Λίβανος: «Ποιος πρόδωσε τον Νασράλα» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί από την Παρασκευή

Λίβανος: «Ποιος πρόδωσε τον Νασράλα» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί από την Παρασκευή

Πολλοί άνθρωποι στον Λίβανο αδυνατούν ακόμα να πιστέψουν πως ο Νασράλα είναι νεκρός - Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ θεωρούν τον θάνατο του ηγέτη τους «ιρανική προδοσία»

Λίβανος: «Ποιος πρόδωσε τον Νασράλα» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί από την Παρασκευή
«Ποιος πρόδωσε τον Νασράλα;», ρωτούν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ στον Λίβανο.

Μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, η κοινή γνώμη του Λιβάνου αντιδρά είτε με υστερία, είτε με καταστολή είτε με καχυποψία.

Για την ισραηλινή εφημερίδα ynet, παρά το μεγάλο πλήγμα για την λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, εξακολουθεί να υπάρχει στους δρόμους του Λιβάνου ο φόβος ότι θα συμβεί κάτι τρομακτικό.

«Αυτός ο άνθρωπος, ο Χασάν Νασράλα, δεν πεθαίνει», πίστευαν πολλοί υποστηρικτές της οργάνωσης. Οι περισσότεροι ακόμη περιμένουν να τον δουν στις τηλεοπτικές οθόνες και να τους εξηγεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

«Νομίζουν ότι η ανακοίνωση του θανάτου του είναι ένα ακόμη τέχνασμα και μια τακτική που έχει σχεδιαστεί για να μπερδέψει τον εχθρό. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Χθες πήγα μια μεγάλη βόλτα στους δρόμους της Βηρυτού. Η πόλη, που πάντα έσφυζε από ζωή, φαινόταν νεκρή. Στα λίγα μέρη όπου μαζεύονταν ακόμη νέοι, επικρατούσε πλήρης υστερία: «Αυτός ο άνθρωπος σκοτώθηκε στην καλύτερη ηλικία, τον σκότωσαν και τον ταπείνωσαν», ισχυρίστηκαν οι υποστηρικτές του Νασράλα, που ήταν σχεδόν οι μόνοι που βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό και την λύπη τους για τον θάνατό του.

Οι λόγοι που υποτίθεται ότι οδήγησαν στη δολοφονία Νασράλα

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν ενδιαφερόταν για το «παλαιστινιακό ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, βρίσκεται σε αντίθεση με τους σκληροπυρηνικούς για το πώς θα απαντήσει στη δολοφονία του Νασράλα.

Στο μεταξύ, Λιβανέζοι πολίτες διαδηλώνουν στη Βηρυτό, με δεκάδες νέους να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους κραδαίνοντας λιβανέζικες σημαίες και να παραμένουν σιωπηλοί. Αν και εξακολουθούν να φοβούνται τους πράκτορες της Χεζμπολάχ, στόχος τους είναι να μεταφέρουν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι «ο Λίβανος θα παραμείνει Λίβανος», με ή χωρίς την τρομοκρατική οργάνωση και τους ηγέτες της που έχουν εξοντωθεί.

«Είναι ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ποιοι άνθρωποι τον εγκατέλειψαν», είπαν ορισμένοι από αυτούς υπό καθεστώς ανωνυμίας, σχολιάζει το ισραηλινό δημοσίευμα.

«Ο Νασράλα ήταν σεβαστός στην Τεχεράνη, ο (ανώτατος ηγέτης Αλί) Χαμενεΐ τον έφερε πιο κοντά, τον έκανε σύμμαχο και τον εγκατέλειψε». Ο Χαμενεΐ, όπως ισχυρίστηκαν οι υποστηρικτές του, έχει τη συνήθεια να εγκαταλείπει τους συμμάχους του.

Πρώτα, εγκατέλειψε τον Ισμαΐλ Χανίγια, μετά τη Γάζα και εν συνεχεία τον Νασράλα.

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θεωρούν τον θάνατο του ηγέτη τους «ιρανική προδοσία». Οι σιίτες στον Λίβανο, που δεν είναι μέλη της οργάνωσης, καλούνται να μποϊκοτάρουν τον Ιρανό ηγέτη, ο εκπρόσωπος του οποίου εξοντώθηκε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο προάστιο Νταχίγια.

Τη νύχτα της επίθεσης, οι άνθρωποι στους δρόμους της Βηρυτού έλεγαν ήδη ιστορίες για την απόσταση του Ιράν από τον Νασράλα, για την περιφρόνησή του στα μάτια του ηγέτη Χαμενεΐ. Είναι ιστορίες που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Κλείσιμο
«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι ενέργειες της Χεζμπολάχ ήταν απολύτως γνωστές στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Όλα τα βήματά του παρακολουθούνταν επί πολλούς μήνες. Όλα τα τηλεφωνήματα παρακολουθούνταν. Ένα ερώτημα που προβληματίζει έντονα τους πολίτες του Λιβάνου είναι: «Ποιος πρόδωσε τη Χεζμπολάχ;» προσθέτει το δημοσίευμα.

Κυκλοφορούν ήδη διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, με μία από αυτές να υποστηρίζει ότι οι Ιρανοί τον πρόδωσαν για να συνάψουν νέα πυρηνική συμφωνία με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι Ιρανοί είπαν ψέματα στον Νασράλα ότι οι μάχες εναντίον του Ισραήλ δεν θα διαρκούσαν πολύ, αλλά τον παρέδωσαν στους Ισραηλινούς.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που πιστεύουν ότι αξιωματικοί των μυστικών πληροφοριών της Συρίας οδήγησαν το Ισραήλ στον Νασράλα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κάποιος πρόδωσε τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ μπόρεσε να ανακαλύψει την ακριβή τοποθεσία της ηγεσίας της οργάνωσης. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατάφερε να ανακαλύψει την τοποθεσία και τους συμμετέχοντες της μυστικής συνάντησης.

Οι απόηχοι της έκρηξης έγιναν αισθητοί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του βομβαρδισμού.

«Αυτή η έκρηξη μου θύμισε τη μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, όταν ολόκληρη η πόλη σείστηκε μετά το μέγεθος της φρικτής καταστροφής, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας ynet.

Στο μεταξύ, πρόσφυγες από το το προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού βρέθηκαν χωρίς τις οικογένειές τους, άστεγοι, χαμένοι και αρνούμενοι να πιστέψουν την καταστροφή αυτή.

Αυτή η κατάσταση δεν ξεκίνησε με τον θάνατο του Νασράλα. Την περασμένη Δευτέρα οι κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου ξύπνησαν υπό τους ήχους των σειρήνων από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού, που τους ζητούσαν να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή μεταφέροντας λίγα υπάρχοντα και διέφυγαν με αυτοκίνητα, δημιουργώντας ατελείωτο μποτιλιάρισμα. Το ταξίδι τους από το νότιο Λίβανο στη Βηρυτό, που συνήθως διαρκεί δύο ώρες, είχε κρατήσει 20 ώρες.

Όταν τελικά έφτασαν στη Βηρυτό, διαπίστωσαν ότι δεν τους περίμενε κανένα κέντρο υποδοχής. Δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το υπουργείο Παιδείας άνοιξε πρόχειρα σχολεία και οι κάτοικοι της Βηρυτού πήραν εθελοντικά πρόσφυγες στα σπίτια τους. Οι εκκλησίες δέχτηκαν επίσης πρόσφυγες, αλλά η κυβέρνηση του Λιβάνου ήταν άφαντη: δεν φαινόταν πουθενά να βοηθήσει ή να κινητοποιηθεί. Το προάστιο Νταχίγια αρνήθηκε να δεχτεί πρόσφυγες στις αρχές της εβδομάδας.

Τώρα, όταν οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή έντρομοι, ανακάλυψαν ότι τα κέντρα υποδοχής ήταν ήδη γεμάτα. Πολλοί έπρεπε να περάσουν τις νύχτες στα αυτοκίνητά τους. Άλλοι κοιμήθηκαν στην άκρη του δρόμου, πάνω σε κουβέρτες που κατάφεραν να βγάλουν από τα σπίτια τους προτού τραπούν σε φυγή. Άλλοι πρόσφυγες περνούσαν τις μέρες και τις νύχτες στο Τζαμί Mohammad Al-Amin, αναγκασμένοι να κάθονται δίπλα στους νεκρούς που ήταν θαμμένοι εκεί.

Υπάρχουν, επίσης, πρόσφυγες που επέλεξαν να καταφύγουν σε περιοχές εχθρικές προς τη Χεζμπολάχ, όπως η πόλη της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες που έφθασαν στην περιοχή ήτα μιλημένοι... τους προειδοποίησαν να μην κρεμάσουν φωτογραφίες του μισητού Νασράλα και να αφαιρέσουν τις φωτογραφίες του από τα αυτοκίνητά τους.

«Ισραληνοί σκεφτείτε κι εμάς, τους αθώους πολίτες του Λιβάνου. Δεν είμαστε μέρος του πολέμου.Υποφέρουμε. Ακόμα κι αν κάποια από τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά, κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά για να αγοράσει αρκετά τρόφιμα. Το κρέας δεν υπάρχει στο τραπέζι εδώ και πολλές μέρες», λένε πολίτες του Λιβάνου.

Οι διακοπές ρεύματος διαρκούν τουλάχιστον εννέα ώρες την ημέρα και το ενοίκιο έχει τριπλασιαστεί. Ένα σπίτι που κόστιζε 1.000 δολάρια πριν από δύο εβδομάδες έχει πλέον εκτιναχθεί στις 3 χιλιάδες δολάρια. Δύο οικογένειες στριμώχνονται σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων.

Μας υποσχέθηκαν έναν σύντομο πόλεμο, αλλά επί σχεδόν ένα χρόνο οι πολίτες του Λιβάνου δεν γνώριζαν τη μοίρα τους. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, προσπαθεί να δραπετεύσει ή να φύγει μακριά. Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πρόσφυγες εξακολουθούν να κοιμούνται βλέποντας τα αστέρια. Πολλοί θεωρούν ότι η Χεζμπολάχ τελείωσε!

Έτσι λένε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό διάλειμμα πριν από το επόμενο στάδιο της εκστρατείας της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρομά οι μισές συμμορίες που κλέβουν: Η απόρρητη αναφορά της ΕΛΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα

id.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες - Δείτε αναλυτικά τα βήματα

Ξεφεύγει η κατάσταση μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα - Ανεβάζουν βίντεο στο TikTok με απειλές για τις δράστριες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης