Λίβανος: 14 νεκροί μετά τις νέες εκρήξεις και 450 τραυματίες - Ανατινάχθηκαν ασύρματοι

Λίβανος: 14 νεκροί μετά τις νέες εκρήξεις και 450 τραυματίες - Ανατινάχθηκαν ασύρματοι

Η πρώτη έκρηξη «συσκευής επικοινωνίας» έγινε σε κηδεία μελών της Χεζμπολάχ - Πολλές πηγές δείχνουν τη Μοσάντ ως υπεύθυνη για την επίθεση, κανένα σχόλιο από το Ισραήλ

arthrou-beirut
Νέος κύκλος επιθέσεων έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή, με νέες εκρήξεις, walkie talkie αυτήν τη φορά, να έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού και πολλές πηγές να δείχνουν τη Μοσάντ πίσω από την επίθεση. Όπως μεταδίδεται, 14 είναι οι νεκροί και 450 οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι. 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Έγινε γνωστό, ακόμη, ότι οικιακά συστήματα ηλιακής ενέργειας εξερράγησαν σε πολλές περιοχές της Βηρυτού, με το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου να αναφέρει ότι τα συστήματα αυτά ευθύνονται για ορισμένες από τις εκρήξεις.

Εικόνες από ανατιναγμένα φωτοβολταϊκά, συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως και άλλες συσκευές, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν ανατινάχθηκαν από μόνες τους ή απλώς βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τα walkie talkie.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, η Χεζμπολάχ είχε προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, οι συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες), που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού, ενώ εστάλησαν πάνω από 30 ασθενοφόρα από τον Ερυθρό Σταυρό.


Εικόνα κατεστραμμένης ραδιοσυσκευής, που βρίσκεται στο έδαφος, κάνει τον γύρο του διδικτύου.

lcimg-8bb8893b-038b-423c-a00f-3479187d5ee3




Η Χεζμπολάχ φέρεται να αγόρασε τους συγκεκριμένους ασύρματους πομποδέκτες πριν από πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που εξερράγησαν χθες. 

Η μία από τις δύο εκρήξεις σημειώθηκε στη διάρκεια κηδείας στην περιοχή Νταχιγιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη στιγμή που κόσμος αποχαιρετούσε τέσσερις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις των βομβητών την Τρίτη.



Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στο ξεκίνημά της.

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε, με τη σειρά της, ότι στο στόχαστρο μπήκαν τα walkie talkie που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα του Λιβάνου. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε δε νωρίτερα ότι συσκευές επικοινωνίας εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στο νότιο Λίβανο.

Walkie-talkies explode in Lebanon, day after pager blasts - reports | BBC News


Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το πρακτορείο του Λιβάνου, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα νεκροταφείο, στη νότια Μπεκάα.

Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν στη Νταχίγια, το νότιο προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ, με πολλούς να απευθύνουν εκκλήσεις ώστε να μην χρησιμοποιούνται τηλέφωνα. 

Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. 

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ισραηλινής θέσης μετά τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο χθες.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, με την πρώτη να έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 8.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και τον IDF να απαντά με αεροπορικές επιδρομές.

Οι εκρήξεις αυτές της Τετάρτης στη Βηρυτό καταγράφονται ένα 24ωρο αφότου σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τουλάχιστον 12 νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίες. Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών.

Η είδηση για τις εκρήξεις έφθασε καθώς ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ ταξίδευε στο Κάιρο προκειμένου να συναντήσει υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους με την ελπίδα να προωθήσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.


Ειδήσεις σήμερα:

BAC Consulting KFT: Η εταιρεία φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Άννα Σόροκιν: Με βραχιολάκι στο πόδι στο Dancing with the Stars η «κληρονόμος» που εξαπάτησε μεγιστάνες

Titan: Βίντεο δείχνει το κατεστραμμένο υποβρύχιο στον βυθό του ωκεανού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης