Χεζμπολάχ: Μυστήριο με τους βομβητές-βόμβες: «Τους έφτιαξαν στην Ουγγαρία» λένε από την Ταϊβάν, «είμαστε μόνο ενδιάμεσοι» απαντούν από τη Βουδαπέστη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι βομβητές AR-924 είχαν παγιδευτεί με μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης που τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία τους

Πολλά συνεχίζουν να είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς φτάσαμε στο σημείο των ταυτόχρονων εκρήξεων σε χιλιάδες βομβητές στον Λίβανο το μεσημέρι της Τρίτης καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ που προκάλεσε τον θάνατο 9 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 2.750.

Το μυστήριο περιπλέκει ακόμα περισσότερο το ποιος ήταν αυτός που κατασκεύασε τους βομβητές, δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και των New York Times, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις συσκευές αυτές.



Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι βομβητές AR-924 είχαν παγιδευτεί με μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης που τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία τους μαζί με πυροκροτητές.

Σύμφωνα με την Gold Apollo από την Ταϊβάν τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα τους κατασκεύασε η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα την Ουγγαρία.

«Η εταιρεία αυτή έχει συνεργαστεί μαζί μας και πουλάει αρκετά από τα προϊόντα μας. Ήθελαν να παρασκευάσουν και βομβητές οπότε μου ζήτησαν την άδεια για να χρησιμοποιήσουν το όνομα της εταιρείας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας από την Ταϊβάν, Χσου Τσινγκ Κουάν, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με την ουγγρική BAC ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ουγρικής εταιρείας, όμως, Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρκιντιάκονο έδωσε μια διαφορετική εδοχή αν και επιβεβαίωσε ότι συνεργάζονται με την Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζουμε εμείς τους βομβητές. Εμείς είμαστε απλά οι ενδιάμεσοι. Πιστεύω ότι τα έχετε παρεξηγήσει» είπε η Μπαρσόνι όπως μεταδίδει το NBC.



Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η Grand Apollo προχώρησε σε εξαγωγή 260.000 βομβητών από το 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, βασικά σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Κατά την ίδια ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ κάποια αναφορά για εκρήξεις που σχετίζονται με τα προϊόντα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία καταγραφή για απευθείας εξαγωγές της Gold Apollo στον Λίβανο.

«Ήταν μια παρτίδα που τροποποιήθηκε; Τους κατασκεύασε άλλος παραγωγός και απλά έβαλε τη φίρμα της Apollo; Αυτό το ψάχνουμε ακόμα» πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο NBC News.

Γιατί τώρα η επίθεση

Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να ανατινάξουν τους βομβητές που είχαν πάνω τους μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Συρία εχθές, Τρίτη, επειδή πίστευαν ότι η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση μπορεί να έχει ανακαλύψει την κρυφή επιχείρηση, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, αφού πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Ή θα το έκαναν τώρα ή θα έχαναν την ευκαιρία» δήλωσε στο site ένας Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε γιατί επελέγη από το Ισραήλ η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επίθεση.



Ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης δήλωσε στο Axios ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως ένα αιφνιδιαστικό πρώτο χτύπημα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα είχε ως στόχο να «παραλύσει» η Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες μέρες όμως, οι Ισραηλινοί ηγέτες άρχισαν να ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει τους βομβητές. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν τώρα το σύστημα παρά να ρισκάρουν να ανακαλυφθεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρώτη αναφορά για τις ανησυχίες των Ισραηλινών που οδήγησαν στην απόφαση να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά έγινε από το Al-Monitor, που μετέδωσε ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ εξέφρασαν υποψίες σχετικά με τους βομβητές τις τελευταίες ημέρες.

Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις ασφαλείας γύρω από τους κινδύνους αποκάλυψης της επιχείρησης. Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του φανέρωσαν το παραμικρό για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το απόγευμα της Τρίτης, αρκετά λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να διεξάγει σύντομα μια επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να μην κρατήσουν τις ΗΠΑ τελείως στο σκοτάδι.

Παρ' όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είδαν το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ως σοβαρή προειδοποίηση. «Δεν είχαμε γνώση αυτής της επιχείρησης ούτε και συμμετείχαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Απόστολος Γκλέτσος στην «Πρώτη Λέξη»: Αν ήμουν εκεί όταν ο Κασσελάκης μίλησε για κουκούλες, δεν θα την έβγαζε καθαρή

Στη ρωγμή του χρόνου τα σπίτια μεγάλων λογοτεχνών - Ποιος θα τα σώσει;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr