Ανάλυση Daily Mail: Ο πολυμέτωπος αγώνας του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις των Ισραηλινών στον Λίβανο έριξαν κι άλλο λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Οι αναλογίες δυνάμεων και ο κίνδυνος η σύρραξη να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα

Το εβραϊκό κράτος βρίσκεται αντιμλέτωπο με μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τους εχθρούς του στη Μέση Ανατολή, αφού «σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους» στα τελευταία χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ, με την κυβέρνηση του Λιβάνου να το κατηγορεί ότι προσπαθεί να εξοντώσει τον λαό του.

Το Ισραήλ έχει εντείνει δραματικά τις επιχειρήσεις του κατά της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης τις τελευταίες ημέρες, γράφει η εφημερίδα Daily Mail.

Πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι η βία στην περιοχή έχει φθάσει στα όριά της. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έριξε όμως κι άλλο λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο κατά τις τελευταίες επιθέσεις από τότε που στρατιωτικοί αξιωματούχοι κήρυξαν μια «νέα φάση» πολέμου κατά της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.



Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail, η Μοσάντ θεωρείται o εγκέφαλος μιας εκ των πιο καταστροφικών από ψυχολογικής πλευράς επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, τραυματίζοντας χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ με εκρήξεις βομβητών και γουόκι τόκι σε διάστημα δύο ημερών.

Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χτύπημα για να εξολοθρεύσει έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ μαζί με περίπου 37 άλλους πολιτοφύλακες και πολίτες, προτού συνεχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο και μέχρι σήμερα το πρωί.

Χθες το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.024 τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι να κατηγορήσουν την Ιερουσαλήμ ότι προχώρησε σε «εξόντωση».

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ όπως και ο εκπρόσωπος του ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, υποστηρίζουν ότι «θα κάνουν ότι χρειαστεί» για να αποδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και να επιτρέψουν στους εκτοπισμένους κατοίκους από τα βόρεια εδάφη του Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.



Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μάχη έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, με τον αναπληρωτή αρχηγό Ναΐμ Κασέμ να δηλώνει ότι η οργάνωση εισέρχεται τώρα σε «ανοιχτή μάχη λογαριασμών» με το Ισραήλ.

Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις οδήγησαν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η βία στην περιοχή κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό αυξάνοντας την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των πολυάριθμων εχθρών του.

Η βρετανική εφημερίδα αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να τα καταφέρει σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με τους βασικούς του αντιπάλους.

Η Daily Mail ήρθε σε επαφή με ειδικούς σε θέματα Μέσης Ανατολής προκειμένου να διευκρινίσει εάν θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας καταστροφικός περιφερειακός πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή.

Χεζμπολάχ και Ισραήλ ήρθαν αντιμέτωπες για τελευταία φορά το 2006, με τις εχθροπραξίες να διαρκούν έναν μήνα και τη μάχη να τελειώνει χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι ενός νέου πολέμου που θα μπορούσε να ξεσπάσει σε ολόκληρη την περιοχή, είναι τώρα πολύ μεγαλύτεροι.

Επί χρόνια, ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολιτικές και οικονομικές κρίσεις αφήνοντας τη χώρα καταχρεωμένη, χωρίς σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με προβληματικό τραπεζικό σύστημα και ανεξέλεγκτη φτώχεια. Η Χεζμπολάχ όμως έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρότερη στρατιωτική απειλή από ό,τι πριν από 18 χρόνια.

Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα είχε τεράστιες παγκόσμιες συνέπειες:

Το 2006, η Χεζμπολάχ φέρεται να είχε περίπου 15.000 πυραύλους στο οπλοστάσιό της, «αλλά πιο πρόσφατες ανεπίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός έχει πολλαπλασιαστεί σχεδόν κατά 10 φορές», δήλωσε η Ντίνα Αρακτζί, αναλύτρια που συνεργάζεται με την εταιρεία συμβούλων κινδύνου Control Risks, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (INSS) επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία, εκτιμώντας ότι το οπλοστάσιο της οργάνωσης απαριθμεί 150.000 έως 200.000 ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων «εκατοντάδων» πυραύλων ακριβείας και χιλιάδων drones.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης μια σειρά αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, έναν στόλο χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει έως και 100.000 ενεργούς μαχητές - αν και το ινστιτούτο INSS εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 25.000 έως 50.000.

Όπως η Χαμάς, έτσι και η Χεζμπολάχ έχει ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο με σήραγγες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ που χρησιμεύει ως στρατηγικό πλεονέκτημα για λαθραία μετακίνηση, αποθήκευση και ανταρτοπόλεμο.

Πάντως, η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι ανώτερη.

Κατόπιν εντολής του Κογκρέσου, το Ισραήλ ενισχύεται οικονομικά από τις ΗΠΑ με το ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, συν άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία πυραυλικής άμυνας που προστατεύει τον ουρανό του από ρουκέτες και drones.

Επιπλέον, το εβραϊκό κράτος ξοδεύει επίσης περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ της χώρας στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις του (IDF).

Ενώ η Ιερουσαλήμ θα αναδεικνυόταν σίγουρα νικήτρια σε περίπτωση σύρραξης χάρη στις τεχνολογικές της δυνατότητες και το αριθμητικό της πλεονέκτημά της αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και drone που διαθέτει η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συντρίψει γρήγορα την αεράμυνα του Ισραήλ, και οι χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να εισέλθουν στο βόρειο Ισραήλ αφού θα υποστηρίζονται συνεχώς από καθιερωμένες αεροπορικές και χερσαίες οδούς ανεφοδιασμού υπό την ηγεσία του Ιράν που την στηρίζει μέσω του Ιράκ και της Συρίας.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα σήμαινε επίσης καταστροφή για τους αμάχους τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο - ιδιαίτερα τους πολίτες του τελευταίου, πολλοί από τους οποίους ζουν υπό καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι μια «ανεξέλεγκτη σύγκρουση» μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα εκτοπίσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους - σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Λιβάνου - και η χώρα εξαρτάται ήδη από ελάχιστα αποθέματα τροφίμων και καυσίμων.

Από την πλευρά της, η Jeanine Hennis-Plasschaert, ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, προειδοποίησε χτες: «Με την περιοχή στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής ...ΔΕΝ υπάρχει στρατιωτική λύση που θα κάνει καμία πλευρά πιο ασφαλή».

Ωστόσο, εάν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις και καταλήξουν σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, η Ιερουσαλήμ μπορεί να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τον κύριο αντίπαλό της - το Ιράν.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης είναι ο κύριος υποστηρικτής και χρηματοδότης τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή του Ισραήλ.

Έχει ήδη εξαπολύσει ένα σοβαρό χτύπημα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, στέλνοντας τον Απρίλιο περίπου 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς ισραηλινούς στόχους μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία.

Σχεδόν όλα αυτά τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και οι αναλυτές εκείνη την εποχή συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι η ιρανική επίθεση ήταν απλώς συμβολική, σχεδιασμένη για να δείξει την προθυμία της Τεχεράνης για στρατιωτική εμπλοκή χωρίς να προκαλέσει πραγματική ζημιά.

Η Χεζμπολάχ πάντως κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο λογαριασμών» με το Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει «επικείμενη καταστροφή» και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, να ηγείται των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός.

Όμως, στις 31 Ιουλίου, ο πρώην αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε καθώς βρισκόταν στο κρεβάτι του, ώρες αφότου παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ποτέ τν ευθύνη για την έκρηξη που σκότωσε τον αρχηγό της παλαιστινιακής ομάδας στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να πάρει εκδίκηση.

Τα μηνύματα από την Ισλαμική Δημοκρατία ήταν έκτοτε ανάμεικτα, με διπλωμάτες να ισχυρίζονται ότι το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση των εντάσεων ενώ ταυτόχρονα να προειδοποιούν ότι το Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από αντίποινα για την έκρηξη στην Τεχεράνη.

Με τη Χεζμπολάχ να υφίσταται μια βάναυση επίθεση από τον ισραηλινό στρατό, μπορεί τώρα να είναι πιο πρόθυμη να υπερασπιστεί την ιρανική κυβέρνηση.

Η Χεζμπολάχ αναφέρεται συχνά ως το «κόσμημα στο στέμμα» του Άξονα Αντίστασης του Ιράν που περιλαμβάνει τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση, την παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση Χαμάς, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη και διάφορες σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ και του Ιράν έχουν πολλές ομοιότητες με την Ισλαμική Δημοκρατία να απολαμβάνει το μεγάλο της πλεονέκτημα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και την ποικιλία των συστημάτων πυροβολικού της.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ουσιαστική άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο είναι πιθανό να λάβει τη μορφή εναέριων επιθέσεων από αεροπορικές δυνάμεις, πυραύλους και drones, δεδομένου του σημαντικού τους γεωγραφικού διαχωρισμού, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.



Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται ψυχρό μέτωπο από την Κυριακή - Δείτε χάρτες με τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ζελένσκι: Ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος απ' ό,τι πολλοί πιστεύουν - Τι απάντησε το Κρεμλίνο


Δυσαρεστημένη η Μαρινέλλα με τον Χρήστο Μάστορα - Τον έθεσε εκτός της συναυλίας της επειδή δεν πήγε στη δεύτερη πρόβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr