Ισραήλ: Ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη σχεδιαζόμενη «περιορισμένης κλίμακας» χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Περνάμε σύντομα στο επόμενο στάδιο κατά της Χεζμπολάχ, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ - Επιχειρούν ήδη στον νότιο Λίβανο οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε σε μια συζήτηση με δημάρχους περιοχών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ότι «το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα - θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το σημαντικό μέρος των στόχων του πολέμου: την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους».

Το Παρίσι καλεί το Ισραήλ να μην προβεί σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να μην προβεί σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας ότι το Παρίσι θα ενισχύσει την υποστήριξή του στον λιβανέζικο στρατό.

«Προτρέπω (...) το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή και να παύσει τα πυρά. Καλώ τη Χεζμπολάχ να κάνει το ίδιο και να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση», τόνισε ο Μπαρό σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο.

Μπλίνκεν: Ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος» χάρη στον θάνατο Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή, ήταν ένας «βάρβαρος τρομοκράτης» και ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος χωρίς αυτόν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.

«Η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός δρόμος για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση αυτών των προσπαθειών με την μορφή του κατεπείγοντος» με σκοπό τη διπλωματική λύση στον Λίβανο και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Επιχειρούν στον νότιο Λίβανο οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, ψάχνουν τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν ξεκινήσει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων διεισδύσεων σε σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι επιχειρήσεις αυτές, από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, φέρεται να στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.


Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και πιο πρόσφατα, ως μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Amir Avivi, Ισραηλινός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ και ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας.

«Οι IDF έχουν κάνει πολλές προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Avivi. «Συνολικά, αυτό περιλαμβάνει πάντα ειδικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας». Η Χεζμπολάχ εμφανίζεται τόσο αποδυναμωμένη που το δίλημμα του Ισραήλ θα είναι στην πραγματικότητα το πόσο μακριά θα πρέπει να πάει το Ισραήλ στο Λίβανο, δήλωσε ο Avivi. Το πότε και με ποιους όρους θα φύγει το Ισραήλ παραμένει ασαφές, είπε.

Η τακτική των Ισραηλινών φαίνεται να επικεντρώνεται σε μικρές εισβολές που αποσκοπούν στην αναγνώριση και τη χαρτογράφηση των υπόγειων εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ. Οι σήραγγες αυτές έχουν κατασκευαστεί με στόχο να επιτρέπουν την κίνηση μαχητών και οπλισμού χωρίς να εντοπίζονται, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, οι πηγές της WSJ αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Η πιθανή εισβολή στοχεύει να εξουδετερώσει τις υποδομές της Χεζμπολάχ που απειλούν τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει στα χερσαία στρατεύματα στο βορρά: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, φαίνεται να άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στο Λίβανο, αφού είπε στα στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της χώρας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας - συμπεριλαμβανομένου και εσάς».

Ο Gallant δήλωσε ότι η επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στο βορρά -περίπου 60.000 έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν λόγω των επανειλημμένων πυραυλικών πυρών από το Λίβανο- είναι «η αποστολή των IDF».

Συνέχισε: Γκάλαντ: «Αυτό είναι που θα κάνουμε και θα αναπτύξουμε ό,τι χρειάζεται - εσείς, άλλες δυνάμεις, από τον αέρα, από τη θάλασσα και από τη στεριά. Χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινό drone

Ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ανακοίνωσε ο στρατός του Λιβάνου.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας μετέδωσε ότι σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι «ένας από τους στρατιώτες έπεσε μάρτυρας ως αποτέλεσμα ισραηλινού εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που στόχευσε μοτοσικλέτα». Είπε ότι το περιστατικό συνέβη σε σημείο ελέγχου.

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει ότι στοχεύει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Μέχρι στιγμής, από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στο Λίβανο, περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

45 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Ain Deleb του νότιου Λιβάνου

Εν τω μεταξύ, στους 45 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Αΐν Ντελέμπ του νότιου Λιβάνου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το πατρικό τους μετά τα 30 ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι τα 26, σύμφωνα με τη Eurostat

Wall Street Journal: Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις


Έρχεται νέα κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα στα βορειοδυτικά -Η πρώτη πρόγνωση του Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr