Κλιμακώνεται η ένταση: Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ με ρουκέτες, οι IDF ζητούν την εκκένωση κτιρίων στη Βηρυτό για να ξαναχτυπήσουν

Κλιμακώνεται η ένταση: Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ με ρουκέτες, οι IDF ζητούν την εκκένωση κτιρίων στη Βηρυτό για να ξαναχτυπήσουν

Η σιιτική οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών ως απάντηση λίγη ώρα μετά το χτύπημα με στόχο τον Χασάν Νασράλα - Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε πως μαχητικά περιπολούν πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού και δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά όπλων

israel-arthrou-03
Την πιο έντονη από άποψη βομβαρδισμών νύχτα βιώνουν τόσο η Βηρυτός όσο και το βόρειο τμήμα του Ισραήλ καθώς μετά το τετραπλό ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου πριν από μερικές ώρες, η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών αλλά και drones προς με το Ισραήλ και ειδικά την περιοχή της Γαλιλαίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αναφορές από τον Ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ που έγιναν τμηματικά σε τρεις φάσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον 65 ρουκέτες, καταγράφοντας την πιο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε νυχτερινές συνθήκες από την έναρξη της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου.

Πολίτες στη Χάιφα κατέγραψαν την ενεργοποίηση του Iron Dome κατά των πυραύλων της Χεζμπολάχ πάνω από τη πόλη.

Ισραήλ - Χεζμπολάχ
Κλείσιμο
Ισραήλ - Χεζμπολάχ (1)
Αξίζει να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ εκτοξεύει κατά μέσο όρο 150 ρουκέτες την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες όταν και κλιμακώθηκε η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ -επίσημα μέσω του στρατού της χώρας- ζήτησε από τους πολίτες της συνοικίας Ντανίγια, εκεί που πριν από δύο περίπου ώρες χτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά, να εκκενώσουν ολόκληρη την περιοχή καθώς η πολεμική αεροπορία της χώρας θα προχωρήσει σε νέα χτυπήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ανακοίνωση ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.








Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2000 που το Ισραήλ ζητά επίσημα εκκένωση της σιιτικής συνοικίας της πρωτεύουσας του Λιβάνου και η πρώτη από την ανάφλεξη της κρίσης ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ.

Αναλυτές από το Τελ Αβίβ σημειώνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότερα από 300 μαχητικά, κυρίως F-16 αλλά και τα τελευταίας γενιάς F-35. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε μάλιστα πως τα μαχητικά του Ισραήλ περιπολούν πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού και δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά όπλων

Σημειώνεται πως το προάστιο της Ντανίγια είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα της λιβανέζικης πρωτεύουσας και ένας μαζικός βομβαρδισμός δεν είναι απίθανο να φέρει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ομοβροντία από τη Χεζμπολάχ

Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Αναφέρει ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ».



Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ και ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε.

Η τύχη του Νασράλα είναι, για την ώρα, άγνωστη. Εκτιμήσεις από το ισραηλινό κατεστημένο, όπως τις μεταφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός ή ότι δύσκολα θα μπορούσε να γλιτώσει από το χτύπημα.

Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας. Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».

Το Reuters, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.




Ειδήσεις σήμερα:

Λαύριο: «Γιατί τσακώνεστε, τι διαφορά έχετε» - Δύο τραυματίες από τα μαχαιρώματα έξω από το 1ο ΕΠΑΛ

Ποιοι θα είναι οι κουμπάροι της Θεοδώρας Γλύξμπουργκ και του Μάθιου Κουμάρ - Σήμερα το pre-wedding party, αύριο ο γάμος

Μαρινέλλα: Σταθερή και κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης