Καταιγίδα Μπόρις: Στους 23 οι νεκροί - Στα όριά τους τα ποτάμια

Καταιγίδα Μπόρις: Στους 23 οι νεκροί - Στα όριά τους τα ποτάμια

Ένα από τα θύματα στην Τσεχία βρέθηκε παγιδευμένο σε έναν φράκτη κοντά στο σπίτι του, το οποίο είχε καταστραφεί από τον ποταμό Βίντναβκα

arthrou-tsexia
Ο απολογισμός των πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα «Μπόρις» στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε σε τουλάχιστον 23 νεκρούς, με την αστυνομία της Τσεχίας να ανακοινώνει σήμερα ότι βρήκε ένα τέταρτο θύμα σε αυτήν τη χώρα.

Από την περασμένη εβδομάδα, θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν χώρες της περιοχής. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αυστρία, επτά στην Πολωνία και επτά στη Ρουμανία.

Στην Τσεχία, οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας της χώρας Γιάκουμπ Βίντσαλεκ.

Το τέταρτο θύμα στην Τσεχία, μια γυναίκα από το χωριό Κομπίλα ναντ Βιντνάβκου, στο βορειοανατολικό τμήμα, αγνοούταν από το πρωί της Κυριακής.

Κλείσιμο
«Δυστυχώς, η γυναίκα, ηλικίας 70 ετών, βρέθηκε νεκρή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας Λίμπορ Χέτμαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων CTK μετέδωσε πως το θύμα βρέθηκε παγιδευμένο σε έναν φράκτη κοντά στο σπίτι του, το οποίο είχε καταστραφεί από τον ποταμό Βίντναβκα. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Τσεχία την Παρασκευή και το Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη των ποταμών, ιδίως στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα αυτής της χώρας των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων.



Η καταιγίδα έριξε μέσα σε τέσσερις ημέρες έως και πενταπλάσια βροχόπτωση από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, βυθίζοντας κάτω από τα νερά ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Στα όρια τους τα ποτάμια

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 1 δισ. ζλότι (200 εκατ. ευρώ) για τα θύματα των πλημμυρών στη χώρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα υποβάλει αίτηση για κονδύλια αρωγής από την ΕΕ.

Ο ποταμός Δούναβης βρίσκεται στα όρια του στη Σλοβακία, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, αφήνοντας πλημμυρισμένα τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα. Στην Ουγγαρία εξακολουθούσε να ανεβαίνει, συμπεριλαμβανομένου περίπου ενός μέτρου κάθε 24 ώρες στη Βουδαπέστη. Κινητά φράγματα βρίσκονταν σε λειτουργία στις ιστορικές πόλεις βόρεια της Βουδαπέστης.



Στην ανατολική Γερμανία, οι αρχές έλαβαν επίσης προφυλάξεις, με κινητά τείχη προστασίας από πλημμύρες που στήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για να προστατεύσουν την παλιά πόλη της Δρέσδης, καθώς ο Έλβας ανέβαινε συνεχώς. Ο ποταμός αναμενόταν να φτάσει στα όρια του μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Στην Πολωνία, ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης του Βρότσλαβ δήλωσε την Τρίτη ότι λεωφορεία είχαν προετοιμαστεί για εκκένωση. «Σήμερα θα ενισχύσουμε επίσης περαιτέρω τα αναχώματα στη λεκάνη του ποταμού Όντερ», δήλωσε.

Ο Όντερ αναμένεται να φτάσει σε σημείο κορύφωσης την Παρασκευή, ή ίσως και νωρίτερα, στην πόλη, όπου ζουν 600.000 άνθρωποι. Ο ζωολογικός κήπος του Βρότσλαβ , κατά μήκος του ποταμού, απηύθυνε έκκληση σε εθελοντές να γεμίσουν σακούλες με άμμο.

Στη βόρεια Ιταλία κατευθύνεται η κακοκαιρία «Μπόρις»

Στην Αυστρία, η περιφέρεια της Κάτω Αυστρίας έχει κηρυχθεί ζώνη καταστροφής. Οι πλημμύρες έχουν σπάσει 12 φράγματα, με λασπωμένα ποτάμια να μαίνονται μέσα σε κατεστραμμένα χωριά, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Στην αυστριακή πόλη Σεντ Πόλτεν έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε τέσσερις ημέρες από ό,τι στο πιο υγρό φθινόπωρο που έχει καταγραφεί πριν από 75 χρόνια. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έχει διατεθεί.

Ο καιρός στην περιοχή αναμένεται να βελτιωθεί σταθερά από αργά την Τρίτη, αλλά η καταιγίδα «Μπόρις» προβλέπεται να κινηθεί προς τη βόρεια Ιταλία, όπου η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις των 100-150 χιλιοστών βροχόπτωσης.


Ειδήσεις σήμερα

Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες - Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση κατά του Ισραήλ


Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες για την κεντρική Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης