Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Χασάν Νασράλα, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την κατακόρυφη άνοδο σε ισχύ και αναγνωρισιμότητα της Χεζμπολάχ είναι και επίσημα νεκρός - Η σιιτική οργάνωση όμως έχει ξαναπεράσει από αυτό το στάδιο και δεν έχει σε καμία περίπτωση ηττηθεί

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα αποτελούσε έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τους συμμάχους του Τελ Αβίβ και είχε καταφέρει να γίνει κάτι σαν «ήρωας» στις τάξεις της οργάνωσης που διοικούσε, όταν το 2006 κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχε διαφύγει ως «λιβανέζος φαντομάς» από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ που είχαν εισβάλει στον Λίβανο και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Επί ημερών Νασράλα η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός της σιιτικής οργάνωσης πολλαπλασιάστηκε από την Τεχεράνη και ο ηγέτης της κατάφερε να κάνει και τις εσωτερικές αντιδράσεις, τις εντός Λιβάνου, να καμφθούν φέρνοντας τα τελευταία χρόνια τον πολιτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ σε θέση απόλυτου ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η Χεζμπολάχ είναι κυβερνητικός εταίρος για την κυβέρνηση του Λιβάνου και χωρίς τη στήριξη Νασράλα είναι δεδομένο πως κανένας δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μία χώρα που βιώνει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης από το 2020 και μετά.

Ο Νασράλα κατάφερε επίσης να εδραιώσει τον Λίβανο ως τον μόνο αξιόπιστο εταίρο της Τεχεράνης στην περιοχή κόβοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κονδύλια με τα οποία το Ιράν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 στήριζε και τη Χαμάς στη Γάζα. Ο Νασράλα κατάφερε να πείσει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης πως ο δικός του τρόπος είναι πολύ πιο αποδοτικός από τις ρουκέτες Κασάμ που κατασκευάζει η Χαμάς με ελάχιστα μέσα και έφτασε σε σημείο να θεωρείται και αναγκαίος από τους Αγιατόλαχ του Ιράν αν και δεν συμφωνούσε πάντοτε μαζί τους.

Ο θάνατος του Νασράλα είναι ακόμη μία νίκη σε πολλαπλά επίπεδα για το Ισραήλ αλλά αυτό που ο Νασράλα δημιούργησε, μία κραταιά Χεζμπολάχ, είναι δεδομένο πως δεν έχει ακόμη πεθάνει. Το Ισραήλ έχει απόλυτη επίγνωση πως το παραπάνω είναι αληθές και για αυτόν ακριβώς το λόγο σήμερα υπάρχουν πολύ έντονες πιέσεις εντός και εκτός της Κυβέρνησης προς τον Νετανιάχου να επιταχύνει ακόμη περισσότερο μία χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η Χεζμπολάχ θα αποδυναμωθεί σε βαθμό που για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα αποτελεί άμεση απειλή.

Το Τελ Αβίβ γνωρίζει πως δεν είναι δυνατό να «εκριζώσει» την σιιτική – φιλοϊρανική οργάνωση από την περιοχή αλλά σήμερα μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αιμοδότη της, την Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει επιλογή να αποχωρήσει από τις προκλήσεις και την ένταση και να θέσει ως στόχο την ανασύνταξη της Χεζμπολάχ ή μπορεί να ακολουθήσει τις ακραίες φωνές, όπως αυτές από τους φρουρούς της Επανάστασης που μιλούν για ολοκληρωτικό πόλεμο, και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο και το «πολύτιμο» πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ με την θέση που έχει σήμερα σχεδόν έναν χρόνο από το «Μαύρο Σάββατο» και την 7η Οκτωβρίου ίσως να θέλει περισσότερο την δεύτερη επιλογή καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει για πρώτη φορά στα 76 χρόνια της ύπαρξής του να ρίξει στα «γόνατα» το μόνο μεγάλο του εχθρό.

Το καθεστώς στην Τεχεράνη φαίνεται πως ακόμη αμφιταλαντεύεται καθώς η ύπαρξη της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχει «υπηρετήσει» με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Ιράν. Η θυσία της σιιτικής οργάνωσης μετά και την ολοκληρωτική καταστροφή στη Γάζα θα αφήσει το Ιράν «γυμνό» επιρροής και αυτό όσο ακραίο κι αν είναι το θεοκρατικό καθεστώς δεν μπορεί να το επιτρέψει.

Η επιλογή προσώπου που θα διαδεχθεί το Νασράλα αλλά και οι ήττες – μαθήματα από το Ισραήλ τις τελευταίες 10 ημέρες ίσως να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στην Τεχεράνη να ανασυντάξει με διαφορετικό πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο όλες της τις δυνάμεις.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τον κρατούσαν εναλλάξ όσο τον κακοποιούσαν» - Πώς ο 5χρονος αποκάλυψε στους γονείς του τη φρίκη που έζησε από δύο συνομήλικούς του

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι Κυριακή και Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr