Αυστρία: Ποιος είναι ο ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ που θριάμβευσε στις εκλογές και προκαλεί φόβο στην Ευρώπη

Ο 55χρονος «λαϊκός καγκελάριος» με την ατζέντα για μια Αυστρία «φρούριο» θριάμβευσε χθες στις εκλογές έχοντας στο πλευρό του την εντυπωσιακή 36χρονη σύζυγό του

O διοπτροφόρος μαραθωνοδρόμος που δεν φοβάται τον θάνατο, λατρεύει τη λεμονάδα και δεν έχει πρόβλημα που η σύζυγος του είναι πιο ψηλή απ' αυτόν, φοράει σχεδόν με το ζόρι γραβάτα.

Αν και ηγέτης της ακροδεξιάς στην Αυστρία, δεν είναι κολλημένος σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, επί 20 χρόνια είχε σχέση με την Πέτρα Στέγκερ, με την οποία απέκτησε έναν γιο, αλλά μόλις πέρυσι αποφάσισε να βάλει βέρα στο δεξί.

Ο 55χρονος Χέρμπερτ Κικλ, που θριάμβευσε χθες στις εθνικές εκλογές της Αυστρίας, έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών, καθώς η μεγάλη νίκη του προβληματίζει έντονα όχι μόνο τους συμπολίτες τους, αλλά και ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Ως επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν το 29% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το FPÖ, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ο δρόμος του προς την καγκελαρία δεν είναι εύκολος, καθώς όλα τα κόμματα του γυρνούν την πλάτη απορρίπτοντας οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.

Ο 55χρονος σταρ της αυστριακής ακροδεξιάς κατάφερε να αναδείξει το κόμμα του ως κύρια αντιπολιτευτική δύναμη, εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δεν είναι τηλεγενής και ούτε προσιτός απέναντι στους συνομιλητές του, καθώς δημοσίως είθισται να υιοθετεί μία επιθετική πολιτική.

Γεννήθηκε το 1968 στην Καρινθία της νότιας Αυστρίας και μεγάλωσε σε ένα χωριό, όπου αναπτύχθηκε το αντισυστημικό του πνεύμα. Από μικρός, διέφερε από τα άλλα παιδιά καθώς φορούσε στρατιωτικά ρούχα και πάντα έτοιμος να προκαλέσει.

Παρά τις σπουδές του στη φιλοσοφία, την ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πτυχίο του, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στην πολιτική υπό την επιρροή του ακροδεξιού ηγέτη, Γεργκ Χάιντερ.

Το 1995 εντάχθηκε στο FPÖ, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην ναζί, και ανέλαβε τον έλεγχο της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος. Μέσα από αυτή τη θέση, έγραψε κάποια από τα πιο πολωτικά συνθήματα, τα οποία θεωρήθηκαν ξενοφοβικά και εθνικιστικά.

Με την πάροδο των ετών, ο Κικλ αναρριχήθηκε σταδιακά στην ιεραρχία του κόμματος, μέχρι που ανέλαβε την ηγεσία το 2021, μετά το σκάνδαλο που έπληξε τον προηγούμενο αρχηγό, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η ατζέντα «Φρούριο Αυστρία»

Ο Χέρμπερτ Κικλ δεν κρύβει τις ακραίες του θέσεις. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να καταστήσει την Αυστρία «φρούριο», προτείνοντας τη δημιουργία ειδικών κέντρων κράτησης για μετανάστες και ένα σύστημα καταγραφής για όλους τους νεοαφιχθέντες.

Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της «επαναμετανάστευσης» ανεπιθύμητων ξένων, μια πολιτική που στοχεύει στην απέλαση όλων όσοι θεωρεί ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στην αυστριακή κοινωνία.

Η στάση του απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη. Ο Κικλ έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων της ΕΕ και έχει δηλώσει ότι θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε νέα μέτρα κατά της Μόσχας, εάν αναλάβει την εξουσία.

Βλέπει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ως μέντορά του και έχει εκφράσει τη θέλησή του να ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία για την Αυστρία.

Ο «λαϊκός καγκελάριος» και οι ναζιστικές αναφορές

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της πολιτικής του Κικλ είναι η χρήση του όρου «Volkskanzler» (λαϊκός καγκελάριος), που παραπέμπει άμεσα στη ναζιστική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι αρνείται κάτι τέτοιο, οι πολέμιοί του θεωρούν ότι χρησιμοποιεί τέτοιες αναφορές σκόπιμα, για να προσελκύσει τους πιο ακραίους ψηφοφόρους.

Επιπλέον, κατά την προεκλογική του καμπάνια, χρησιμοποίησε τη φράση «Γενηθήτω το θέλημά σου», μια φράση που συνδέεται με τη χριστιανική προσευχή, αλλά και με ναζιστικές αναφορές. Παρά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα στις χθεσινές εκλογές, ο Κικλ παραμένει απομονωμένος στο πολιτικό σκηνικό. Χωρίς έναν πρόθυμο εταίρο, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, με την επιρροή του να αυξάνεται, είναι σαφές ότι ήρθε για να μείνει και να αλλάξει το πρόσωπο της αυστριακής πολιτικής σκηνής, είτε ως «λαϊκός καγκελάριος» είτε ως ο πολιτικός «εφιάλτης» του κατεστημένου.

Η σύζυγός του είναι ο καλύτερος άσος στο μανίκι του. Μόλις 36 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μοντέλο.

Με ύψος 1,77 η Πέτρα Στέγκερ ξέρει πως να ποζάρει στον φακό και σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, ήταν το μεγάλο όπλο στην προεκλογική φαρέτρα του του συζύγου της. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά τα παράτησε το 2007 και φοίτησεστο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βιέννης, όπου άρχισε να σπουδάζει εμπορικό δίκαιο και διεθνή διοίκηση επιχειρήσεων. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της καθώς η πολιτική ήταν αυτή που της άρεσε περισσότερο.

Το «πάθος της για την πολιτική» και το μπάσκετ

Ο πατέρας της Πέτρα, Νόρμπερτ Στέγκερ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, της είχε δώσει μία συμβουλή. Να μην ασχοληθεί με τα κοινά. Η ίδια όμως δεν τον άκουσε.

Είναι μέλος του FPÖ από το 2008 και δύο χρόνια αργότερα ορκίστηκε περιφερειακή σύμβουλος στην περιφέρεια Meidling της Βιέννης. Μεταξύ 2012 και 2016 ήταν παρουσιάστρια και συντάκτρια στο FPÖ TV, έναν τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει σε κόμματα που δημοσιεύει βίντεο στο YouTube.

Εκτός από την καριέρα της ως πολιτικός, η Στέγκερ δραστηριοποιείται και στον επαγγελματικό αθλητισμό, καθώς αποτελεί μπασκετμπολίστρια και αρχηγό ομάδας στον γυναικείο σύλλογο Flying-Foxes SVS Post, που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα γυναικών στην πατρίδα της.

Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων είναι το μέλλον και το θέμα της ασφάλειάς τους. Πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια αναβάθμιση της διδασκαλίας (διδασκαλία με Matura). Με τη βοήθεια ενός συστήματος μπόνους για επιχειρηματίες, πρόκειται να δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις μαθητείας εντός της εταιρείας, όπως επισημαίνει.

Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αυτή είναι θέση του κόμματός της εδώ και καιρό.

Η Αυστρία, όπως θεωρεί, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών στην Ευρώπη. Όταν ρωτήθηκε αν οι νέες γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο στην πολιτική, απάντησε ότι όποιος είναι πρόθυμος κι έχει ταλέντο, μπορεί να έχει μια ευκαιρία στην πολιτική. Γι' αυτό απορρίπτει την πολιτική της ποσόστωσης: «Δεν θέλω να κάθομαι σε θέση γνωρίζοντας ότι την καλύπτω από πλευρά ποσόστωσης. Θέλω να ξέρω ότι πραγματικά κέρδισα αυτή τη θέση».

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας για το Εθνικό Συμβούλιο του 2017, συμμετείχε σε ένα βίντεο του FPÖ στο Διαδίκτυο, το οποίο συζητούσε το διαδικτυακό μίσος εναντίον του κόμματός της και είχε σκοπό να δείξει ότι ήταν «πρωτίστως το Κόμμα της Ελευθερίας».

Στις Ευρωεκλογές του 2024, ήταν δεύτερη στο ψηφοδέλτιο από τον Χάραλντ Βιλίμσκι.

Στις 16 Ιουλίου του 2024, μετά τις εκλογές, έγινε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το πατρικό τους μετά τα 30 ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι τα 26, σύμφωνα με τη Eurostat

Wall Street Journal: Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις


Έρχεται νέα κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα στα βορειοδυτικά -Η πρώτη πρόγνωση του Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr