Ακόμη και επανένταξη στο Erasmus ζητούν τα βρετανικά πανεπιστήμια από την κυβέρνηση Στάρμερ

Καλούν τις αρχές να βρεθούν τρόποι για να αυξηθεί η ροή των φοιτητών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit

Τα βρετανικά πανεπιστήμια καλούν την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να βρει τρόπο ώστε να αρχίσει εκ νέου η ροή φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Βρετανία η οποία περιορίστηκε μετά το Brexit.

Μεταξύ άλλων, συζητούν και τη πιθανή επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αναφέρει ο Gurdian.

Ενόψει της συνάντησής του Στάρμερ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, τα βρετανικά πανεπιστήμια δηλώνουν αποφασισμένα να μην προκαλέσουν επιστροφή στην «τοξική» διαμάχη του Brexit για τη μετανάστευση και υιοθετούν στάση αναμονής.

«Λυπούμαστε πραγματικά για το γεγονός ότι χάσαμε μια ροή πραγματικά καλών Ευρωπαίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Universities UK, Βίβιεν Στερν. Ωστόσο, δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η συζήτηση στο εσωτερικό για το μεταναστευτικό μπορεί να γίνει τοξική.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο Στάρμερ φάνηκε να έχει μαλακώσει την αρνητική στάση του στην ιδέα ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων νέους κάτω των 30 για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό για περιορισμένο αριθμό ετών.

Ωστόσο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, λίγη συζήτηση έχει γίνει για το Erasmus, μέσω του οποίου, πριν από το Brexit, περίπου 15.000 Βρετανοί φοιτητές κάθε χρόνο σπούδαζαν σε πανεπιστήμιο της ΕΕ.

Η Βρετανία προσπάθησε να παραμείνει συνδεδεμένο μέλος του Erasmus, αλλά το οικονομικό βάρος έπεφτε δυσανάλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να επωμιστούν το κόστος περισσότερων εισερχόμενων φοιτητών.

Τα στοιχεία της ΕΕ για το 2020 δείχνουν ότι το 2018-2019 συνολικά 17.795 φοιτητές ήρθαν στη Βρετανία, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τους Βρετανούς φοιτητές (9.908) που πήγαν στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Φον ντερ Λάιεν, οι δύο πλευρές αποσκοπούν σε μια ευρύτερη «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Θα εργαστούν από κοινού σε σειρά ζητημάτων με τελικό στόχο μια σύνοδο κορυφής την άνοιξη του 2025.



Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Νέο μήνυμα 112 για τις περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη

Ισραήλ: Ο στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις, λέει η Wall Street Journal

Αθήνα: Σοκάρει η επίθεση οδηγού ταξί σε διεμφυλική γυναίκα - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr