και οδήγησε στις εκρήξεις των συσκευών. Ειδικότερα, μία πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η αιτία των εκρήξεων ήταν πιθανότατα οι μπαταρίες λιθίου που τροφοδοτούν τους βομβητές. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, μπορούν να υπερθερμανθούν και να πάρουν φωτιά - ακόμη και να εκραγούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται θερμική διαφυγή, μια χημική αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν η μπαταρία υφίσταται ταχεία αλλαγή θερμοκρασίας.



Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για το τι προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών, ωστόσο, στρατιωτικές πηγές του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι συσκευές πυροδοτήθηκαν στο πλαίσιο ισραηλινής επίθεσης. Είναι πιθανό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ή κάποιος άλλος παράγοντας θα μπορούσαν να έχουν παραβιάσει αυτές τις συσκευές και να υπερφορτίσουν εξ αποστάσεως την μπαταρία, προκαλώντας θερμική διαφυγή.

hezbollah__8_
hezbollah__5_
hezbollah__7_


Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος του BBC για τον κυβερνοχώρο, Τζο Τίντι, αναφέρει ως πιθανό το σενάριο να υπήρξε σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Κάποιος παράγοντας δηλαδή να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους. Εάν επρόκειτο πράγματι για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα έπρεπε να έχει γίνει μια τεράστια επιχείρηση για να ανοίξουν οι βομβητές και να τους πειράξουν κρυφά με κάποιο τρόπο.

Παράλληλα, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάια Μανιέρ, υπογράμμισε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει επικοινωνίες. Ο ίδιος υποθέτει ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ. «Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έτσι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων» τόνισε.

Λευκός Οίκος: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ απαιτεί διπλωματική λύση

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διπλωματική λύση» σε αυτήν τη σύγκρουση, ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ειδήσεις σήμερα

Μέση Ανατολή - Χεζμπολάχ για τις εκρήξεις με τους βομβητές: «Εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το Ισραήλ, θα πληρώσει»

Εξοπλιστικά: Πέφτει στο νερό και η δεύτερη φρεγάτα Belh@rra - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγορά και τέταρτης

Motor Oil: Βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς - «Έπεσε» η φλόγα, μάχη για την πλήρη κατάσβεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης