Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τεράστιο «μανιτάρι» από την επίθεση σε ρωσικές εγκαταστάσεις στο Τβερ - Δείτε βίντεο

Η αποθήκη περιείχε έως και 240 τόνους πυραύλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών

Μια τεράστια έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση καμικάζι drone της Ουκρανίας σε φαινομενικά «άτρωτη» αποθήκη όπλων στη Ρωσία, με το μανιτάρι του καπνού να υψώνεται πάνω από την περιοχή.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο αποθήκες πυραύλων και πυρομαχικών, 235 μίλια δυτικά της Μόσχας, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά.

Σοκαριστικά βίντεο κατέγραψαν τη στιγμή της πρώτης έκρηξης, η οποία ακολουθήθηκε από επανειλημμένες πυρκαγιές και εκρήξεις, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χάνει υλικό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, το οποίο προοριζόταν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Την επίθεση παραδέχθηκε και η Ουκρανία, με πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU), να αναφέρει πως «η αποθήκη περιείχε πυραύλους για τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Tochka-U, κατευθυνόμενες βόμβες και οβίδες του πυροβολικού».


Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις από drone καμικάζι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου RIA το 2018, η Ρωσία κατασκεύαζε ένα οπλοστάσιο στην περιοχή Τόροπετς, μια πόλη 1.000 ετών με πληθυσμό λίγο πάνω από 11.000 άτομα. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, είχε διαβεβαιώσει ότι η αποθήκη ήταν «προστατευμένη από εξωτερικές επιθέσεις» και «ανθεκτική σε εκρήξεις και πυρκαγιές».



Ωστόσο, ο Μπουλγκάκοφ συνελήφθη σε μεταγενέστερη εκκαθάριση αξιωματούχων από τον Πούτιν, λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Δορυφορικά δεδομένα της NASA κατέγραψαν την έκρηξη τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ενώ σταθμοί σεισμικής παρακολούθησης κατέγραψαν σεισμικά κύματα που προσομοιάζουν με μικρό σεισμό στην περιοχή.



Ο Ιγκόρ Ρουντένια, κυβερνήτης της περιοχής Τβερ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν τη φωτιά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς φλέγεται. Αρχικά, δήλωσε πως «οι δυνάμεις αεράμυνας συνεχίζουν να απωθούν μια μαζική επίθεση drones πάνω από το Τόροπετς». Αργότερα, ανακοίνωσε ότι «για λόγους ασφάλειας, αποφασίστηκε η μερική εκκένωση του πληθυσμού από την περιοχή όπου επιχειρούν οι δυνάμεις αεράμυνας και όπου η φωτιά εντοπίζεται». Παράλληλα, έκλεισαν σχολεία και παιδικοί σταθμοί λόγω των συνεχιζόμενων εκρήξεων και του τοξικού καπνού.



Οι κάτοικοι της πόλης εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς δεν ακούστηκαν προειδοποιήσεις για την επικείμενη επίθεση με drones. Εκτός από την κύρια φωτιά μετά την έκρηξη, δορυφορικές εικόνες και τοπικό υλικό κατέγραψαν πολλαπλές εστίες φωτιάς που εξαπλώθηκαν μετά την επίθεση.



Η αποθήκη περιείχε έως και 240 τόνους πυραύλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, με τον Ουκρανό πολεμικό δημοσιογράφο Ντένις Καζάνσκι να δηλώνει: «Η έκταση της έκρηξης στην αποθήκη της περιοχής Τβερ είναι εντυπωσιακή... Το 107ο οπλοστάσιο της Κεντρικής Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας φλέγεται».

Σύμφωνα με τον Καζάνσκι, στην αποθήκη αποθηκεύονταν πύραυλοι για εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών (MLRS), οβίδες και αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπήρχαν περίπου 30.000 τόνοι αποθεμάτων, με την πιθανότητα να περιλαμβάνονταν και πυραύλοι από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Παρά τις ρωσικές προσπάθειες να εξηγήσουν τις εκρήξεις ως αποτέλεσμα συντριμμάτων από κατεστραμμένα drones, οι περισσότερες επιθέσεις αυτού του είδους είναι άμεσες πλήξεις των ουκρανικών drones που καταφέρνουν να αποφύγουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεμάνια Μάιντοβ: Ποιος είναι ο Σέρβος τζουντόκα που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του πριν και μετά από αγώνα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

Θεσσαλονίκη: 60χρονος συνευρέθηκε ερωτικά επ’ αμοιβή με 28χρονο και μετά τον απείλησε με όπλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr