ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λούλα για πυρκαγιές στην Βραζιλία: Δεν ήμασταν 100% έτοιμοι

Λούλα για πυρκαγιές στην Βραζιλία: Δεν ήμασταν 100% έτοιμοι

«Πολύ λίγες πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους πολιτική προστασία, πυροσβεστική και ομάδες (εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση) πυρκαγιών», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος

brazil-m
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως οι αρχές της Βραζιλίας δεν ήταν «100% έτοιμες» για να αντιμετωπίσουν το κύμα δασικών πυρκαγιών που πλήττει τη χώρα, στο οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του Μαρίνα Σίλβα είδε «περιβαλλοντική τρομοκρατία».

«Δεν ήμασταν 100% έτοιμοι (...) πολύ λίγες πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους πολιτική προστασία, πυροσβεστική και ομάδες (εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση) πυρκαγιών», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Μπραζίλια.



Κλείσιμο
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανά κάπου 514 εκατομμύρια χεάις (84,24 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, η Μαρίνα Σίλβα, απέδωσε νωρίτερα χθες ορισμένες πυρκαγιές σε «περιβαλλοντική τρομοκρατία», καταγγέλλοντας πως διαπράττονται εμπρησμοί στην καρδιά της ζούγκλας, σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως έχουν καταστραφεί από τις φλόγες 180 εκατομμύρια στρέμματα δάσους — επιφάνεια σχεδόν ίση με την έκταση ολόκληρης της Ουρουγουάης.

Εκατοντάδες πυροσβέστες κατάφεραν χθες να σταματήσουν την προέλαση γιγαντιαίας πυρκαγιάς που έκαιγε από την Κυριακή σε εθνικό πάρκο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, που έφθασαν ακόμη και να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν πάντως πως «η πιο κρίσιμη» φάση της συγκεκριμένης περιοχής πλέον είναι «πίσω μας».

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, οι πυροσβέστες συνέχιζαν χθες να δίνουν μάχη με 108 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στο εθνικό πάρκο της πρωτεύουσας καταστράφηκαν 24.000 στρέμματα από τα συνολικά 420.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο ινστιτούτου προστασίας της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πυρκαγιά παρουσίαζε «όλα τα χαρακτηριστικά» του εμπρησμού.



Κάτι που δεν αφορά παρά «μόνο μία» από τις δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν γύρω από την πρωτεύουσα, καθώς οι άλλες οφείλονταν σε δραστηριότητα αγροτών ή άλλων που «έχασαν τον έλεγχο», σύμφωνα με την αντικυβερνήτρια στην Μπραζίλια Σελίνα Λεάου.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, οι ενεργές εστίες φωτιάς μειώθηκαν από τις 520 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε μόλις 25 το βράδυ προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με δεδομένα του εθνικού ινστιτούτου διαστημικής έρευνας (INPE), που αξιοποιεί δορυφόρους.

Ο αριθμός των πυρκαγιών που έχει καταγραφτεί ως τώρα τον Σεπτέμβριο σε όλη τη Βραζιλία (57.312) ξεπέρασε ήδη το σύνολο του αντίστοιχου μήνα της περασμένης χρονιάς (46.498), σύμφωνα με το INPE.

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Θρίλερ με τους βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ - Είχαν κατασκευαστεί στην Ευρώπη;

Ρεκόρ από τη Μπάγερν, 9-2 τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, σπουδαίο διπλό η Λίβερπουλ στο Μιλάνο - Δείτε τα 28 γκολ της πρεμιέρας του νέου Champions League
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης