Ναόμι Κάμπελ: Έπαιρνε λεφτά για φιλανθρωπίες και τα «έτρωγε» σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σπα και… τσιγάρα

Βαριά «καμπάνα» από ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία, που διαπίστωσε κακοδιαχείριση και απαγόρευσε στο σούπερ μόντελ να ηγηθεί οργάνωσης για πέντε χρόνια

Κακοδιαχείριση και χρήματα που αντί να κατευθύνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σπαταλιόνταν σε σπα και ακριβά ξενοδοχεία, διαπίστωσε έρευνα σε ίδρυμα της Ναόμι Κάμπελ, το οποίο κατά τα άλλα χρηματοδοτούσε καλούς σκοπούς.

Παράλληλα, η επιτροπή που εποπτεύει τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αγγλία και την Ουαλία απέκλεισε τη Κάμπελ για 5 χρόνια από τη διαχείριση φιλανθρωπικού ιδρύματος επειδή διαπίστωσε τη σοβαρή κακοδιαχείριση των κεφαλαίων του ιδρύματος. Μαζί της αποκλείστηκαν άλλα δύο άτομα.

Στο επίκεντρο της έρευνας, όπως αναφέρει το Sky News, τέθηκε η οργάνωση Fashion For Relief που ίδρυσε η Κάμπελ το 2005 και συνδύαζε μόδα και φιλανθρωπία.

Αποστολή της ήταν να επιχορηγεί άλλους οργανισμούς και να δίνει πόρους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων καταστροφών με στόχο την ανακούφιση της φτώχειας και την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενούσε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων στις Κάννες ή το Λονδίνο.

Αυτό όμως ήταν η βιτρίνα. Η έρευνα, που άρχισε το 2021, διαπίστωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων πήγαινε σε καλούς σκοπούς.

Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2022, μόλις το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης αφορούσε σε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις, δηλαδή 389.000 δολάρια από τα 4,8 εκατ. λίρες που συγκέντρωσε.

Η έρευνα έδειξε ότι τα κεφάλαια για τις φιλανθρωπικές δράσεις πήγαιναν, μεταξύ άλλων, στην πληρωμή της διαμονής της Κάμπελ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στις Κάννες της Γαλλίας.

Σε μια περίπτωση το 2018 καταγράφηκε πτήση κόστους 14.800 ευρώ από το Λονδίνο στη Νίκαια για τη μεταφορά έργων τέχνης και κοσμημάτων σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων που έγινε στις Κάννες. Ακόμη δαπανήθηκαν 9.400 ευρώ από φιλανθρωπικά κονδύλια για τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων για την Κάμπελ.

Το σούπερ μόντελ ξόδεψε παράλληλα σχεδόν 7.940 ευρώ, παράλληλα με τη διαμονή της στο ξενοδοχείο, τα οποία πληρώθηκαν από τη φιλανθρωπική οργάνωση. Οι δαπάνες περιλάμβαναν θεραπείες σπα, υπηρεσία δωματίου και αγορά τσιγάρων και προϊόντων του ξενοδοχείου.

Η επιτροπή που πραγματοποίησε την έρευνα αναφέρει ότι έχει ανακτήσει 344.000 λίρες, καθώς και ότι προστατεύει επιπλέον 98.000 λίρες κεφαλαίων από φιλανθρωπίες. Προσθέτει ότι δεν είδε κανένα στοιχείο ότι οι διαχειριστές έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι μέθοδοι συγκέντρωσης κεφαλαίων ήταν προς το συμφέρον της φιλανθρωπικής οργάνωσης ή ότι τα χρήματα που ξόδευε ήταν εύλογα σε σχέση με τα έσοδα που παρήγαγε.

Στις αρχές του 2024 το ίδρυμα της Κάμπελ διαλύθηκε και διαγράφηκε από το μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων.



Ειδήσεις σήμερα:

Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέφτει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη για 4 στο ΠΑΣΟΚ

Έρικ Άνταμς: «Δώρα» $100.000 είχε λάβει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από τους Τούρκους - Πολυτελείς διαμονές και ξεναγήσεις με γιοτ

Χαμός στην Αφρική: Παίκτης ισχυρίζεται ότι είναι 26 χρονών, αλλά ούτε... ο καθρέφτης του δεν τον πιστεύει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr