Χασάν Νασράλα: Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές

Διαψεύδει η Χεζμπολάχ - Κατά πληροφορίες, σκοτώθηκε και ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, ενώ έχασε τη ζωή της και η κόρη του Νασράλα, Ζαϊνάμπ - Για 300 νεκρούς από την επίθεση μιλά το Ισραήλ, για μόλις έξι ο Λίβανος

Νεκρός είναι, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές αλλά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο αρχηγείο της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Οι πληροφορίες έρχονται από ισραηλινές πηγές, οι οποίες μεταδίδονται και στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ και κάνουν λόγο πως τελικά, όντως ο Νασράλα βρισκόταν στο κτήριο της Χεζμπολάχ την ώρα της επίθεσης και έχασε τη ζωή του.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε την εκτίμηση ότι ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στη Βηρυτό. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ: Ο Νασράλα εξουδετερώθηκε» ήταν το μήνυμα που περνούσε από τους τηλεοπτικούς δέκτες.


Την ίδια ώρα το Κανάλι 13 ήταν περισσότερο προσεκτικό: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

Και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταφέρουν την ίδια εικόνα. Το χτύπημα είχε στόχο τον Νασράλα και ότι η έκτασή του ήταν τέτοια που «δύσκολα θα μπορούσε να βγει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ, έγινε γνωστό ότι στην επίθεση σκοτώθηκε η Ζαϊνάμπ Νασράλα, κόρη του επικεφαλής της Χεζμπολάχ.

Το Reuters αναφέρει, από την πλευρά του, ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.

Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας. Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».

Το χτύπημα των IDF έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο Dahiyeh της Βηρυτού, που είναι χτισμένο κάτω από κτίρια κατοικιών.

Υπενθυμίζεται πως σε θρίλερ είχε εξελιχθεί η υπόθεση του Νασράλα μετά την επίθεση του Ισραήλ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που δέχθηκε η Βηρυτός εδώ και 18 χρόνια, καθώς ισοπεδώθηκαν συνολικά τέσσερα κτήρια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.

Σύμφωνα με το Al Manar τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούγονται πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και ένα τεράστιο σύννεδο καπνού έχει υψωθεί. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.


Αν κρίνουμε από τις εικόνες από το σημείο των εκρήξεων, αλλά και από μαρτυρίες από τη Βηρυτό, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι βόμβες, με πολλές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής γόμωσης. Ο βομβαρδισμός κυριολεκτικά ισοπέδωσε τα κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπια κάθε υπόγεια κατασκευή αν υπήρχε στο σημείο.


Το χτύπημα προκάλεσε περίπου 300 νεκρούς, αναφέρουν από την πλευρά του Ισραήλ. Ο επίσημος απολογισμός από τις αρχές του Λιβάνου κάνει λόγο για έξι θανάτους και τουλάχιστον 76 τραυματίες.

Από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως στόχος της επίθεσης ήταν ο Χασάν Νασράλα, με τις πρώτες δε πληροφορίες να έλεγαν πως αυτός που σίγουρα έχασε τη ζωή του ήταν ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χασίμ Σαφί αλ Ντιν.


Διαψεύδει η Χεζμπολάχ

Νωρίτερα πάντως, πηγές της Χεζμπολάχ έλεγαν πως ο Χασάν Νασράλα, «είναι καλά». Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής». Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων προς το βόρειο Ισραήλ, οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές.



Οργή στο Ιράν

Η επίθεση προκάλεσε την οργή του Ιράν, στο οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Το Συμβούλιο θα εκτιμήσει την κατάσταση στη Βηρυτό, ανέφεραν ιρανικές πηγές στους New York Times.

Ο Νετανιάχου ενέκρινε την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ δια τηλεφώνου

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, διακόπτει εκτάκτως το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο του ΟΗΕ και επιστρέφει στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που, όπως λέει, δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό νωρίτερα σήμερα.

Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον στρατιωτικό του σύμβουλο και τον αρχηγό του επιτελείου του. 

Δεν είχαμε γνώση, λέει η Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίοι επικαλούνται οι Times of Israel λένε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το χτύπημα την ώρα που τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν στον αέρα προς τον στόχο τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη - Μίνως Μάτσας: Η γνωριμία, το love story, ο γάμος, τα δύο παιδιά και το άδοξο τέλος της σχέσης τους

Θεοδώρα Γλύξμπουργκ και Μάθιου Κουμάρ: Στο Βυζαντινό Μουσείο το pre-wedding party - Ποιοι πήγαν

Μπάλακ: Δεν κρύβει την σχέση του με την 23χρονη Σοφία, φίλη του γιου του ο οποίος σκοτώθηκε στα 18 - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr