Ρωσία: Αναπόφευκτη η πτώση του Πούτιν, λέει ο Ρωσοβρετανός αντιφρονών, Βλαντίμιρ Καρά - Μουρζά

Ρωσία: Αναπόφευκτη η πτώση του Πούτιν, λέει ο Ρωσοβρετανός αντιφρονών, Βλαντίμιρ Καρά - Μουρζά

«Ακόμη και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοτώσει όλους εμάς, τους σημερινούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, άλλοι θα έρθουν στη θέση μας», λέει ο Καρά - Μουρζά

kara-murza
Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, Ρωσοβρετανός αντιφρονών που γλίτωσε το θάνατο, μετά τη διάσωσή του από την απομόνωση, κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θεωρεί ότι η πτώση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «αναπόφευκτη».

Ο 43χρονος, εξέτισε δύο χρόνια από την 25ετή ποινή που του επιβλήθηκε, επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Παρέμεινε κρατούμενος σε μια φυλακή ύψιστης ασφαλείας στη Σιβηρία προτού απελευθερωθεί.

Μιλώντας στον Independent, ωστοσο, επιμένει πως η πτώση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έρθει, ακόμα και αν ο Ρώσος ηγέτης σκοτώσει όλους όσους αντιστέκονται στο καθεστώς του, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και του ηγέτη τς αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

«Ακόμη και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοτώσει όλους εμάς, τους σημερινούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, άλλοι θα έρθουν στη θέση μας», λέει. «Θα είναι άλλοι από τη νεότερη γενιά. ( Θα είναι ) Οι άνθρωποι που προσήλθαν κατά δεκάδες χιλιάδες στη νεκρώσιμη πομπή του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα νωρίτερα φέτος. Οι άνθρωποι που άφησαν αυτά τα λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία σε όλη τη χώρα. Θα έρθουν και θα πάρουν τη θέση μας για να βρουν μια δημοκρατική Ρωσία, ακόμη και όταν κανένας από εμάς δεν είναι εκεί», συνεχίζει ο Καρά - Μουρζά.

Κλείσιμο
Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Καρά - Μουρζά, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, επέζησε από δύο απόπειρες δηλητηρίασης το 2015 και το 2017, οι οποίες, όπως λέει, ενορχηστρώθηκαν από το Κρεμλίνο, προτού καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης το 2022.  Οι απόπειρες κατά της ζωής τού προκάλεσαν πολυνευροπάθεια, μια εξουθενωτική νευρική πάθηση που επηρεάζει την ικανότητά του να αισθάνεται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του, και κατά την έναρξη της ποινής φυλάκισής του, ο δικηγόρος του Βάντιμ Προκόροβ ενημερώθηκε ότι ο 43χρονος είχε τρία χρόνια ζωής. 

Η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν έρθει η δημοκρατία στη Ρωσία

Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία, ευελπιστώντας ότι μια μέρα θα έρθει η δημοκρατία στην πατρίδα του.  «Ξέρω ότι η Ρωσία θα είναι καλύτερα ως μια κανονική δημοκρατική χώρα και όχι ως μια αρχαϊκή, διεφθαρμένη δικτατορία που είναι σήμερα». Επίσης, χαρακτηρίζει τα ερωτήματα σχετικά με το αν η Ρωσία μπορεί να είναι πραγματικά δημοκρατική ως «προσβλητικά».

Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Καρά - Μουρζά έχει συναντηθεί, με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, όπως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, δήλωσε στον Independent ότι πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι σκέφτονται μια διπλωματική στρατηγική, η οποία θα εστιάζει σε μια εποχή «μετά τον Πούτιν». 

«Ο μόνος τρόπος για να έχουμε σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα είναι να έχουμε μια ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική Ρωσία», λέει.

«Είμαστε η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα γεωγραφικό γεγονός. Τίποτα δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Η Ρωσία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, ακόμη και αν κάποιοι το επιθυμούν. Δεν πρόκειται να συμβεί. Αν πραγματικά αναζητούμε μια στρατηγική λύση για όλα αυτά, σε αντίθεση με το να παγώσουμε τα πάντα και να μεταθέσουμε το πρόβλημα στην επόμενη γενιά, όπως έχει γίνει τόσες φορές στο παρελθόν, τότε πρέπει να υπολογίσουμε σοβαρά τη Ρωσία», προσθέτει, αναφέροντας πως αυτός θα ήταν και ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Το δεξί χέρι του Δημάρχου της Νέας Υόρκης επί Covid συμμετείχε σε σεξουαλικά όργια κι έκανε χρήση ουσιών

Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»

Τον Εύζωνα που δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία συνάντησε ο Μητσοτάκης - «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης