Αυστρία: Αγωνία για τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς - Πιθανός και ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής

Αυστρία: Αγωνία για τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς - Πιθανός και ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής

Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου - Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους αναλυτές είναι πώς η Ακροδεξιά μπορεί να γίνει κυβέρνηση ακόμα κι αν δεν βγει πρώτη

Αυστρία: Αγωνία για τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς - Πιθανός και ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής
Σταθερότητα είναι η πιο σημαντική επιθυμία των ψηφοφόρων για την επόμενη κυβέρνηση στην Αυστρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της αυστριακής εφημερίδας Der STANDARD, που δείχνει ότι το 27% πιστεύει ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) θα είναι εταίρος του μπλοκ εξουσίας.

Έπονται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ÖVP, με 23,5% και οι Σοσιαλδημοκράτες, SPÖ, με 23%. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους αναλυτές είναι πώς η Ακροδεξιά μπορεί να γίνει κυβέρνηση ακόμα κι αν δεν βγει πρώτη.

Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και το Κόμμα Ελευθερίας (FPO που έχει συνάψει ευρωπαϊκή συμμαχία με τα κόμματα του Βίκτορ Όρμπαν και του Τσέχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις)-εμφανίζεται να λαμβάνει 27%, έναντι του 25% που λαμβάνει το κυβερνών λαϊκό κόμμα OVP.

Σημειώνεται ότι η υποστήριξη για το ακροδεξιό FPÖ κατέρρευσε το 2019, μετά το σκάνδαλο «Ibizagate», στο οποίο ο πρώην ηγέτης του πιάστηκε σε βίντεο να υπόσχεται κρατικές συμβάσεις σε γυναίκα που παρίστανε την ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη.

Ωστόσο, το κόμμα αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου Covid-19, την ακρίβεια, καθώς και για τις ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων πέτυχε, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην Αυστρία, την πρωτιά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν.

Δηλαδή, το μεγάλη ερώτημα είναι εάν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το ακροδεξιό κόμμα προηγείτο κατά τέσσερις ή πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών και κατά πέντε ή έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του νυν κυβερνητικού συνασπισμού του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Κλείσιμο
Τελικά τα τρία αυτά κόμματα βρέθηκαν σε απόσταση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ τους, με τους Ελεύθερους μόλις λίγο μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα που, με τη σειρά του, ήλθε δεύτερο, μπροστά και όχι πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, οι πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη επικαλούνται δημοσκοπήσεις που παραπέμπουν στην υπεροχή του κόμματος των Ελευθέρων (28%), αλλά και στη μείωση της διαφοράς του από το Λαϊκό Κόμμα (23%) όσο και στο πλεονέκτημα που εμφανίζεται για τον αρχηγό του και νυν ομοσπονδιακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ με την «ικανοποιητική» του στάση στην πρόσφατη καταστροφική κακοκαιρία στη χώρα.

Για πρώτη φορά, όμως, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φέρεται να μην εμπιστεύεται όλους τους διεκδικητές του αξιώματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου, τόσο τον νυν και εκ νέου υποψήφιο Καρλ Νεχάμερ όσο και τον αρχηγό των Ελευθέρων και επικεφαλής των σκληροπυρηνικών τους, τον Χέρμπερτ Κικλ, όπως και τον Αντρέα Μπάμπλερ, τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, με πιθανότητα να προσέλθουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην κάλπη επιλέγοντας το «λιγότερο κακό».

Ο Νεχάμερ προσπαθεί να δεχίνει μετριοπαθής, κάτι που μπορεί να αποφέρει καρπούς ωστόσο η κατάσταση στη χώρα είναι πιο περίπλοκη.

Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια με την πολιτική σε σημαντικά τμήματα του εκλογικού σώματος, που ο Κικλ τα έχει υπόψη του και για το λόγο αυτό επιθυμεί τη μεγάλη ανατροπή.

Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του για να οδηγήσει το κόμμα του στην πρωτιά αφού βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, μπορεί ακόμα και ένα 25% να αποδειχθεί αρκετό.

Την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία, όλο και περισσότερο εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβοι για «ορμπανοποίηση» της χώρας υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κικλ, με εκατοντάδες επωνύμους, κυρίως από τον χώρο της τέχνης και τον πολιτισμό, να απευθύνουν δραματική έκκληση στους συνολικά 1.500 υποψήφιους των άλλων κομμάτων να μη δεχθούν οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε κυβέρνηση στην οποία θα βρεθεί ο σκληροπυρηνικός Κικλ.

Πάντως, ο 55χρονος Κικλ κατάφερε να σαγηνεύσει «πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους, που ζητούν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ προσθέτοντας ότι η Ακροδεξιά «έκανε καλή δουλειά» εμφανιζόμενη ως αντισυστημική δύναμη.

Αυτά δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει και για τους Σοσιαλδημοκράτες του Αντρέας Μπάμπλερ, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται γύρω στο 21% στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική για όλους εκείνους που απορρίπτουν την Ακροδεξιά, όπως επίσης και εκείνους που ανησυχούν για την πιθανότητα ενός μετεκλογικά κυβερνητικού συνασπισμού της με το Λαϊκό Κόμμα, όπως είχε συμβεί στις περιόδους 2000-2006 και μεταξύ 2017 και 2019.

Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος -με αριστερότερο προσανατολισμό από τους προκατόχους του επικεφαλής στο κόμμα- βρίσκεται τελείως ανοιχτά απέναντι στον Κικλ, αποκαλώντας τον εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα.

Σε όλα τα κομματικά εκλογικά σώματα υπάρχει η επιθυμία το προτιμώμενο κόμμα να είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης - μόνο στις μικρές ομάδες που σχεδιάζουν να ψηφίσουν για το Beer Party ή το KPÖ υπάρχει σημαντικό ποσοστό αποφασιστικών υποστηρικτών ενός ρόλου της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι το ένα τέταρτο του Κόμματος της Ελευθερίας θα ήθελε να συνεργαστεί με το SPÖ, αλλά αυτό το.... φλερτ δεν έχει ανταπόκριση από την κόκκινη πλευρά».

Ωστόσο το κυβερνών δεξιό κόμμα είναι πρόθυμο να τείνει χείρα βοηθείας στην ακροδεξιά, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να επαναφέρει στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του εκείνους που ελκύονται από την Ακροδεξιά, ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε πιο σκληρή τη στάση του σε σειρά θεμάτων, κυρίως αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Αν το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας κάνει την έκπληξη και νικήσει στις εκλογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνάψει κυβερνητική συμμαχία με το FPO ως ελάσσονα εταίρο – κάτι που είχε ξαναγίνει το 2000, προκαλώντας διαδηλώσεις και κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Γεγονός είναι πάντως ότι, κυβερνητικοί συνασπισμοί μεταξύ Συντηρητικών και Ακροδεξιών στην Αυστρία έχουν αποδειχθεί βραχύβιοι, όπως εκείνος υπό τον χαρισματικό τότε ηγέτη του OVP, Σεμπάστιαν Κουρτς, που κατέρρευσε μετά από σκάνδαλο διαφθοράς στην Ακροδεξιά το 2019, μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πιο φθηνό το γρήγορο Ίντερνετ και ελεύθερο WiFi στο δίκτυο του μετρό

Μπεκτασήδες: Η μυστικιστική ισλαμική αίρεση που θα αποκτήσει αυτόνομο κράτος στην Αλβανία

Καβγάς on air Γκλέτσου-Καινούργιου: Είσαι ομοφοβική για να κάνεις τηλεθέαση - Δεν σου επιτρέπω, σε είχα για τζέντλεμαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης