Ιστορική καμπή χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου την εξόντωση Νασράλα - Εξετάζεται επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης

Ιστορική καμπή χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου την εξόντωση Νασράλα - Εξετάζεται επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης

Το μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ - Η αγωνία της Δύσης για τη Μέση Ανατολή - Η δήλωση Λαβρόφ για ολοκληρωτικό πόλεμο

netanyahu_arxeio_n
Ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζει τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε, την ίδια στιγμή πάντως, τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Κλείσιμο
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», είπε.

Με τον θάνατο του Νασράλα «κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», συνέχισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

«Εξετάζεται επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ έχει συνομιλίες, αργά απόψε, για την πιθανή επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Νέο ισραηλινό πλήγμα καταγράφηκε, νωρίτερα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, στη Βηρυτό, με τα πυρά να πλήττουν αποθήκη κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι πολυάριθμα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων σημειώθηκαν στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, μετά τη χθεσινή δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ζωντανά πλάνα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων έδειξαν καπνό να βγαίνει, μετά το χτύπημα, από την περιοχή κοντά στον διάδρομο προσγείωσης.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια βιομηχανική ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από τα κτίρια του αεροδρομίου της Βηρυτού, ανέφερε ειδικότερα πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο «κοντινό» πλήγμα που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Αγωνία στη Δύση - Δήλωση στήριξης από τις ΗΠΑ 

Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ από πλήγμα του ισραηλινού στρατού κοντά στη Βηρυτό είναι «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ως μέτρο αποτροπής κάποιας επίθεσης και για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

Επανέλαβε τέλος ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις τη Γάζα και τον Λίβανο με διπλωματικά μέσα. Ο Μπάιντεν δεν σχολίασε τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα.

Ο Χασάν Νασράλα ήταν «ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

«Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης», είπε η Χάρις. Την ίδια ακριβώς δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Το Παρίσι ζητάει να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε απόψε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Γερμανία: Μειώνεται στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των πρεσβειών σε Βηρυτό, Ραμάλα και Τελ Αβίβ

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για να συζητήσει την «πολύ τεταμένη κατάσταση στον Λίβανο και την περιοχή» μετά τα τελευταία πλήγματα. Αποφασίστηκε οι οικογένειες των υπαλλήλων των πρεσβειών στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ να φύγουν και να πάνε σε «ασφαλές μέρος» στην περιοχή ή να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στις πρεσβείες, φροντίζοντας όμως να παραμείνουν ανοιχτές και να είναι σε θέση να επιτελούν το σύνολο του έργου τους.

Το Βερολίνο έχει ήδη προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν εάν ταξιδέψουν στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Βρετανία: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και διπλωματική λύση ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι είπε απόψε ότι συνομίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, μετά το ισραηλινό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός αμέσως, για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα για τους λαούς του Λιβάνου και του Ισραήλ», είπε ο Λάμι.

Οι χώρες που καταδικάζουν τις ισραηλινές ενέργειες 

Λαβρόφ: Κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν το Ιράν και τις ΗΠΑ για να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος

Η Ρωσία «ανησυχεί ιδιαίτερα» από την πρακτική των «πολιτικών δολοφονιών» που έχουν πλέον γίνει κοινοτοπία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν, ώστε στη συνέχεια να προκληθούν οι ΗΠΑ και μετά να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος σε όλη την περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία, χώρα σύμμαχος του Ιράν, «καταδίκασε σθεναρά» τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τις «δραματικές συνέπειες» που θα έχει αυτή η εξέλιξη.

«Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» ώστε «να μπει τέλος στην αιματοχυσία» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του νωρίτερα.

Σίσι: Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ηγέτης των Χούθι: Ο θάνατος του Νασράλα δεν θα είναι μάταιος

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος».

«Αυτές οι μεγάλες θυσίες και αυτή η μεγάλη αδικία δεν θα είναι μάταιες», είπε ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι σε ομιλία του. Οι Χούθι, πρόσθεσε, έχουν ξεκινήσει την «κλιμάκωση» και «τη βελτίωση των επιδόσεών τους», μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κατά την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το Τελ Αβίβ.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα - Αναμένεται σκληρή ιρανική απάντηση

Βάρκιζα: Ηλικιωμένη έχασε τον έλεγχο του ΙΧ της και εισέβαλε σε παιδική χαρά

Δείτε live: Βασιλικός γάμος στην Αθήνα - Η Θεοδώρα Γλύξμπουργκ παντρεύεται τον Μάθιου Κουμάρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης