Αργεντινή: Κάτω από τα όρια της φτώχειας ένας στους δύο πολίτες

Αργεντινή: Κάτω από τα όρια της φτώχειας ένας στους δύο πολίτες

Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία το 2023 υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό

milei_2024
Περίπου το 53% από τα 46 εκατομμύρια κατοίκους της Αργεντινής ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Ειδικότερα, το ποσοστό των κατοίκων σε συνθήκες φτώχειας για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν 52,9%, από 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το 2017 μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού ήταν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής τον Αύγουστο παρέμεινε ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, με ποσοστό άνω του 230%.

Κλείσιμο
Τα δεδομένα, όπως σημειώνει το BBC, είναι πλήγμα για τις προσπάθειες του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας που διέρχεται πολυετή κρίση.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι έχει περικόψει τις επιδοτήσεις για τις μεταφορές, τα καύσιμα και την ενέργεια και έχει απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο του εκτεταμένου πληθωρισμού, ο Μιλέι έχει περιορίσει με επιτυχία την ανεξέλεγκτη κυβερνητική κατανάλωση, η οποία κατηγορείται ευρέως για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Έπειτα από χρόνια δημιουργίας τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Αργεντινή παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.

Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό. Στα μέτρα αντιδρούν σφοδρά τα συνδικάτα, τα οποία επανειλημμένα έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Στις δυσκολίες του προστίθεται ότι ο συνασπισμός του Μιλέι, La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρά), δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δυσκολεύεται να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι κατηγόρησε τις αριστερές περονιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος για τα σημερινά προβλήματα.

«Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια καταστροφική κατάσταση, τη χειρότερη κληρονομιά που έχει λάβει μια κυβέρνηση σε μια δημοκρατία, ίσως μια από τις χειρότερες που έχει λάβει μια κυβέρνηση στην ιστορία», επισήμανε.



Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου, κύριο μέλημα τα παιδιά μου

«Αγέλη» ανηλίκων χτύπησε και λήστεψε 23χρονο στην Ερμού - Του έσπασαν τη μύτη και του πήραν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Μάνα ο γιος σου χορεύει ζεϊμπέκικο στο Royal Albert Hall» - Δείτε το viral βίντεο με τον τραγουδιστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης