Αλ Φαγέντ: Εξήντα είναι, πλέον, οι γυναίκες που τον καταγγέλλουν για σεξουαλική κακοποίηση

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα - πρώην υπαλλήλους των Harrods δηλώνουν σίγουροι για περιστατικά κακοποίησης και στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Φούλαμ

Εξήντα είναι, πλέον, οι γυναίκες που ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ, όπως δήλωσαν την Παρασκευή οι δικηγόροι που τις εκπροσωπούν μέσω της οργάνωσης «Justice for Harrods Survivors».

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκπροσωπούμε πλέον 60 γυναίκες στο πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες», ανέφεραν οι δικηγόροι σε ανακοίνωσή τους.

Η νομική ομάδα, η οποία αρχικά εκπροσωπούσε 37 γυναίκες, ανέφερε ότι έλαβε «τεράστια» ανταπόκριση από θύματα και μάρτυρες από τότε που ανακοίνωσε την αγωγή της κατά του πολυτελούς πολυκαταστήματος την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλέον «αξιόπιστες αποδείξεις» για κακοποίηση που διαπράχθηκε σε άλλες επιχειρήσεις και ακίνητα που ανήκαν κάποτε στον Αλ-Φαγιέντ, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Φούλαμ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο σύλλογος ανέφερε πως βρισκόταν στη διαδικασία να διαπιστώσει αν κάποιος υπάλληλος είχε βιώσει κακοποίηση από τον επιχειρηματία.

Ο Αλ Φαγιέντ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 94 ετών και ήταν ιδιοκτήτης του Harrods μεταξύ 1985 και 2010, έχει κατηγορηθεί για πολλαπλούς βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις από υπαλλήλους του - πολλοί από τους οποίους αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούσαν να αναφέρουν τι είχε συμβεί μέχρι πρόσφατα.

Η οργάνωση «Justice for Harrods Survivors» στρέφεται κατά των σημερινών ιδιοκτητών του πολυκαταστήματος, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, είναι υπεύθυνοι για την καταβολή αποζημίωσης. Εκείνοι, από τηνμ πλευρά τους, δηλώνουν «συγκλονισμένοι» με τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες.

Δυο φορές υπήρχαν στοιχεία για δίωξη εναντίον του, αλλά ο μεγιστάνας τη γλίτωσε

Οι αρμόδιες αρχές παραδέχθηκαν πως απέτυχαν δύο φορές να «στριμώξουν» τον αλ Φαγέντ στο παρελθόν παρόλο που είχαν καταγγελίες εναντίον του.


Πιο συγκεκριμένα η Εισαγγελία του Στέμματος (CPS) παραδέχθηκε ότι απέτυχε δύο φορές να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του Harrods περιγράφηκε ως «τέρας» από δικηγόρους που εκπροσωπούν φερόμενα θύματά του.

Οι γυναίκες λένε ότι τις βίαζε και τις κακοποιούσε σεξουαλικά όσο εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα και τον κατηγόρησαν ότι «επέλεγε» ο ίδιος τις γυναίκες που θα τις πήγαινε στη σουίτα του.

Περισσότερες από 150 γυναίκες πιστεύεται ότι έπεσαν θύματά του. Εκπρόσωπος της CPS δήλωσε τώρα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δόθηκαν στους εισαγγελείς από τη Μητροπολιτική Αστυνομία δύο φορές, αλλά δεν ήταν ικανά για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

Το 2008, ο αλ Φαγιέντ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός 15χρονου κοριτσιού. Η CPS δεν άσκησε τότε δίωξη για την υπόθεση λόγω ελλιπών στοιχείων.

Στη συνέχεια, φέρεται να βίασε μια γυναίκα το 2013, η υπόθεση της οποίας διερευνήθηκε εκ νέου από την αστυνομία το 2015, αλλά δεν οδήγησε σε καμία κατηγορία.

Ενώ η CPS εξέτασε και τους δύο φακέλους, ο εκπρόσωπος της δήλωσε: «Για να ασκηθεί δίωξη, η CPS πρέπει να είναι βέβαιη ότι υπάρχει προοπτική καταδίκης. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς μας εξέτασαν προσεκτικά τα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία».

Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία αναγνωρίζει την έρευνα του 2015. Η CPS παρείχε επίσης στην αστυνομία συμβουλές για την έγκαιρη διεξαγωγή ερευνών για τον αλ Φαγιέντ το 2018, το 2021 και το 2023. Πλήρη αποδεικτικά στοιχεία όμως δεν ελήφθησαν ποτέ για αυτές τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα η αστυνομία να κλείσει τις υποθέσεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr