Ισραήλ: Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις του IDF

Ισραήλ: Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις του IDF

Το Ισραήλ εξακολουθεί να σφυροκοπά τη Χεζμπολάχ, μεταδίδοντας ότι έχει εξουδετερώσει δεκάδες «τρομοκράτες» - Πραγματοποίησε χτύπημα και σε βάρος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης - Αναμένεται συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

lebanon-arthrou
Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η Μέση Ανατολή με τα εκατέρωθεν πυρά ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να πέφτουν αδιάκοπα, το Ιράν να υπόσχεται εκδίκηση μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου, κάτι που έχει πυροδοτήσει διπλωματικό πυρετό τις τελευταίες ώρες.

Η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης είναι γεγονός από τη στιγμή που το πρελούδιο τη χερσαίας εισβολής στον Λίβανο ήταν την Κυριακή, με ειδικά κλιμάκια του IDF να επιχειρούν εντός της χώρας με υποστήριξη από άρματα μαχης. Στόχος των Ισραηλινών είναι να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας 3 χιλιομέτρων σε πλάτος ως προστασία για τα βόρεια σύνορα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο δήλωναν, πριν από ένα 24ωρο, έτοιμα για χερσαία εισβολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ώρες, σειρά συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγεται «μια αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με την «επέκταση των δραστηριοτήτων των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα».

Με τις ανακοινώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων να υποδηλώνουν μία de facto επιχείρηση κλιμάκωσης των χτυπημάτων στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σε έναν μεγάλο βαθμό ο αποδεκατισμός της Χεζμπολάχ, οι ηγέτες ξένων κρατών έχουν ξεκινήσει τις επαφές προκειμένου να εμποδιστεί μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Μαζί με την έκκληση του Τζο Μπάιντεν που κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, έγινε γνωστό από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεροπορική τους δύναμη στη Μέση Ανατολή, κι όλα αυτά ενώ ένα ενδεχόμενο χτύπημα από το Ιράν - που στηρίζει τη Χεζμπολάχ - ως κίνηση εκδίκησης - ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο.

Για τον λόγο αυτό έχει επίσης ειδική σημασία και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Μόσχα, με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν να έχει γνωστοποιήσει ότι θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Ιράν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν.

Αγωνία πυροδοτούν σε όλο τον κόσμο οι κινήσεις ενός από τους πιο βασικούς παίκτες της πολεμικής σκακιέρας, του Ισραήλ. Το ενδεχόμενο μίας επιθετικής χερσαίας εισβολής ανοίγει νέα πεδία προβληματισμού, ενώ τα πλήγματα του IDF δεν έχουν περιοριστεί μόνο στον Λίβανο, όπου είναι ιδαίτερα εκτεταμένα με τη Χεζμπολάχ να μετρά σημαντικές απώλειες. Το Ισραήλ έπληξε την Κυριακή εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Χοντέιντα, στην Υεμένη, το οποίο ελέγχουν από το 2021 οι Χούθι.

Θέμα ωρών είναι μία νέα συνομιλία ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου, όπως έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο προτού το Ισραήλ προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πιο επιθετικού σχεδίου. 

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στον Λίβανο, όπου οι τεράστιες εκρήξεις αποτυπώνονται σε πλάνα και αποδεικνύουν το μέγεθος των χτυπημάτων, η Χεζμπολάχ απέκτησε νέο αρχηγό, τον ξάδερφο του Χασάν Νασράλα που το 2017 οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει τρομοκράτη. Γενικευμένη ανησυχία δημιουργεί η δράση του ως νέου ηγέτη της οργάνωσης που ξεκινά μία νεά στρατηγική μετά τις διαδοχικές ήττες που υπέστη η Χεζμπολάχ. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλόκαστρο: Εκτός ελέγχου η φωτιά - Έχουν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση

Αυστρία: Με 29% προηγείται η Ακροδεξιά - «Μυστήριο» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ξεκίνησαν και χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο οι Ισραηλινοί - Φτιάχνουν ζώνη ασφαλείας 3 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης