Reuters: Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν

Μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα έναν νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ο βομβητής ήταν ακόμα στο κουτί του, τόνισε μια από τις πηγές στο Reuters

Reuters: Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές με το εμπορικό σήμα Gold Apollo, λίγες ώρες πριν αυτοί ανατιναχθούν, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση ήταν βέβαιη ότι οι συσκευές ήταν ασφαλείς παρά τους συνεχιζόμενους ελέγχους που έκανε για τον εντοπισμό απειλών.

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα έναν νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ο βομβητής ήταν ακόμα στο κουτί του, τόνισε μια από τις πηγές.

Ένας βομβητής που παραδόθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενο του όταν η συσκευή εξερράγη, τόνισε η δεύτερη πηγή.

Σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση, βομβητές Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη σε προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Την Τετάρτη, εκατοντάδες γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν. Οι επιθέσεις σκότωσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Με λιβανική πηγή με γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής δήλωσε στο Reuters πως οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN). Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.

Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών που ήταν κρυμμένα στους βομβητές παρέμεναν εκεί χωρίς να εντοπιστούν για μήνες από τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μία από τις πηγές ασφαλείας είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή». Η πηγή δεν διευκρίνισε από τι είδους σαρωτές είχε περάσει η Χεζμπολάχ τους βομβητές.

Οι έλεγχοι ήταν μέρος ενός ελέγχου ρουτίνας «σκούπα» του εξοπλισμού της - παρά συγκεκριμένα στους βομβητές - συμπεριλαμβανομένων των συσκευών επικοινωνίας, για να βρεθούν ενδείξεις αν υπήρχαν εκρηκτικά ή μηχανισμοί παρακολούθησης, είπε μια από τις πηγές ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ είχε εξετάσει τους βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022. Μεταξύ άλλων, μέλη της οργάνωσης έφεραν μαζί τους σε αεροδρόμια τους βομβητές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εντοπιζόντουσαν ενεργοποιώντας συστήματα συναγερμών, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν ποια ήταν τα αεροδρόμια αυτά όπου πραγματοποίησαν τις δοκιμές.

Μετά την έκρηξη των βομβητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι περισσότερες από τις συσκευές της ενδέχεται να είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, καθώς και μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά τα αιματηρά συμβάντα το σιτικό κίνημα ενέτεινε τους ελέγχους των συστημάτων επικοινωνίας της, πραγματοποιώντας προσεκτικούς ελέγχους όλων των συσκευών. Άρχισε επίσης να ερευνά τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων εισήχθησαν οι βομβητές, ανέφεραν οι δύο πηγές ασφαλείας.

Αλλά ο επανέλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τα γουόκι-τόκι εξερράγησαν.

Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα γουόκι τόκι της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα ότι αυτά ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr