Με τους χάρτες στα χέρια για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ – Το «σόου» που δίνει εδώ και χρόνια

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λατρεύει τις παρουσιάσεις από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών με τη βοήθεια χαρτών και φωτογραφιών

Δύο χάρτες με τις επιγραφές «Η Κατάρα» και «Η Ευλογία» έδειξε ο Μπενιαμίν Μετανιάχου για να στηρίξει όσα είπε κατά την ομιλία του την Παρασκευή (27/9) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν για άλλη μια φορά πολύ παραστατικός κατά την ομιλία του. Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια αξιοποιεί το βήμα του ΟΗΕ για να δώσει μια μικρή παράσταση έχοντας δίπλα του τα απαραίτητα γραφήματα.

Αγαπημένος «στόχος» είναι το Ιράν και τα σχέδια που απεργάζεται κατά του Ισραήλ.



Το 2009 εμφανίστηκε με μια αναπαραγωγή των πρακτικών της συνάντησης στη Βανζέε το 1942 όπου ο Αδόλφος Χίτλερ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ναζιστικής Γερμανίας πήραν την απόφαση να εξοντώσουν τους Εβραίους στην Ευρώπη, αλλά και με τα σχέδια στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του τότε προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ.



Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, η προσοχή του Νετανιάχου στράφηκε στις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Στο διάγραμμα με μια βόμβα-μπάλα με φυτίλι, όπως αυτή στα καρτούν, ο Νετανιάχου έδειξε ότι το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στο να την αποκτήσει. Μάλιστα ζωγράφισε και μια κόκκινη γραμμή στο 90%, μια ιδέα που τότε πολλοί χλεύασαν.



Μικρό διάλειμμα από τα ιρανικά το 2014, όταν στο στόχαστρο του Νετανιάχου μπήκε η Χαμάς και οι πύραυλοί της.

Η εικόνα που παρουσίασε από το βήμα του ΟΗΕ έδειχνε ένα κοριτσάκι να παίζει δίπλα σε πύραυλο, καταγγέλλοντας ότι η οργάνωση τοποθετεί τους εκτοξευτές δίπλα σε σχολεία και νοσοκομεία.



Επιστροφή στο Ιράν το 2018. Αυτή τη φορά ο Νετανιάχου παρουσίασε φωτογραφίες από τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και κατήγγειλε την παραβίαση των συμφωνιών από την Τεχεράνη.



Πέρυσι, το 2023, το ενδιαφέρον του ήταν η «Νέα Μέση Ανατολή» και οι συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικά κράτη της περιοχής που έβαλαν τέλος σε δεκαετίες αντιπαλοτήτων.

Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Σουδάν θα μπορούσαν να μπουν σε μια νέα περίοδο καλής γειτονίας με το Ισραήλ, αν δεν μεσολαβούσε μερικές ημέρες μετά την ομιλία η επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.



Φτάσαμε στο 2024, ο Νετανιάχου έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο και εξακολουθεί να θυμάται το Ιράν. Φέτος με δύο χάρτες στα χέρια παρουσίασε την «κατάρα» και την «ευλογία» του Ιράν.



Η «σχολή» του Νετανιάχου βρήκε όμως μιμητή, στο πρόσωπο ενός άλλοτε άσπονδου φίλου και πλέον εχθρού του.

Το 2019 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στο βήμα του ΟΗΕ και αυτός με τους χάρτες και φωτογραφίες στα χέρια, αυτή τη φορά για τη συρρίκνωση της Παλαιστίνης από το 1948 εξαιτίας του Ισραήλ, τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας και τον μικρό Αϊλάν Κουρντί, το αγοράκι που είχε πνιγεί στα τουρκικά παράλια το 2015, ένα σύμβολο του προσφυγικού ρεύματος της εποχής.



Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου, κύριο μέλημα τα παιδιά μου

«Αγέλη» ανηλίκων χτύπησε και λήστεψε 23χρονο στην Ερμού - Του έσπασαν τη μύτη και του πήραν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Μάνα ο γιος σου χορεύει ζεϊμπέκικο στο Royal Albert Hall» - Δείτε το viral βίντεο με τον τραγουδιστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr